patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Δήμαρχοι και επίσκοποι ευρωπαϊκών πόλεων στην 4η διακρατική συνάντηση των 7 θρησκευτικών προορισμών της Ευρώπης

3204

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2006 οι εργασίες του συνεδρίου της 4ης διακρατικής συνάντησης των 7 Προσκυνηματικών πόλεων της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος COESIMA INTERREG III C την έναρξη των οποίων κήρυξε ο καθηγούμενος Πάτμου και πατριαρχικός έξαρχος αρχιμ. Αντίπα.

Θέμα του συνεδρίου: «Διακρατικές Συνεργασίες: Μοχλός Τοπικής Ανάπτυξης»
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά προσκυνηματικοί τόποι στην Ευρώπη, Λούρδη (Γαλλία), Φατιμά (Πορτογαλία), ¶λτοτινγκ (Γερμανία), Τσεστόχοβα (Πολωνία), Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα (Ισπανία), Λορέτο (Ιταλία) και Πάτμος (Ελλάδα). Φορέας υλοποίησης για την Ελλάδα είναι η Νομαρχικαή Αυτοδιοίκηση και συντονίστρια του προγράμματος η κ. Αλίκη Μοσχή επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο.
Οι πόλεις αυτές φιλοξενούν κάθε χρόνο πάνω από είκοσι εκατομμύρια προσκυνητών από 150 και πλέον χώρες.
Το πρόγραμμα COESIMA στοχεύει να συγκροτήσει ένα μόνιμο Δίκτυο σημαντικών Προσκυνηματικών Τόπων για να εξασφαλίσει καλύτερη διαχείριση της δραστηριότητας προς όφελος της τόνωσης της οικονομίας μέσα από μια διαρκή , προβολή των προσκυνηματικών τόπων.
Στις εργασίες της 4ης Διακρατικής αυτής συνάντησης συμμετείχαν τα 32 μέλη των επτά προσκυνηματικών προορισμών και για πρώτη φορά από την υπογραφή συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, οι Δήμαρχοι του Αλτοττινγ της Γερμανίας , της Τσεστόχοβα της Πολωνίας του Ουρέμ της Πορτογαλίας καθώς και ο καρδινάλιος της Φατιμά.
Kεντρικός ομιλητής του σεμιναρίου ήταν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Κοινωνικού Τουρισμού κ. Norbeto Tonini με θέμα «Κοινωνικός Τουρισμός: Μία απαίτηση για τον άνθρωπο και την κοινωνία»
Μεταξύ των εισηγητών η Ελληνίδα Συντονίστρια της Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος INRERREG III C στην Βαλένθια της Ισπανίας κ. Έλενα Παπαζαχαροπούλου, ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τουριστικής μελέτης του προγράμματος από το γραφείο Μελετών Ramboll Management Bruxelles.
Όπως ανέπτυξε στην εισήγηση του ο Francis Latour Γενικός Συντονιστής Προγράμματος Coesima «Coesima: Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας των σημαντικότερων Προσκυνηματικών Τόπων : Πλαίσιο- Στόχοι», 300 εκατ. άνθρωποι το χρόνο σε όλο τον κόσμο προγραμματίζουν τις διακοπές τους σε κάποιον προσκυνηματικό τόπο εκ των οποίων τα 200 εκατομ. είναι Χριστιανοί. Είναι ένα μεγάλο μερίδιο στην πίτα της τουριστικής ανάπτυξης και η Πάτμος στο πρόγραμμα αυτό διεκδικεί ένα μέρος. Έχει δε τη δυνατότητα να προσελκύσει και άλλων χαρακτηριστικών κοινό.
Από αυτούς τα 35 εκατομ. επισκέπτονται συνειδητά προορισμούς προσκυνηματικούς
20 εκατ. από αυτούς το δίκτυο των 6 προσκυνηματικών τόπων που είναι ενταγμένoι στο πρόγραμμμα COESIMA.
Η κ. Αλίκη Μοσχή στην εισαγωγή της έναρξης αναφέρθηκε στις ομορφιές της Πάτμου ευχαρίστησε τον καθηγούμενο, τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. για την στήριξη τους και την ζεστή φιλοξενία καθώς επίσης την οργανωτική επιτροπή για την πολύ καλή οργάνωση του συνεδρίου.
Το πρόγραμμα αυτό είναι τριετές, η Πάτμος μπήκε την τελευταία στιγμή και διανύει τον τρίτο χρόνο της ένταξης της. Όσο αφορά το μέλλον της στην διεύρυνση χρονικά του προγράμματος ανέφερε πως η Πάτμος ναι μεν έχει ενταχθεί στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος COESIMA αλλά δεν έχουν εξευρεθεί ακόμα οι πόροι για την προώθηση της.
Το Πρόγραμμα COESIMA, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων περιοχών της Ελλάδος. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αυτού είναι η παρουσία στις εργασίες της Πάτμου τετραμελούς αντιπροσωπείας από τη Νομαρχία Καβάλας με επικεφαλής το Νομάρχη κ.Καλλιοντζή καθώς και τον Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κκ Προκόπιο.
Τις εργασίες του συνεδρίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους η αντινομάρχης κ. Δέσποινα Διακοσταυριανού ως εκπρόσωπος του νομάρχη κ. Μαχαιρίδη ο οποίος λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στα νησιά δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Λάζαρος Γρύλλης και Καλλιόπη Μαύρου και ο Δήμαρχος των Λειψών Μπενέτος Σπύρου Το Σάββατο πιθανόν να έρθει ο πρόεδρος του Ν.Σ. Κ. Χατζηδιάκος.
Οι εργασίες τις 16ης Ιουνίου διεξήχθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Σκάλα, σε δύο γλώσσες, γαλλικά και ελληνικά , άρχισαν στις 9.30 και ολοκληρώθηκαν στις 18.00 της ιδίας μέρας.
Όλες οι εισηγήσεις ήταν εξαρετικά ενδιαφέρουσες. Μεταξύ αυτών του καθηγουμένου αρχιμ. Αντίπα "Ιερά Μονή Πάτμου: Θεματοφύλακας του Χριστιανισμού και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς " και της επάρχου κ. Χρυσούλας Σιφουνιού «Πάτμος, Νησί της Αποκάλυψης: Παρόν και Μέλλον –Προοπτικές Ανάπτυξης ».
Το βράδι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση τους παρέθεσε γεύμα.
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης τους στο νησί μας 15 Ιουνίου τα 32 μέλη ξεναγήθηκαν στο νησί, επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα και μνημεία του νησιού. Το Σάββατο διεξήχθη επίσης συνάντηση των μελών των προορισμών του προγράμματος για την εξαγωγή συμπερασμάτων, τη στρατηγική νέων κινήσεων, και καθορισμό νέων στόχων.