patmosweb330

elin330

aegeanlab

Highlights

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ : Τι συζητήθηκε στη Γενική συνέλευση της 1Ης Οκτωβρίου

ENOSH XENODOXON SHMA

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνήλθαν σε τακτική ετήσια συνέλευση τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου για ένα απολογισμό της σεζόν 2022 και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάσθηκαν η σεζόν του 2022 θα κλείσει θετικά με 87% έναντι της αντίστοιχης του 2019 (η Πάτμος έφθασε στο 93% κατά την άποψη του Αντιδημάρχου επί του Τουρισμού κ. Νίκου Κουτούζου).

 

Αυτή η επαναφορά στην κανονικότητα έφερε μια ανάσα και ικανοποίηση σε όλους.


Αντίστοιχα την ίδια περίοδο τα έσοδα έφθασαν στο +11% του 2019, όμως αυτή η αύξηση απορροφήθηκε από την άνοδο των λειτουργικών εξόδων κατά 30%΄λόγω της αύξησης του ρεύματος , των μισθών, του πληθωρισμού και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.


Τα μεγάλα προβλήματα της σεζόν ήσαν οι πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις στα Αεροδρόμια της Ευρώπης με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές ακυρώσεις στα Ξενοδοχεία, η πρωτοφανής έλλειψη προσωπικού και η προαναφερόμενη ακρίβεια.
Οι νέες τάσεις του Τουρισμού τη χρονιά αυτή ήταν η προτίμηση των επισκεπτών σε κρατήσεις ΑΙΡΒΝΒ, σε δωμάτια, διαμερίσματα, Studio, εξοχικά κλπ που παρουσίασαν αύξηση 60% από το 2021.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η απουσία παραδοσιακών επισκεπτών από Ρωσία, Ουκρανία και Τουρκία.


Τα αγκάθια για την επόμενη σεζόν θα είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού, η συνεχιζόμενη ακρίβεια κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και κάποια επιβράδυνση της ζήτησης μέχρι την επόμενη άνοιξη, λόγω της αβεβαιότητας των παγκόσμιων εξελίξεων. Κατά τα άλλα προβλέπεται μια ανοδική τουριστική περίοδο και το 2023.


Για τα τοπικά τουριστικά προβλήματα της Πάτμου, έγινε μία ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση παρόντος του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής κ. Νίκου Κουτούζου.

 

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν:
Η επάρκεια και η ποιότητα του νερού.
Η επαναλειτουργία της αίθουσας Αναμονής του Λιμένος, θεωρείται θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον Τουρισμού της Πάτμου και πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως.
Οφείλει ο Δήμος και η Πολιτεία να καταγράψουν τα αδήλωτα καταλύματα διαμονής ΑΙΡΒΝΒ και να εισπράττουν τα αναλογούντα σε φόρους και τέλη όπως τα νόμιμα. Η αδιαφορία τους μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα να ευημερούν και να φοροδιαφεύγουν τα ΑΙΡΒΝΒ και σε μας να γίνονται οι έλεγχοι και οι χρεώσεις.
Είναι αναγκαία η εξεύρεση οικοπέδων για Πάρκινγ με προτεραιότητα τον συνοικισμό της Χώρας.
Να μην εγκαταλειφτεί η προσπάθεια κατασκευής Αεροδρομίου.
Να αυξηθούν οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και να συνεχιστεί η συμμετοχή της Πάτμου σε εκθέσεις και στην διαφήμιση του νησιού.
Να συντομευθεί η αποπεράτωση των έργων των όμβριων υδάτων, της αποχέτευσης και ύδρευσης του νησιού.
Να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο.
Να δρομολογηθεί ένα mini bus τοπικής συγκοινωνίας που να συνδέει όλους τους συνοικισμούς και τις παραλίες του νησιού.
Να τοποθετηθεί από ένας κάδος απορριμμάτων σε κάθε ξενοδοχείο.
Να ληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την μείωση των υπερβολικών αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα της Πάτμου.


Σε όλα αυτά τα προβλήματα απήντησε ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτούζος και δικαιολόγησε τις όποιες αδυναμίες του Δήμου στην γραφειοκρατία και στην έλλειψη προσωπικού.

Ανέλαβε μάλιστα να μεταφέρει στη διοίκηση όλα μας τα αιτήματα.

Μίλησε για την γενικότερη τουριστική κατάσταση του νησιού και παρατήρησε ότι όχι μόνο οι τουριστικές υποδομές του Δήμου χρήζουν βελτίωσης , αλλά και πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα χρειάζονται ανακαίνιση.


Η συνεδρίαση έκλεισε με ικανοποίηση για τον εποικοδομητικό διάλογο , αλλά με ένα ερωτηματικό εκ μέρους των ξενοδόχων , κατά πόσα άραγε και ποια εκ των αιτημάτων αυτών θα πραγματοποιηθούν;


Πάντως η πρόταση του Αντιδημάρχου να συνέρχονται πιο συχνά οι φορείς του νησιού με τους εκπροσώπους του Δήμου για την από κοινού επίλυση των προβλημάτων, έγινε αποδεκτή από τους Ξενοδόχους.


Εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Ιάκωβος Κουτλάκης

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Στέφανος Πασχαλίδης

banner epaggelmaties

like us on facebook

Αναζήτηση

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

patmosmonastery

dimotikos

dimotikos

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα