patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ;

Αγαπητοί αναγνώστες.

Οφείλω να σας ενημερώσω σχετικά με την τελευταία δημοσκόπηση που είχε θέμα την χρηματοδότηση του Πνευματικού κέντρου από το Δήμο Πάτμου με 100.000 ευρώ για να κάνει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αυτής   δεν ήταν τελικά αποτέλεσμα της άποψης των αναγνωστών της www.patmostimes.gr,

 που το 95% είναι Πάτμιοι, αλλά η άποψη ενός μεγάλου αριθμού νέων αναγνωστών που απάντησαν σε προωθημένο email «αναγνώστη» του κ. Μπαλτά που δεν είναι Πάτμιος, αλλά έχει άμεση σχέση με το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής γιατί είναι ο καλλιτεχνικός  διευθυντής του Φεστιβάλ .

Αναλυτικά, η δημοσκόπηση:

O Δήμος επιχορηγεί με 100.000 το Πνευματικόκέντρο και κάνει το Φεστιβάλ Θρησκ.Μουσ. .Επειδή υπάρχει κρίση, ανάγκη άλλων δράσεων και έργων ποια είναι η άποψη σας,   έδινε 4  επιλογές στους αναγνώστες για να απαντήσουν:

1.     Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με τα 100.000 ευρώ.

2.     Να μειωθεί για να γίνουν έργα και κοινωνική πολιτική

3.     Να διακοπεί για να γίνουν έργα και κοινωνική πολιτική

4.     Δεν ξέρω δεν απαντώ.

Από τη δεύτερη μέρα της ανάρτησης της, εντύπωση μας έκανε αρχικά η μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας της εφημερίδας, αν και δεν υπήρχε κάποιο θέμα σημαντικό .

Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι τα θέματα που κινούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας και ανεβάζουν την επισκεψιμότητα .

Μεγαλύτερη όμως εντύπωση μας έκανε όταν είδαμε ότι η αύξηση αυτή προήλθε από τη δημοσκόπηση. Και σε αυτό είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των επισκεπτών της εφημερίδας ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις, εκτός πάλι αν αφορά ένα μεγάλο πρόβλημα ή γεγονός.

Η αύξηση αυτή ήταν 100 έως 150 άτομα την ημέρα , τα οποία μονοκούκι ψήφιζαν την πρώτη επιλογή της δημοσκόπησης. «Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ για το Φεστιβάλ».

Απορήσαμε, γιατί  δημοσκοπήσεις για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση και  μπορούμε να πούμε  ότι η προτίμηση αυξανόταν λογικά.

Στην αρχή πιστέψαμε ότι κάποιοι φίλοι του Φεστιβάλ ενεργοποίησαν όλους τους υπολογιστές των φίλων τους εκτός και εντός Πάτμου,  για να ενισχύσουν την προτίμηση τους, αλλά πολύ σύντομα καταλάβαμε εξαιτίας της μεγάλης και ταχείας αύξησης, ότι δεν ήταν ούτε αυτό εφικτό.

Έφτασε να ψηφίσουν 1589 άτομα και τα 1432,   το 90,1%   ψήφισαν «Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ για το Φεστιβάλ».

Κάτι άλλο συνέβαινε.

Μέχρι που ήρθε και σε μας πρώτα ένα email από πνευματικό κέντρο της Αθήνας   και μετά από  άλλο ,  προωθημένα σε εμάς και σε άλλους αποδέκτες, μεταξύ αυτών και  ονόματα γνωστών μουσικών,  που και αυτοί τα είχαν λάβει με τον ίδιο τρόπο, για να καταλάβουμε τι ακριβώς είχε συμβεί.

Τα email αυτά περιείχαν την παρακάτω επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, με την οποία παρακινούσε τους αποδέκτες, να μπουν στο site www.patmostimes.gr και να ψηφίσουν στην πρώτη επιλογή.

Αγαπητοί φίλοι του Φεστιβάλ Πάτμου,
στις δύσκολες μέρες που περνάμε, μπορείτε να βοηθήσετε το Θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου με τον ακόλουθο τρόπο :
πηγαίνετε στο διαδίκτυο στην παρακάτω διεύθυνση

http://www.patmostimes.gr/

και στο γκάλοπ που διενεργεί η τοπική εφημερίδα της Πάτμου, τσεκάρετε εκεί που γράφει
(Να συνεχίσει ο Δήμος να επιχορηγεί το Π.Κ. με το ίδιο ποσόν). Μετά πατήστε το "Ψηφίστε"
Σας ευχαριστώ
Όνοματεπώνυμο

 

Έτσι λοιπόν εξηγήθηκε η μεγάλη αύξηση των επισκεπτών και των ψήφων στην   επιλογή:               

 "Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με τα 100.000 ευρώ"  

Επικοινωνήσαμε μαζί του και τον ρωτήσαμε γιατί το έκανε . Με ποιο δικαίωμα   προώθησε τη δημοσκόπηση της εφημερίδας σε άτομα  που δεν είναι αναγνώστες της   και το σπουδαιότερο, γιατί τους κατηύθυνε στο τι να ψηφίσουν. Του εξηγήσαμε ότι με την ενέργεια του αυτή   δεν μπορέσαμε σαν εφημερίδα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα της άποψης των αναγνωστών μας που είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους Πάτμιοι ή φίλοι και κάτοικοι της Πάτμου.

Εκείνος βέβαια μας απάντησε με διθυράμβους για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, να είδατε ο κόσμος   θέλει το φεστιβάλ, είναι μια νίκη του Φεστιβάλ αυτή η δημοσκόπηση και τόσα άλλα, σαν να βάλαμε θέμα στη δημοσκόπηση αν πρέπει να γίνεται ή να μη γίνεται, ή αν το θέλετε ή δεν το θέλετε ή σαν να φοβόταν μήπως ο Δήμος δεν επιχορηγίσει το πνευματικό κέντρο για να κάνει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, ενώ ήδη είχε ψηφιστεί στον προυπολογισμό του 2011 η Χρηματοδότηση του.

Η κουβέντα μας όπως καταλαβαίνετε εξελίχθηκε πολύ έντονα, γιατί θεωρήσαμε απαράδεκτο αυτό που έκανε , ενώ εκείνος προσπαθούσε να υπερασπιστεί την κίνηση του , γιατί αφού το διαδίκτυο πάει παντού, άρα έχει αυτό το δικαίωμα κ.λ.π.

Mας κατηγόρησε μάλιστα γιατί   δεν βάλαμε και την επιλογή, «Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του».  

    

Αγαπητοί αναγνώστες,  

Έχουμε μεταξύ μας μία ειλικρινή και τίμια σχέση, γι αυτό υποχρεώθηκα, σε αυτή την αποκάλυψη-διευκρίνιση.

Δεν μπορεί να αγαπάει τον πολιτισμό και το νησί μας ή  να νοιάζεται  άλλος κανείς περισσότερο από εμάς όλους που ζούμε σε αυτό. Ούτε και να ξέρει ποιο είναι το καλό μας και το κακό μας.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης δεν αποτελεί την άποψη των αναγνωστών της εφημερίδας,   που στο μεγαλύτερο ποσοστό, ζείτε στην Πάτμο ή κατάγεστε από την Πάτμο και βιώνετε τα κοινά.  

Είναι ενέργεια κατευθυνόμενη και άποψη άλλων ατόμων που μπορεί να αγαπούν τον πολιτισμό, αλλά δεν είναι το κοινό της τοπικής εφημερίδας και δεν αντιπροσωπεύουν τον παλμό του νησιού.

Δεν μάθαμε τελικά τι θέλετε εσείς. Πιθανώς να θέλατε το ίδιο. Πιθανώς όχι. Δεν ξέρουμε, γιατί εκείνος σας πρόλαβε.

 Σμαράγδα Μουλιάτη