patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Χρωστούσα αυτή τη βραδιά στον Όσιο Χριστόδουλο είπε στο τέλος της συναυλίας του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ο Χοράρχης Γιάννης Κόττορος.

3204

Παρασκευή βράδυ κάτω από το φως των αστεριών και δίπλα στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, συναισθηματισμός πλημμύριζε όσους παρακολούθησαν την πρώτη συναυλία του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, και γνώριζαν ότι ο χοράρχης του Βυζαντινού χορού της Πολυφωνικής χορωδίας της Πάτρας ήταν ο πρώην σπουδαστής της Πατμιάδος από το γειτονικό Αγαθονήσι, που αποφοίτησε με άριστα, όπως με άριστα αποφοίτησε και από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία.

Παράλληλα σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με το βαρύτονο της Λυρικής Σκηνής Ον. Σώχο.Σήμερα ο Γ. Κόττορος είναι καθηγητής μουσικής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής του Αχαϊκού Ωδείου της «Πολυφωνικής», αλλά και του Ελληνικού Ωδείου. Διευθύνει το Βυζαντινό χορό της «Πολυφωνικής». Ο αρχικός συναισθηματισμός έγινε θαυμασμός και απόλαυση γιατί ο Βυζαντινός χορός της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, με τους 25 ιεροψάλτες οδήγησε το ακροατήριο σε υψηλού επιπέδου Βυζαντινή ψαλτική .

Την προλόγηση των ύμνων έκανε ο Θεολόγος Λουκάς Καρτέρης. Στο τέλος της συναυλίας όμως, ο θαυμασμός έγινε και πάλι συναισθηματισμός και μάλιστα ακράτητος, όταν ο πρωταγωνιστής της βραδιάς ο χοράρχης Γιάννης Κότορος θέλησε να πει δυο λόγια στο ακροατήριο δεν μπόρεσε να κρύψει τον κόμπο στο λαιμό του και τα συγκρατημένα δάκρια. « Χρωστούσα αυτή τη βραδιά είπε στον ?γιο Ιωάννη, στον Όσιο Χριστόδουλο. Ευχαριστώ τους δασκάλους μου, όπως π.χ τον π. Ιωακείμ Γρύλλη , τον κ. Χατζηθεοδώρου, τον Ματθαίο Μελιανό ……. το καταπληκτικό ακροατήριο … κ.λπ.

Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η έπαρχος Καλύμνου κ. Χρυσούλα Σιφουνιού, η νομαρχιακός σύμβουλος κ. Πόπη Μαύρου. Η συναυλία ξεκίνησε οκτώ και μισή με τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τον οποίο ανέγνωσε ο καθηγούμενος της Μονής αρχιμ. Αντίπας. Συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του καθηγουμένου αρχιμ. Αντίπα τον οποίο ανέγνωσε ο ιερομόναχος Σεαφείμ Κοτσάνης .Χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστ. Παυλίδης, ο οποίος υποσχέθηκε από του βήματος να αυξήσει την επόμενη χρονιά την επιχορήγηση του Φεστιβάλ, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άλκης Μπαλτάς.

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Καμπόσος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στην Πάτμο φέτος «ταξιδεύουμε ξανά στον κόσμο της αγάπης, της ειρήνης και της θρησκευτικής κατάνυξης………………..Είναι για εμάς η ελάχιστη συμβολή και ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου μας, στην ιερότητα του αλλά και στη διάδοσή της στο παρόν και στο μέλλον με βάση τα μηνύματα και τις αξίες που πρεσβεύει.»

Τη 1η συναυλία του Φεστιβάλ παρακολούθησαν, ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Γρύλλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Πάτμου κ. Πανάγος Ευγενικός, οι πρώην δήμαρχοι κ. Ματθαίος Μελιανός και Αλέκος Μιχελής. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική. Το ακροατήριο ήταν στην πλειοψηφία του ξένοι.