patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Περιφερειάρχης και δήμαρχος. Επί τάπητος τα έργα του νησιού.

 Τρίωρη συζήτηση εφ όλης της ύλης είχαν την Πέμπτη 19/8/2011 το πρωί στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος και ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

 Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης προερχόμενος από τη Σύρο σταμάτησε στην Πάτμο για να συζητήσει με το δήμαρχο κ. Γρηγόρη Στόικο, κυρίως την πορεία των μεγάλων έργων του νησιού. Κατά την τρίωρη ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνίας με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων διαπιστώθηκαν τα εξής:

1.     XYTA: Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον εργολάβο κ. Γάκη μετά την υπογραφή της 2ης συμπληρωματικής σύμβασης και στόχος σε ένα χρόνο από σήμερα να λειτουργήσει.

2.     Κατατίθεται μέχρι 31/10/2011 η μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και η μελέτη κομποστοποίησης, έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΥΠΕΡΑΑ.

3.     Εντάχθηκε ως υποέργο στ Αχυτα Η ηλεκτροδότηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ και ετοιμάζεται η μελέτη ασφαλτόστρωσης του δρόμου, από στρατόπεδο έως ΧΑΔΑ , η οποία θα ενταχθεί ως δεύτερο υποέργο στη μελέτη του ΧΥΤΑ.

4.     Ικανοποιητική κρίθηκε η λειτουργία του φράγματος, το οποίο καθημερινά δίνει περίπου 400κ.μ. νερό. Τέθηκε ως στόχος να λειτουργεί περισσότερες ώρες για να δίνει αντίστοιχα περισσότερες ποσότητες νερού το εικοσιτετράωρο. Παράλληλα αγοράστηκαν τα αντλητικά μηχανήματα των δύο γεωτρήσεων Γερανού και με τη μελέτη ηλεκτροδότησης τους που αναμένεται να γίνει από τη ΔΕΗ θα λειτουργήσουν και θα ρίχνουν στο φράγμα 350 κ.μ. το εικοσιτετράωρο.

5.     Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011 βρισκόταν στο νησί μας ο τοπογράφος μηχανικός   κ. Κοντούρης ο οποίος σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Δήμου θα χαρτογραφήσει το χώρο των δεξαμενών Συνοδινού, όπου θα γίνουν οι δύο μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 1200 κ.μ. ημερησίως. Στόχος σε ένα χρόνο από σήμερα και το αργότερο μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 να λειτουργούν καθιστώντας την Πάτμο νησί αυτόνομο, σε νερό.

6.     Βιολογικός: Τη μελέτη έχει αναλάβει η Εγνατία, υπεύθυνος της οποίας είναι ο κ. Πέγιος. Καθυστερεί γιατί δεν έχει συσταθεί Επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει τη χάραξη του Αιγιαλού στο Χοχλακά μετά από αίτημα που έχει κατατεθεί στην Κτηματική Υπηρεσία.

7.     Ασφαλτοστρώσεις: Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθούν οι ασφαλτοστρώσεις στο νησί μας αξίας 975.000 ευρώ και θ ααφορούν τους παρακάτω δρόμους:

α)  Βαγιά-Λιγγίνου    β)     Λάμπης -Χριστό  γ)   Γροίκου   δ)  Σταθμού Χώρας

ε)   Κάτω Κάμπου    στ) Δημοτικό πάρκιγκ-στροφή Κάμπου(βενζινάδικο)

8.     Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως:

α)     Κατασκευή αεροδρομίου  β) Λειτουργία Κέντρου Υγείας   γ) Συγκοινωνία

9.     Μετά το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε Περιφερειάρχης και Δήμαρχος να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, για την παρακολούθηση των έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με  πληροφορίες που έχουμε συζητήθηκε και η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.

Ο   Περιφερειάρχης εξήγησε στον Δήμαρχο ότι λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού, καμία εταιρεία δεν πρόκειται να έλθει στην Πάτμο και να κάνει ανακύκλωση και ότι την πρωτοβουλία πρέπει να αναλάβει ο δήμος. Μάλιστα του πρότεινε το σύστημα που θα ακολουθηθεί στη Χάλκη και την Ανάφη.Ο Δήμος θα μοιράσει στους κατοίκους σακούλες διαφορετικών χρωμάτων (π.χ. μπλε για χαρτί, κόκκινη για πλαστικό κ.ο.κ.). Θα υπάρξουν ανακοινώσεις που ενημερώνουν τον κόσμο για το ανακυκλώσιμο υλικό που θα συλλέγεται διαφορετική  ημέρα (π.χ. την Δευτέρα μόνο χαρτί), ώστε να βγάζει την αντίστοιχη σακούλα μπροστά στην πόρτα του.

Εάν το συνεργείο διαπιστώσει ότι κάποιος έχει αναμίξει τα υλικά, δεν θα παίρνει την σακούλα αφήνοντας κι ένα σημείωμα.

Στη συνέχεια αυτά θα πρέπει να συμπιέζονται σε πρέσα και να στέλνονται την Αθήνα για ανακύκλωση. Βασική φιλοσοφία αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η οργάνωση του εγχειρήματος από τον Δήμο και όχι κάποια εταιρεία.

Με σύντομη ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Αντώνη Χατζηωάννου υπεύθυνο  διαχείρησης    απορριμάτων  της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πληροφορηθήκαμε ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα μισθώσει πλοία παντόφλες για την μεταφορά  των 4 ανακυκλωμένων προϊόντων από τα δάφορα νησιά σε εταιρεία στην Αθήνα.