patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Φαινόμενο: Δύο ιστοί σημαίας προέβλεψαν όλους τους τελευταίους σεισμούς

3204

Το φαινόμενο της Πάτμου με το οποίο έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν, προέβλεψε όλους τους τελευταίους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα, όπως στα Κύθηρα την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα.

Όπως μας είπε ο κ. Ιάκωβος Γιαμαίος, το φαινόμενο με την κίνηση των δύο ιστών που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κατοικίας του, τον τελευταίο καιρό ήταν πολύ έντονο και σύμφωνα με την ένταση και την κατέυθυνση τους που είχε καταγράψει, έπεσε επακριβώς σε όλους τους σεισμούς που έγιναν στην Ελλάδα.

Ο κ. Γιαμαίος καταγράφει όποτε πέφτει στην αντίληψη του την κίνηση των ιστών. Ανάλογα την κατεύθυνση και την ένταση της κίνησης, αναμένει και το αποτέλεσμα. Λυπάται όμως, που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες που έχουν ενημερωθεί δεν έχουν κάνει τίποτε για την αξιοποίηση του. Να θυμίσουμε, ότι ο κ. Γιαμαίος είχε με αυτό τον τρόπο προβλέψει του σεισμούς που έγιναν την Κυριακή 3/2/ 1999 στην Τουρκία και στη συνέχεια της Πάρνηθας.

Το φαινόμενο αυτό όταν έγινε αντιληπτό, όπως μας είπε ο κ. Γιαμαίος, το θεώρησε μεν ανεξήγητο, αλλά εξαιτίας του ότι είναι ραβδοσκόπος, το συνέδεσε με γεωλογική ή άλλη ενέργεια .

Το σπίτι του κ. Ιάκωβου Γιαμαίου είναι βορειοδυτικά της Πάτμου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στον Εύδηλο.

Πριν 9 χρόνια, συγκεκριμένα λίγο πριν από τους σεισμούς της Τουρκίας το 1999, είχε παρατηρήσει κάποια στιγμή τελείως τυχαία, τους ιστούς της σημαίας, που έχει τοποθετήσει στην είσοδο του σπιτιού του, να κινούνται κυκλικά χωρίς λόγο.          Οι ιστοί είναι τόσο σταθεροί, που ακόμα και εννέα μποφόρ άνεμοι να πνέουν στην περιοχή, δεν κουνιούνται. « Έμεινα άναυδος" μας είπε τότε σε σχετικό ρεπορτάζ. Μάλιστα φώναξε το αδελφό του, ο οποίος στην αρχή τον καθησύχασε γιατί τον είδε πολύ ανήσυχο αλλά , στη συνέχεια εξέφρασε κι αυτός την απορία του.Το μυαλό του κ. Γιαμαίου πήγε αμέσως στους σεισμούς.

Γι αυτό και με την προτροπή φίλων του που έγιναν μάρτυρες του φαινομένου, όπως του τότε δημάρχου κ. Ματθαίου Μελιανού και του Μιχάλη Σουρμενή, γναθοχειρουργού στο ΚΑΤ που φιλοξένησε στην Πάτμο το καλοκαίρι εκείνο, ενημέρωσε τον σεισμολόγο κ. Τσελέντη του σεισμολογικού κέντρου Πάτρας για το φαινόμενο, και κείνος δεσμεύτηκε πως σύντομα θα επισκεφθεί το νησί μας για τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις του.

Ο  καθηγητής γεωλολογίας κ. Ευθύμιος Λέκας  επισκέφθηκε  τελικά την Πάτμο και είδε την άνευ λόγου και αιτίας κίνηση των ιστών.

Ο κ. Λέκας μας είπε τότε : το φαινόμενο αυτό μπορώ να το αποδώσω σε μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με εκδήλωση σεισμού. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τον κ. Γιαμαίο, ο οποίος θα εκθέτει τη συμπεριφορά των ιστών στην ομάδα μου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν εκείνα τα όργανα που θα βοηθήσουν στο να εξακριβωθούν τα αίτια και να διαπιστωθεί αν υπάρχει προοπτική αξιοποίησης.

Ο κ.Λέκας υπογράμμισε, πως θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα του σεισμολογικού ινστιτούτου μετά την επί εξάμηνη συλλογή στοιχείων από τα εγκατεστημένα όργανα.  Στην ερώτηση μας τι θα σημαίνει για την πρόγνωση των σεισμών αν διαπιστωθεί, ότι η κίνηση τους οφείλεται στα μαγνητικά πεδία που αναπτύσσονται πριν από αυτούς, μας είπε αυτολεξεί:

«Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό»

Σε άλλη ερώτηση, για τη σεισμογένεση στην περιοχή μας, είπε, πως "η περιοχή δεν είναι υψηλού κινδύνου γιατί δεν δίνει σεισμούς εντάσεως πάνω από 5 ρίχτερ.»

Αν και εξακολουθεί το φαινόμενο αυτό, το μόνο που συνέβη είναι, ο κ. Γιαμαίος να αποκτήσει τόση εμπειρία ώστε να προβλέπει πότε και προς τα που θα γίνει σεισμός, γιατί κανείς από τους ειδικούς δεν έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του.

Το φαινόμενο της Πάτμου ίσως μας σώσει από τους σεισμούς

IAKOCOS GIAMAIOS 3