patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΙΚΑ

Έντονη ανησυχία δημιουργείται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ από την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει 59 παραρτήματα του Οργανισμού στην περιφέρεια, στα πλαίσια περιστολής των δαπανών.

 

Η Πρόθεση αυτή ανακοινώθηκε στις 9/12/2010  με εγκύκλιο και μάλιστα , αναφέρεται ότι οι καταργήσεις των παραρτημάτων είναι προαποφασισμένες αν όχι τελεσίδικες, διότι θα ακολουθήσουν και άλλες γνωμοδοτήσεις.

Μεταξύ αυτών θα κλείσουν και της Πάτμου, το οποίο λειτουργεί από το 1986 , μετά από αγώνες των κατοίκων και των επιχειρηματιών και εξυπηρετεί 1300 ασφαλισμένους 500 επιχειρήσεις και 350 ανέργους του ΟΑΕΔ.  Μετά από αυτό οι κάτοικοι της Πάτμου θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Λέρου.

Το κλείσιμο του παραρτήματος της Πάτμου θα φέρει τα πάνω κάτω στο νησί γιατί θα αναγκάσει επιχειρηματίες και ασφαλισμένους να πηγαινοέρχονται στη Λέρο.

Η κατάργηση αυτή γίνεται εφιαλτική αν λάβει κάνεις υπ όψιν του την έλλειψη καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και το κόστος της μετακίνησης.

Δυστυχώς η νησιωτικότητα, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, πάει περίπατο.

Μετά τους γιατρούς που δεν έχουμε και είμαστε στο πήγαινε έλα στα άλλα νησιά και το κέντρο, την εφορία που δεν έχουμε και μετακινούμαστε στη Λέρο, τώρα θα κάνουμε ακόμα ένα ταξίδι για το ΙΚΑ.

Είναι απαράδεκτο.

Για την πρόθεση του ΙΚΑ αντιδράσεις έγιναν με έγγραφα από το Δήμο   Πάτμου και τη διεύθυνση του παραρτήματος της Πάτμου.

Στο έγγραφο του ο Δήμος της Πάτμου αναφέρει μεταξύ άλλων:

".... Μέχρι σήμερα το ΙΚΑ Πάτμου, επιτελεί διπλό ρόλο εφόσον εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζομένους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αλλά και τους ανέργους του Ο.Α.Ε.Δ.

Η πρότασή σας για την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος και η συγχώνευσή του στο Υποκατάστημα ΙΚΑ Λέρου θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο νησί μας αφού θα εξαναγκάσει τους συναλλασσόμενους με το ΙΚΑ στην αναγκαστική μετάβασή τους στη Λέρο για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία τους αλλά και το οικονομικό κόστος που εμπεριέχει αυτή.

Πέραν τούτου, μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στους μόνιμους υπαλλήλους του παραρτήματος που υπηρετούν στο νησί καθώς και στις οικογένειές τους , καθότι πρόκειται για γονείς μικρών παιδιών.

   Επίσης πρέπει να τονιστεί η κοινωνική αντίδραση που θα υπάρξει από την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ της Πάτμου, καθότι οι κάτοικοι του νησιού μας θα αισθανθούν ότι η Πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για την παραμεθόρια περιοχή μας.

   Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση της λειτουργίας του παραρτήματος του ΙΚΑ Πάτμου και παρακαλούμε θερμά να λάβετε τις αποφάσεις σας με τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που αρμόζει σ' ένα τόσο μεγάλο θέμα για το νησί μας , που στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσής σας, οι κάτοικοί μας αντιδρούν έντονα και εκφράζουν μεγάλη δυσαρέσκεια". 

 Για το ίδιο θέμα ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Δωδεκανήσου  Ν.Δ. Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την απόφαση κατάργησης του Παραρτήματος του ΙΚΑ στην Πάτμο, ζητώντας από την Υπουργό να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή. Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης η Βουλευτής Δωδεκανήσου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας σουλατσάρουν στο Αιγαίο. Ενώ η ανάγκη για την εμπέδωση του απαραίτητου αισθήματος ασφάλειας των ακριτών νησιωτών είναι ισχυρότερη παρά ποτέ.

Ενώ τα νησιά μας βιώνουν μια συνεχή απαξίωση. Ενώ η εδαφική ασυνέχεια των νησιών μας διευρύνεται με την ανύπαρκτη πολιτική Υπουργείων που καταργούνται και επανιδρύονται με άλλο όνομα.

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και εφαρμόζει μια απαράδεκτη όσο και ακατανόητη πολιτική.

Τώρα, στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων προχωρά στην κατάργηση του Παραρτήματος ΙΚΑ Πάτμου και αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πηγαίνουν στη Λέρο για τις υποθέσεις τους.

Λες και η μετακίνηση των ασφαλισμένων νησιωτών είναι το ίδιο εύκολη με την αντίστοιχη των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Λες και μπορούν οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν, όταν υπάρχει πλοίο, μες στο καταχείμωνο.

Λες και αντέχουν αυτό το αυξημένο κόστος, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τσεκουρέψει τις συντάξεις τους.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι υποκριτική.

Αν θέλουν να μειώσουν το κόστος ας πει ο κ. Πρωθυπουργός να σταματήσει, για παράδειγμα, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων να χορηγεί με 10.000 ευρώ Συλλόγους για διαφόρου είδους εκδηλώσεις, για τις οποίες θα μπορούσε να είχε βρεθεί χρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς.

Δηλαδή, για εκδηλώσεις τριών - τεσσάρων ημερών δόθηκαν χρήματα που καλύπτουν το 80%, περίπου, της μισθοδοσίας ενός εργαζομένου στο ΙΚΑ Πάτμου για όλον το χρόνο.

Αλλά, είναι προφανές, ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνονται οι ακρίτες νησιώτες και οι βασικές ανάγκες τους.»