patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Την άμεση μετάταξη υπαλλήλων δημοτικής αστυνομίας νησιωτικών δήμων ζητά ο Δήμαρχος Πάτμου..

 

Προς  τους Υπουργούς  Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη, Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με ΚΟΙΝ: Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου  κα Χριστιάνα Καλογήρου απεστάλη η παρακάτω επιστολή του Δημάρχου Πάτμου κ.Γρηγόρη Στόικου, ζητώντας το νομοσχέδιο για τους  υπαλλήλους   της δημοτικής αστυνομίας των μικρών νησιωτικών δήμων να  προβλέπει την άμεση μετάταξή τους στους οικείους δήμους. 

 

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και το Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία φορά δεν ελήφθη υπόψη κατά την σύνταξή του το άρθρο 101, παρ. 4 του Συντάγματος που επιβάλει κατά την κανονιστική δράση του κοινού νομοθέτη και της Διοίκησης να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών. Δυστυχώς, τούτο καθίσταται σαφές από την διατύπωση του άρθρου 81 του ανωτέρω Σχεδίου Νόμου, με το οποίο καταργείται η δημοτική αστυνομία και τα στελέχη της τίθενται σε διαθεσιμότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του δήμου στον οποίο αυτά υπηρετούν, από πλευράς γεωγραφικής θέσης, οικονομικών δεδομένων και στελέχωσης.

Για το λόγο αυτό εκφράζουμε τν έντονη διαμαρτυρία μας, ενημερώνοντάς σας για τα εξής: α) ο Δήμος Πάτμου όπως και αρκετοί ακόμα νησιωτικοί δήμοι ανήκει στην μειοψηφία των οικονομικά υγιών Ο.Τ.Α., οι οποίοι δεν βαρύνονται από δανεισμό, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν πλήρως τις υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα.

Β) το Νοέμβριο του 2011 το προσωπικό του ήδη υποστελεχωμένου Δήμου μας μειώθηκε κατά τρεις (3) υπαλλήλους των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία συνταξιοδοτήθηκαν, χωρίς ουδέποτε να αντικατασταθούν. Το κενό που προέκυψε αναγκαστήκαμε εν μέρει να καλύψουμε αναθέτοντας άτυπα στους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας παράλληλα καθήκοντα στις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου. Αν και γνωρίζουμε ότι η λύση αυτή δεν είναι η πλέον νομότυπη, δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να εξυπηρετήσουμε τις άμεσες ανάγκες του Δήμου μας. Με τον τρόπο αυτό οι δημοτικοί αστυνομικοί εξελίχθηκαν σε αναντικατάστατα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας, στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λειτουργία του λογιστηρίου μας και η έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών μας έναντι των συναλλασσομένων με τον Δήμο μας ιδιωτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μία δημοτική αστυνομικό. Έτσι, η απώλεια και αυτών των υπαλλήλων και η επιβάρυνση όσων εναπομείνουν και με τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας (σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 81 του Σχεδίου Νόμου) θα επιφέρει ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του Δήμου μας.

Γ) Αν και υποτίθεται πως τα κενά αυτά θα μπορούσαν να καλυφθούν από υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, η πολυετής εμπειρία μας αποδεικνύει ότι για ένα μικρό, απομακρυσμένο και χωρίς βασικές υποδομές (αεροδρόμιο, στοιχειώδες στελεχωμένο Κέντρο Υγείας κλπ) νησί, όπως η Πάτμος, το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί ουτοπία, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία που οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί αισθητά. Δυστυχώς, σχεδόν κάθε υπάλληλος που προέρχεται από άλλη περιοχή της πατρίδας με την άφιξή του στο νησί μας ξεκινά τις προσπάθειες μετάταξης. Άλλωστε, για αυτόν ακριβώς το λόγο η Πολιτεία εδώ και πολλά έτη έχει θεσμοθετήσει την απόλυτη προτεραιότητα των μονίμων κατοίκων των ακριτικών περιοχών έναντι οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου για την κάλυψη θέσεων στο Δημόσιο.

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Μετά από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως στο άρθρο 81, παρ. 2 του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου προστεθεί εδάφιο ε', το οποίο θα αφορά τους υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας των μικρών νησιωτικών δήμων και θα προβλέπει την άμεση μετάταξή τους στους οικείους δήμους. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ούτε για μία ημέρα επιπρόσθετη αποψίλωση σε προσωπικό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν η κραυγή αγωνίας μας δεν εισακουστεί από την 23η Σεπτεμβρίου 2013 οι μικροί νησιωτικοί δήμοι θα καταρρεύσουν λόγω αδυναμίας τους να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Ο Δήμαρχος Γρηγόριος Στόικος.