patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Σκ …ά στα πρότυπα σας και στην κ ….κοινωνία σας.Graffiti σε νυχτερινό κέντρο

protypa newn 650x330

του Νίκου Μελιανού 

Σκ ……ά στα πρότυπα σας και στην κ ….κοινωνία σας. Επιτοίχιο Graffiti σε νυχτερινό κέντρο


Πρότυπο : Πρόσωπο του οποίου το παράδειγμα θέλει κάποιος να ακολουθήσει, να μιμηθεί και να χρησιμοποιεί ως παράδειγμα.
Κοινωνία : Σύνολο ανθρώπων που συμβιώνουν σε κάποιο τόπο ή σε μια ιστορική περίοδο και έχει ευρεία ή στενή εφαρμογή ως έννοια. Συνήθως η κοινωνία αντιπροσωπεύει ένα σύνολο συνειδητών ανθρωπίνων σχέσεων που βασίζονται σε κοινές πολιτισμικές παραστάσεις.
Ξεκινήσαμε με τον ορισμό των προτύπων και της κοινωνίας, με αφορμή αυτό που είδαμε γραμμένο - μέχρι φυσικά να σβηστεί – στον τοίχο νυχτερινού κέντρου στην Πάτμο, πιθανόν από αγανακτισμένο ; πικραμένο ; ταλαιπωρημένο ; απογοητευμένο ; χωρίς όνειρα ; νέο ή νέα δίπλα σε μια ταμπέλα που έγραφε : ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 17 ΕΤΩΝ.


Και καταλαβαίνει κάποιος την αγωνία αυτού - αυτής που το έγραψε, αφού άλλα ίσως να περίμενε από τη ζωή που του παρέχει η οικογένεια του, το σχολείο, ο περίγυρος και η κοινωνία γενικότερα και άλλα βρήκε, τα οποία μάλιστα και υιοθέτησε, χωρίς ποτέ να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη θέση του ή πιθανόν να μην τον άφησαν να το κάνει.


Δεν θα μπω στη λογική των καταστηματαρχών με την πελατεία των μικρών παιδιών ως θαμώνων των μπαρ, και της χορήγησης κατά κόρον των αλκοολούχων ποτών, ενίοτε αμφιβόλου προελεύσεως – μπόμπες – ενταύθα και αλλαχού, αλλά και παιδιών του Δημοτικού Σχολείου ηλικίας από 8 ετών, αρκετές φορές με δέλεαρ παιχνίδια τύπου ποδοσφαιράκι, τα οποία προετοιμάζουν ως μελλοντική πελατεία. Υπάρχει πάντα ένα βασανιστικό ερώτημα ; Τι ωθεί τους νέους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές ;; Η απάντηση είναι απλή αλλά και αφοπλιστική. Ο σύγχρονος νέος ψάχνοντας να βρει τις συντεταγμένες του στον κοινωνικό χώρο, αγκιστρώνεται από ανθρώπους που αποτελούν πρότυπο και μιμείται τη συμπεριφορά τους.


Τα πρότυπα αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νέους, οι οποίοι προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες και φιλοδοξίες με τις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος. Καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται από την απεξάρτηση τους από τα γονικά πρότυπα ενώ παράλληλα αποτελούν ένα από τους σπουδαιότερους παράγοντες κοινωνικοποίησης που ασκεί ένα ιδιόμορφο και δύσκολα αναγνωρίσιμο κοινωνικό έλεγχο.


Επομένως τα πρότυπα είναι κίνητρο δράσης και προόδου που παρέχουν τη δυνατότητα στα άτομα να τα μιμούνται και να τα ακολουθούν κάνοντας κάτι αξιόλογο στη ζωή τους. Η ύπαρξη προτύπων βλάπτει όμως, όταν η μίμηση είναι δουλική και περιορίζεται ο προσωπικός τρόπος έκφρασης, η ελευθερία στις επιλογές, η πρωτοβουλία και η αυτενέργεια από τα άτομα που ακολουθούν ή θαυμάζουν κάποιο πρότυπο. Σε μια εποχή όμως, όπου κυριαρχεί το χυδαίο και το επιφανειακό, όπου είδωλα γκρεμίζονται και αξίες ρευστοποιούνται, ο νέος στέκει ανερμάτιστος κάτι που σαφώς επηρεάζει την ψυχοσύνθεση του αρνητικά. Μια μικρή ομάδα νέων αντιδρούν στα κενά περιεχομένου πρότυπα και δημιουργούν δικά τους νεανικά αντί πρότυπα.


Η πλειοψηφία των νέων όμως, δεν έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση από την οικογένεια και το σχολείο του για τους κινδύνους αυτών των προτύπων. Επιπλέον η νεολαία είναι άπειρη, έχει άγνοια πάνω στα προβλήματα της εποχής μας και εκδηλώνει την τάση για άκριτη αμφισβήτηση όλων των προτύπων, εξαιτίας της προσπάθειας να αποδεσμευθεί από το κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον.


Τα αρνητικά πρότυπα που προβάλλονται στις μέρες μας είναι : του εξειδικευμένου τεχνοκράτη που είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής εποχής, του ατομικιστή, που επιδιώκει λύσεις χωρίς συλλογική δράση , του ατόμου που εξιδανικεύει τη σωματική διάσταση και αδιαφορεί για την ηθική και πνευματική πτυχή της προσωπικότητας του, τα πρότυπα βίας, τα είδωλα – οι αστέρες της τέχνης και του αθλητισμού-,πρότυπα κατασκευασμένα που προωθούνται από το οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο για λόγους εμπορευματοποίησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών, διανοούμενοι που αδιαφορούν για το συνάνθρωπο και αγνοούν την κοινωνική αποστολή τους, επιστήμονες που αδιαφορούν για τις ανθρωπιστικές αξίες και το καλό της ανθρωπότητας, επιστήμονες που υπηρετούν τα δόγματα : Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ και Ο ΣΚΟΠΟΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ, ο απαίδευτος, μονολιθικός, προκατειλημμένος, φανατικός, ανήθικος, ανεύθυνος, ανάλγητος, ατομιστής, ρατσιστής, ακοινώνητος, απολίτικος, κομματικοποιημένος, υπερκαταναλωτής, προγονόπληκτος, προοδόπληκτος, εθνικιστής, ΑΝΘΡΩΠΟΣ.


Από την άλλη υπάρχουν και τα θετικά πρότυπα που η επίδραση τους είναι σημαντική , γιατί : μεταδίδουν ιδανικά, οράματα και υψηλούς στόχους παρακινώντας στη δημιουργία, διευρύνουν το πνεύμα, οξύνουν τον προβληματισμό και την αμφιβολία, απελευθερώνουν από προκαταλήψεις, ιδεολογήματα και δογματισμούς, εκλεπτύνουν το αισθητικό κριτήριο και παρωθούν σε γνήσιες μορφές ψυχαγωγίας, ενισχύουν τη δημοκρατία, προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρακινούν σε συμμετοχή στην πολιτική ζωή, προωθούν τις διαπροσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνείδησης, προάγουν τον κοσμοπολιτισμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συμβίωση των λαών.


Τα παραπάνω μπορούν να αντληθούν από άτομα με ιδανικά και αξίες κυρίως από : πνευματώδεις, δημιουργικούς, ηθικούς, αλτρουιστές, ανιδιοτελείς, υπεύθυνους, ευαίσθητους, αγωνιστές, ισορροπημένους, κοινωνικούς, συνεργάσιμους, δημοκράτες, ειδικευμένους, πολιτικοποιημένους, οικολόγους, φιλάθλους, πατριώτες, ειρηνιστές, διεθνιστές, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.


Και για να επανέλθουμε στην αρχική αγανάκτηση του συγγραφέα του επιτοίχιου γκράφιτι, θα πρέπει να τονίσουμε, ότι πιθανόν να έχει δίκιο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι οι νέοι παρασύρονται από τα είδωλα που προωθεί η κοινωνία σήμερα. Υπάρχουν πάντα οι νέοι που πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά, που διαθέτουν ισχυρές άμυνες, που ακολουθούν υγιή πρότυπα και απορρίπτουν ψεύτικα είδωλα.

 

Μια ερώτηση μόνο προς αυτόν : Αναρωτήθηκε αν για τη θέση του, την απορία τον προβληματισμό και την αγανάκτηση του, δεν φταίνε μόνο τα πρότυπα και η κοινωνία αλλά ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ; Αν το πράξει τότε ίσως βρει και τη λύση στο πρόβλημα που τον απασχολεί ,αντί να καταφέρεται συλλήβδην κατά δικαίων και αδίκων. Ίσως τότε να έχει νικήσει και τον εαυτό του και τότε και μόνο τότε, ίσως σβήσει από μόνος του και από την ύπαρξη του , το γκράφιτι, το οποίο σε κάποια στιγμή αδυναμίας έγραψε στον τοίχο κάποιου νυχτερινού κέντρου.