patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Μόνο αν καταλάβει ο Πατινιώτης το έργο μου και με αγκαλιάσει θα κατέβω στις επόμενες εκλογές. Αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γ. Καμπόσος

3204

Η Νομική Ταυλάριου εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Δωδεκάνησος, επισκέφθηκε την Πάτμο και όπως ήταν φυσικό θέλησε να δει τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Καμπόσο. Τον επισκεφθήκανε με τη Σμαράγδα Μουλιάτη και είχανε μια από κοινού συνέντευξη, με προσωπικά στοιχεία, όπως εκείνη ήθελε για να ξεφύγουμε λίγο από τις τετριμμένες πολιτικές συνεντεύξεις.

 

Ανεβήκαμε στον Δήμο και κει με τον κ. Καμπόσο απέναντι και ανάμεσα σε Πατινιώτικο καφέ και κουλουράκια, η μία έκοβε και η άλλη έραβε.

Νομική: Πέστε μας πως ξεκινήσατε και πως φθάσατε εδώ; Δήμαρχος: Πήγαινα για καπετάνιος. Έδωσα εξετάσεις αλλά με κόψανε στα Αγγλικά γιατί τότες δεν μαθαίναμε αγγλικά. Μ άρεσε η θάλασσα και όπως όλοι τότε μπαρκάρισα σε καράβι . Όταν σε δυο χρόνια ξεμπαρκάρισα γνώρισα τη γυναίκα μου και για χάρη της έμεινα στη στεριά και στερήθηκα το όνειρο μου. Η πρώτη ασχολία μου στην Πάτμο ήταν η καφετέρια.

Μαζί με τον Γιάννη Στράτα που ήταν ιδιοκτήτης ανοίξαμε τον Αρίωνα. Πήγε πολύ καλά . Ήταν πρωτοπόρα. Έφερα την πρώτη μηχανή του espresso και έκανα το πρώτο παγωτό με αγνά υλικά. Πούλαγα και τις πρώτες πάστες που τις έφερνα από την Κάλυμνο από τον Μηλάτο. Το μαγαζί ήταν πατείς με πατώ σε.

Κάθε βράδυ κάναμε πάρτυ. Ο ιδιοκτήτης του όμως μετά από 7 χρόνια μου ζήτησε υψηλό ενοίκιο και το άφησα χωρίς να πάρω ούτε μία δραχμή. Σκεφτόμουν να ξαναμπαρκάρω αλλά μετά αγόρασα το μαγαζί του Παντελή Κουτούζη από την Κάλυμνο που είχε υφάσματα, γυαλικά και πορσελάνες γιατί τότε όλοι που ερχόταν στην Πάτμο αυτά αγόραζαν γιατί ήταν φτηνά επειδή δεν φορολογούνταν.

Η δουλειά όμως αυτή δεν μου άρεσε δεν μπορούσα να μετράω με τον πήχη τα υφάσματα και το πουλήσω το εμπόρευμα σε έναν Αθηναίο ο οποίος μου έδωσε ένα ποσόν έναντι αλλά τα υπόλοιπα δυστυχώς δεν τα πήρα ποτέ γιατί εξαφανίστηκε.

Στη συνέχεια ξανάκανα κίνηση να πάω στα καράβια αλλά η γυναίκα μού δεν ήθελε, άρχισε τα κλάματα είχαμε κάνει τότε τα δύο από τα τρία παιδιά μας και έμεινα στην Πάτμο.

Και τότε μου ήρθε η έμπνευση σαν Θεού φώτιση που με έσωσε στην κυριολεξία.

Τότε στο νησί υπήρχαν δύο εστιατόρια. Άνοιξα ψησταριά. Ήταν χρυσορυχείο. Επειδή πρόσεξα ότι οι ξένοι και κυρίως οι Σκανδιναβοί δεν πολυέτρωγαν τα ντόπια ψάρια σκέφθηκα και έκανα την εξής ευρεσιτεχνία: Φιλετάρισα τον ξιφία Ήμουνα ο πρώτος που τον έκανα σουβλάκι. Φιλέτο έκανα επίσης τον «βλάχο» τον οποίο έφερνα από τα Λέβεθα τεράστιο 100 και 150 κιλά βάρος.

Συζητάμε για χρήμα, που δυστυχώς δεν το επένδυσα σωστά. Το μειονέκτημα μου είναι ότι είμαι σπάταλος και εύκολος στο «δανείζειν». Δανεικά και αγύριστα που λένε.

Αν θα σας πω πόσα δανεικά έχω χάσει θα τρελαθείτε. Τα τελευταία χρήματα που μου απομείνανε μου τα έφαγε το χρηματιστήριο.

 

Σμαράγδα: Τι ήτανε το ευχάριστο ή δυσάρεστο γεγονός που θυμάστε έντονα από τα παιδικά σας χρόνια;

Δήμαρχος: Θυμάμαι έντονα και με ευχαρίστηση όλα τα απλά πράγματα των παιδικών μου χρόνων εκεί στη γειτονιά μας. Όλα τότε ήταν αγνά. Το δυσάρεστο συμβάν όμως που μου έμεινε βαθειά στο μυαλό μου ήταν ο σεισμός του 56. Η παλίρροια της θάλασσας ήταν πρωτοφανές θέαμα. Ο Χοχλακάς ενώθηκε με το λιμάνι της Σκάλας.

Νομική: Από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τα κοινά;

Δήμαρχος: Από μικρός ασχολούμαι με τα κοινά. Έχω τάση να βοηθώ τον πλησίον μου. Γι αυτό και ανήκω στο ΠΑΣΟΚ. Από τις εντολές του Θεού την μόνη που έχω παραβεί είναι το ου μοιχεύσεις. (Εδώ γελάμε όλοι μαζί)

Νομική: Στη μία εντολή κ. Δήμαρχε σας χαρίζουμε τη μία. Είστε άγιος. (Πάλι γέλια)

Σμαράγδα: Ποιο ήταν και είναι το πρότυπο της γυναίκας που σας αρέσει; Ξανθιά ή μελαχρινή;

Δήμαρχος: Κοίτα όλες οι γυναίκες έχουν τις χάρες τους. Δεν μου αρέσουν όμως οι αδύνατες. Έχω σαν πρότυπο την μάννα μου. Γι αυτό και γω διάλεξα παχουλή. Μου αρέσουν όμως οι μελαχρινές

Νομική:  

Σας αρέσουν οι δυναμικές γυναίκες ή οι υπάκουες και χαμηλών τόνων;  
Δήμαρχος:  
Η γυναίκα πρέπει είναι δυναμική γιατί όταν υπακούει συνέχεια μοιάζει με σκυλάκι. Να έχει και προσωπικότητα.  
Σμαράγδα: 
Σας αρέσει να συνεργάζεστε με γυναίκες ή άνδρες; 
Δήμαρχος: 
Αν δεις εδώ μέσα η πλειοψηφία είναι γυναίκες αλλά δεν δίνω κανένα δικαίωμα σε καμία για κόρτε και όλες τις φωνάζω κόρες μου και τις θεωρώ κόρες μου. Συνεργάζομαι τέλεια μαζί τους. 

Νομική: 
Όταν μπήκατε ενεργά στα κοινά σκεφθήκατε ποτέ να γίνετε δήμαρχος ή σας προέκυψε; 
Δήμαρχος: 
Εγώ ήθελα να προσφέρω στα κοινά και ξεκίνησα από οργανώσεις από Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν η οικογένεια μου. Γι αυτό και όταν αποφάσισα να βάλλω υποψηφιότητα σαν δήμαρχος τους κάλεσα και μετά από συμφωνία μαζί τους κατέβασα συνδυασμό. 
Τους είπα: Μπορείτε μόνοι σας ν αναλάβετε τις τύχες σας; Και επειδή δόξα τω Θεώ δεν έχω οικονομικό πρόβλημα έδωσα στα παιδιά μου το μαγαζί και τους είπα ότι βγάζετε είναι δικό σας. Δεν θέλω ούτε δραχμή. 
Έτσι αποφάσισα στις εκλογές του 1998 να κατεβάσω για πρώτη φορά συνδυασμό γιατί έβλεπα ότι σαν δημοτικός σύμβουλος βοηθούσα να βγουν άλλοι δήμαρχοι αλλά το αποτέλεσμα δεν ήτανε αυτό που ήθελα εγώ . 
Ο κόσμος όμως δυστυχώς δεν με πίστεψε την πρώτη φορά. 
Το μειονέκτημα μου είναι ότι είμαι πολύ ειλικρινής ενώ στην πολιτική πρέπει να λες πολλά θα . Είμαστε ένα μικρό νησάκι η Πάτμος δεν μπορώ να λέω θα και θα . 
Τη δεύτερη φορά στις εκλογές του 2002 κατέλαβα τη δεύτερη θέση και στις επαναληπτικές η πλειοψηφία των Πατινιωτών, μου έδωσε εμένα το χρίσμα του δημάρχου και όχι στον άλλον που ήρθε πρώτος αλλά ήταν ένας δοκιμασμένος αποτυχημένος δήμαρχος. 
Εγώ μέχρι τώρα έχω κάνει ένα έργο που όταν θα σου το δείξω (απευθύνεται στη Νομική) δεν θα το πιστέψεις. Παρόλα αυτά δεν το έχω δημοσιοποιήσει. Θέλω να φανεί και θα φανεί σιγά-σιγά. 
Σμαράγδα: 
Με το μέλλον τι γίνεται, και εννοώ όταν τελειώσει αυτή η τετραετία. 
Δήμαρχος: 
Θα δούμε. Όταν ο Πατινιώτης δει ότι κάτι του έχω προσφέρει και με αγκαλιάσει τότε θα σκεφθώ. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω αποφασίσει αν θα ξανακατέβω στις εκλογές γιατί είναι πολλά πράγματα που με έχουν πικράνει και στενοχωριέμαι, όταν βλέπω ανθρώπους που τους έχεις δώσει το αίμα σου να σου προσφέρουν δηλητήριο. 
Νομική: 
Είναι γενικό αυτό. Αλλά σημαίνει ότι αν δεν κατέβετε την επόμενη η πολιτική σας καριέρα σταματάει; 
Δήμαρχος: 
Το νησί είναι μικρό και τα πάντα φαίνονται πιο έντονα. Ναι αν δεν κατέβω θα παροπλιστώ όπως το Έλλη. 
Σμαράγδα: 
Σας αρέσει το φαγητό και ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Δήμαρχος: 
Είμαι καλοφαγάς. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι: Κατσικάκι καπαμάς με μακαρόνια. Πατινιώτικο. 
Σμαράγδα: 
Από χορό πως πάτε χορεύετε; 
Δήμαρχος: 
Μου αρέσουν τα νησιώτικα, αλλά περισσότερο οι λεβέντικοι χοροί, όπως είναι το ζεϊμπέκικο. Μετά από ένα ουϊσκάκι νοιώθω κι εγώ ότι είμαι ένας ψηλός άνδρας και το χορεύω με το μαχαίρι στο στόμα. (Γελάμε όλοι μαζί) 

Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο κ. Καμπόσο, που μας μίλησε ανθρώπινα χωρίς αναστολές και χωρίς τον φόβο που κρύβεται πίσω από την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής.
Τον ευχαριστούμε επίσης γιατί με την μοναδικότητα των περιγραφών του, που δεν μπορέσαμε όλες να τις συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συνέντευξη και με το χιούμορ του, μας χάρισε γέλιο και απίθανες δημοσιογραφικές στιγμές. 

 

Ευχαριστούμε επίσης τον Λεωνίδα της ομώνυμης ταβέρνας στο Κουμαρό της Λάμπης για το ωραίο τραπέζι. Η Νομική Ταυλάριου Καλύμνια και εκλεκτική, ενθουσιάστηκε με όλα."