patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Ο Ψαραντώνης στην Πάτμο. Θα τιμηθεί στο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιιακών χορών.

 

Psarantonis_Ο Αντώνης Ξυλούρης γεννημένος στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης, έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.

 

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι ένας από τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες. Γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη.

Ο ίδιος είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.

Aυτή τη μεγάλη προσωπικότητα της κρητικής μουσικής θα τιμήσουν οι οργανωτές του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικών και Παραδοσιακών χορών που γίνεται 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Πάτμο.

 

 

SYNAPANTHMA-PROGRAMMA