patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

Η τουριστική επιτροπή του Δήμου Πάτμου συνεδρίασε μετά 7 μήνες.  Μετωπική σύγκρουση με μέλη της ένωσης Ξενοδόχων γιατί δεν υπήρχαν τα φλέγοντα θέματα στην ατζέντα. 

PHILOXENIA 2019 1

του Νίκου Μελιανού

Τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής δεν πίστευαν στα μάτια τους ,όταν στις 20 Οκτωβρίου πήραν την πρόσκληση για συνεδρίαση , στην οποία αναφερόταν μόνο 3 θέματα.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η επιτροπή είχε άγνωστο γιατί 7 μήνες να συνεδριάσει.  Απόρησαν βέβαια για το γεγονός ότι μετά από τόσους μήνες απραξίας και με πολλά προβλήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,τα σοβαρά θέματα του πινακίου ήταν: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο, συμμετοχή ή όχι στην τουριστική έκθεση WTM 2022 στο Λονδίνο και αξιολόγηση της τουριστικής έκθεσης PHILOXENIA. 


Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα ήταν του ποδιού αν δεν υπήρχε παρέμβαση μελών της Ένωσης Ξενοδόχων και κάπου εκεί άναψαν τα αίματα .Και αυτό γιατί όπως ακούστηκε τόσα πολλά και μεγάλα προβλήματα βγήκαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ο πρόεδρος δεν έθεσε κάποιο από αυτά στην επιτροπή προς συζήτηση.


Όπως πληροφορηθήκαμε λοιπόν οι εκπρόσωποι της Τ.Ε. στο συμβούλιο της 25-10-2022 τα έψαλλαν στον πρόεδρό της, άλλωστε κοντά είναι τα Χριστούγεννα, επειδή παρά το γεγονός ότι πέρασαν 7 μήνες από την τελευταία σύγκληση του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου, δεν είχε να τους πει κάτι για αυτά ή να τους τα παρουσιάσει. Μια απραξία της Τουριστικής Επιτροπής που θα θέλαμε να σχολιάσομε ,διότι και εμείς από τη μεριά μας παρατηρούμε αυτό το γεγονός συνοδευόμενο από αδιαφορία για τα χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα του τουρισμού που όχι μόνο δε λύνονται ,αλλά πολλαπλασιάζονται.


Χαρακτηριστική ήταν η φράση κάποιου συμβούλου ο οποίος ανέφερε; Συζητάμε –συζητάμε και αποφασίζομε να γίνει το τάδε και το τάδε και στο τέλος τίποτα δε γίνεται και δεν μπορεί για όλα να φταίει η έλλειψη προσωπικού. Αυτό ειπώθηκε επειδή κατά καιρούς ακούγεται από τους αρμοδίους αυτή η ατάκα προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες .

 

Ερώτημα : γιατί δεν κινούν τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά δεν είναι του παρόντος να το αναλύσομε. Υπάρχει όμως σε άλλο άρθρο στο οποίο γίνεται η επεξήγηση αυτού του φαινομένου.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που συλλέξαμε ,αυτά που μας είπαν, αυτά που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Τ.Ε. αλλά και αυτά τα οποία έχομε καταγράψει τη σαιζόν που πέρασε παρατηρούμε τα εξής: Μετά τα τόσα προβλήματα του καλοκαιριού θα περίμενε κάποιος να συζητηθούν στην Τ.Ε. τα παρακάτω με προφανή σκοπό την προώθηση αρμοδίως και την τελική επίλυσή τους.


Δεν έγινε θετική ή αρνητική προσέγγιση της σαιζόν 2022, ποια είναι και ποια θα είναι τα φλέγοντα θέματα –αγκάθια για την επόμενη σαιζόν,τα θέματα της συνεδρίασης της Τ.Ε., ήταν φτωχά τηρουμένων των προβληματικών αναλογιών της χρονιάς που πέρασε, απουσία προγραμματικής μελέτης του Προέδρου για την επόμενη τριετία, δεν κατατέθηκαν για συζήτηση τα προβλήματα αλλά και οι εισηγήσεις περί του πρακτέου της επόμενης σαιζόν ,γιατί όταν γίνεται κριτική για λάθος ενέργειες των ιθυνόντων, αυτό θεωρείται ότι γίνεται αντιπολίτευση προς αυτούς ,γιατί παρά τα τόσα προβλήματα δεν γίνονται τακτικές συσκέψεις του Δήμου με τους εκπροσώπους των φορέων, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ,όπως ακούστηκε ότι τα 2 τελευταία χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων κάλεσε τη δημοτική αρχή στη γενική συνέλευση της, όπου ειπώθηκαν , ακούστηκαν και κυρίως κατεγράφησαν πολλά προβλήματα του τουρισμού σε κλίμα εποικοδομητικό ,όμως όλα όσα αναφέρθηκαν παραμένουν μέχρι σήμερα έ π ε α π τ ε ρ ό ε ν τ α δηλαδή λόγια του αέρα παραμένοντας σκέτες υποσχέσεις.

 

Από τα διάφορα θέματα τα οποία έχουν απασχολήσει την Ένωση Ξενοδόχων αλλά και όλους τους άλλους φορείς του τουρισμού και περιμένουν την επίλυσή τους είναι τα εξής :

Πότε θα μπει σε λειτουργία αφού ανακαινισθεί το τουριστικό γραφείο ,θα λειτουργεί όλο το χρόνο, και γιατί φέτος άλλαξε το ωράριο λειτουργίας του ,

ζητούνται εξηγήσεις και ενημέρωση για το οδικό δίκτυο, αποχέτευση ,βιολογικό, όμβρια ύδατα κ.α , που οφείλεται η έλλειψη νερού και η μη ενημέρωση για την ποιότητά του,γιατί δε γίνεται έγκαιρα η συζήτηση και ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή της Πάτμου στις τουριστικές εκθέσεις , πότε θα λυθεί επιτέλους το θέμα της αίθουσας επιβατών- WELCOME –γιατί μειώθηκαν ή και ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις , τι γίνεται με τα 2 παρκινγκ τα οποία έχουν ζητηθεί, θα προγραμματιστεί το μικρό λεωφορείο σε παραλίες ,τέλος θα γίνουν ενέργειες για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κ.α.


Επίσης εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Ε.Ξ. ο οποίος ζητούσε εξηγήσεις για εκτύπωση ημερολογίου χωρίς να το γνωρίζει ούτε να το εγκρίνει η Τ.Ε. τονίζοντας: από τη μια δεν μας δίνετε σημασία και από την άλλη ζητάτε χορηγίες τα δωρεάν δωμάτια.
Εκεί όμως που έγινε χαμός ήταν η διαπίστωση ότι για φέτος δεν θα πάει ο Δήμος σε κάποια έκθεση τουρισμού και αυτό επειδή όπως είπε ο πρόεδρος της Τ.Ε. ,δεν πηγαίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-προφανώς για να μην πληρώσει ο Δήμος ,αμείβοντας όμως χορεία συμβούλων ,συμβουλατόρων ,καθώς και γραφεία παροχής υπηρεσιών-.

 

Το μυστικό όμως, όπως μας πληροφόρησαν ,ήταν άλλο:  ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, το οποίο θα έπρεπε ο Δήμος να έχει στην κατοχή του και δεν το είχε, άγνωστο βέβαια το γιατί και το ποιος φταίει .Αυτά τουλάχιστον όσον αφορούσε την έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή στην Τουριστική έκθεση του Λονδίνου, η πρόταση των ξενοδόχων ήταν να διαθέσουν οι ξενοδόχοι κάποιο ποσό και να εκπροσωπήσει το δήμο η κ. Μαργαρίτα Γρύλλη , πρόταση την οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει ο πρόεδρος της Τ.Ε. αφού όπως ανέφερε στην έκθεση αυτή θα πήγαιναν εκπρόσωποι της εταιρείας η οποία έχει αναλάβει τη διαφήμιση της Πάτμου –ίσως για να δικαιολογήσει το πολύπλευρο έργο της διαφήμισής του-.

 

Όμως και για αυτήν την έκθεση δεν υπάρχει διαφημιστικό υλικό .

Τότε ποιος ο λόγος παρουσίας του Δήμου σε αυτήν την έκθεση;

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τ.Ε. υπεραμύνθηκε των θέσεών του τονίζοντας ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσει το τουριστικό γραφείο ,ενώ τόνισε ότι χρήματα υπάρχουν-κάτι μας θυμίζει αυτό-αλλά δεν μπορούν να τα διαθέσουν-τι είναι πάλι τούτο ;Για όλα φταίει το προσωπικό που δεν υπάρχει ;Γιατί δεν προσλαμβάνουν μέσω ΑΣΕΠ; Όσο για τα χρήματα ,γιατί δεν μπορούν να τα διαθέσουν ενώ υπάρχουν ;


Τέλος και μέσα σε κλίμα όχι εύκρατο αλλά ομιχλώδες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ρώτησε αν υπήρχε ανάγκη η Πάτμος να φέρει ρυμουλκό για τις ανάγκες του λιμανιού ,αν είχε τις από το Νόμο προβλεπόμενες προδιαγραφές και αν μπορούσε ένα τόσο μικρό για την περίσταση ρυμουλκό να σύρει ένα γίγαντα; ;Φυσικά δεν υπήρξε απάντηση καθιστώντας το ερώτημα ρητορικό.
Πέρα όμως και πάνω από αντιπαλότητες ,διαφωνίες, αντεγκλήσεις ,διαφοροποιήσεις κ.λ.π. το βασικό πρόβλημα είναι ότι και διαφημιστικό υλικό δεν υπάρχει και ο Δήμος κινδυνεύει να μην έχει παρουσία σε κάποια τουριστική έκθεση .

Τζάμπα λοιπόν τα διαφημιστικά γραφεία, και τζάμπα οι τηλεοπτικές πομφόλυγες περί Τουριστικής και διαφημιστικής προώθησης του νησιού. Ευχή όλων είναι και σύμφωνα με την αρχαία ρήση : Θαρσείν χρή, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον, που σημαίνει :

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ , εμείς θα συμπληρώναμε και ΕΛΠΙΔΑ!!!!

 

Σημείωση: Το άρθρο είχε γραφεί την επομένη της συνεδρίασης της Τουριστικής Επιτροπής, μετά βέβαια και την διασταυρωθείσα πληροφόρηση από παρευρισκόμενα μέλη της. Θεωρήθηκε πρέπον σε αυτή τη φάση να μη δημοσιευτεί , για να μη ρίξομε λάδι στη φωτιά. Όμως μετά το αίτημα 10 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης με το οποίο ζητούν να συγκληθεί με την κατεπείγουσα διαδικασία το Δημοτικό Συμβούλιο για να εξετάσει τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχει η Πάτμος σε τουριστικές εκθέσεις ειδικά αυτής της PHILOXENIA , θεωρήθηκε ότι η δημοσίευσή του ήταν γεγονός εκ των ών ουκ άνευ ,μήπως και βοηθηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο όποτε και όταν συνεδριάσει, ελπίζοντας ότι θα πάρει τη σωστή απόφαση.

banner epaggelmaties

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα