patmosweb330

elin330

aegeanlab

Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και ο νέος υφυπουργός

Ένα νέο υφυπουργό που ήλθε να προστεθεί στις δεκάδες υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που ήδη διαθέταμε απέκτησε από χθες η πατρίδα μας. Καθήκον του; Να ασχοληθεί με την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ (δηλαδή των κονδυλίων που μας διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή έργων υποδομής, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την οργάνωση του κράτους μας πάνω σε νέα πρότυπα με εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρει η πληροφορική κ.ο.κ.), η οποία ενώ κανονικά βρισκόμαστε στην τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Αν αναλογιστούμε την πορεία των έργων του νησιού μας που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, θα βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, τα έργα του ΧΥΤΑ και του αγωγού μεταφοράς του νερού του φράγματος έως τη Χώρα βασίστηκαν σε μελέτες οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή και λανθασμένες. Έτσι, στην πορεία χρειάστηκαν τροποποιήσεις, πρόσθετες εργασίες και καινούργιες αδειοδοτήσεις, οι οποίες είχαν ως συνέπεια τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους. Εν τω μεταξύ μέχρι να γίνουν όλα αυτά ήλθε και η οικονομική κρίση που έριξε βαρειά την σκιά της στην πατρίδα μας. Οι επιχειρήσεις στέγνωσαν από ρευστό, οι οφειλές του κράτους προς αυτές διογκώθηκαν και οι τράπεζες έχοντας τα δικά τους προβλήματα έκλεισαν την στρόφιγγα της δανειοδότησης. Έτσι, τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οδηγήθηκαν σε τέλμα και ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον τους.

Από την άλλη πλευρά η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία εξακολουθεί να θεριεύει, εμποδίζοντας την ωρίμανση νέων έργων. Η ολοκληρωτική διάλυση στην οποία εξωθείται ο δημόσιος τομέας με την αναστολή προσλήψεων και την διαθεσιμότητα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις και καθιστά την λήψη κάθε αδειοδότησης ένα μικρό άθλο.

Το δυστύχημα είναι πως η απάντηση των κυβερνώντων σε αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα είναι ο διορισμός ενός ακόμη κομματικού στελέχους, το οποίο από την καρέκλα του σε κάποιο υπουργείο υποτίθεται πως θα δώσει λύσεις. Άραγε με ποιόν τρόπο;