patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Εκδηλώσεις για την «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου»

3204

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου και η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν εκδηλώσεις το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Ιουνίου 2007 με αφορμή:

Την ολοκλήρωση του έργου «Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου», που εκτελέστηκε από την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (Β’ και Γ’ Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και την ευκαιρία της συμπλήρωσης τετρακοσίων ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου (1607-2007) και την επέτειο της κοιμήσεως του ιδρυτή της Παρθενίου Παγκώστα (17 Ιουνίου 1629).

 

Ο Παρθένιος Παγκώστας, γόνος γνωστής και πλούσιας πατμιακής οικογένειας ήταν ένας από τους πιο δραστήριους ηγουμένους της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πρόκειται για μοναστικό συγκρότημα, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενώ οι τοιχογραφίες του καθολικού, έργο Κρητικού, πιθανότατα, εργαστηρίου των αρχών του 17ου αιώνα, αποτελούν ένα από τα πληρέστερα ζωγραφικά σύνολα της Δωδεκανήσου. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αποκατέστησαν ένα μεγάλο τμήμα του και αποκάλυψαν τη λαμπρότητα του εικονογραφικού προγράμματος του καθολικού με τη συντήρηση των τοιχογραφιών που το διακοσμούν. Επιστέγασμα των παραπάνω εργασιών αποτέλεσε η δημιουργία της έκθεσης των φορητών εικόνων και κειμηλίων της Μονής, που συντηρήθηκαν από την Εφορεία.

 

Η έκθεση στεγάζεται στον όροφο του Ηγουμενείου, του κεντρικού πυρήνα του συγκροτήματος και τιτλοφορείται «Θησαυροί εκκλησιαστικής τέχνης στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πάτμου».Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής και περιλάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν το Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 7 η ώρα το απόγευμα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Πάτμου κ. Καμπόσος Γρηγόρης, ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Μαραβέλιας, ο σχολάρχης της Πατμιάδος Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ματθαίος Μελιανός, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Παρέστησαν είσης η κόρη της κυρίας Μαριγάκη Ζήκα με το σύζυγο της η οποία πούλησε σε πολύ χαμηλή τιμή το σπίτι της στη Χώρα στην Ζωοδόχο Πηγή, δωρίζοντας παράλληλα και τις δεκαεπτά εικόνες μεγάλης αξίας που υπήρχαν στο σπίτι αυτό. Προηγήθηκε εσπερινός χοροστατούντος του Αγίου καθηγουμένου και μετά των εγκαινίων ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου.

 

Tην Κυριακή 17 Ιουνίου 2007, Θεία Λειτουργία και ημερίδα με ομιλίες από τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο και Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου κ. Αντίπα με θέμα: «Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής: 400 χρόνια ιστορίας. Την Οσιότατη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Καλλινίκη μοναχή, με θέμα : «Αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής.Την Μαρία Μιχαηλίδου, Διευθύντρια της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και την Μαρία – Χριστίνα Γεωργαλλή, δρ. αρχιτέκτων της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέματα «Η αποκατάσταση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής» και η «Η κτηριακή αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής» αντίστοιχα.

 

Ομλία επίσης της Κωνσταντίας Κεφαλά, αρχαιολόγου της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα «Ο ζωγραφικός διάκοσμος του καθολικού και η Συλλογή κειμηλίων της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής».

Τέλος ομιλία του Σωτήρης Πατατούκου και Φώτη Σιδηρόπουλου συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τοιχογραφιών και των φορητών εικόνων της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής».