patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Τους σκηνοθέτες της θεατρικής απόδοσης της Αποκάλυψης βράβευσε ο καθηγούμενος της Ι.Μονής Πάτμου.

apokalipsi-lixiΤην Παρασκευή, 3 Αυγούστου, εορτάστηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης η λήξη της δραματικής απόδοσης της Αποκάλυψης που παρουσιάστηκε επί οκτώ ημέρες και για δεύτερη χρονιά.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγούμενος Πάτμου, Αρχιμ. Αντίπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζηδιάκος Φώτης μετά της συζύγου του, ο Δήμαρχος Πάτμου κ. Στόικος Γρηγόρης και μεγάλο πλήθος επισκεπτών.

Στην εκδήλωση λήξης βραβεύτηκαν από τον Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου με το σημαντικό Μετάλλιο και Παράσημο του «Εορτασμού των 1900 ετών από τη Συγγραφή της Αποκάλυψης» οι δύο Σκηνοθέτες κα. Barbara Hoffmann και κ. Till Sterzenbach.

Η κα. Hoffmann και ο κ. Sterzenbach, μένουν εδώ και δεκαετίες στην Πάτμο, όπου ιδρύοντας τη θεατρική ομάδα "ΤΕΧΝΗ" από Πάτμιους ερασιτέχνες ηθοποιούς, παρουσιάζουν κάθε χρόνο θεατρικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Πάτμου.apokalipsi-virvilis

Στην τελετή βράβευσης, ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου, Αρχιμ Αντίπας ανέφερε μεταξύ άλλων:

            ...θα ήθελα εκ καρδίας να συγχαρώ τους δύο σκηνοθέτες, την κα. Barbara και τον κ. Till για τη σύνολη προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια, διότι πάνω από μια δεκαετία προσφέρουν κάθε χρονιά ωραίες και σημαντικές καλλιτεχνικές παραγωγές και συνεισφέρουν με τον μοναδικό τους τρόπο στην καλλιέργεια του νησιού μας και στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου.

Με σημαντική καλλιτεχνική πορεία και οι δύο και με συνεχή προσφορά, έχουν αποδείξει πόσο αγαπάνε την Ελλάδα, επιλέγοντας την Πάτμο σαν πατρίδα τους.

Δίνουν με το δικό τους παράδειγμα τον τρόπο της φιλίας, της δημιουργικότητας αλλά και της ανωτερότητας παραμερίζοντας εθνικές και άλλες διαφορές.

Θα ήθελα έτσι να επιβραβεύσω την όλη τους αυτή προσπάθεια που έχει διάρκεια, συνέχεια και επίπεδο, με το παράσημο και μετάλλιο των 1900 ετών από τη συγγραφή της ιεράς Αποκαλύψεως.

Τους εύχομαι να έχουν πάντα την ίδια διάθεση και να μας δίνουν το παράδειγμα και να μυούνται διαρκώς μέσα στο ελπιδοφόρο πνεύμα της Αποκαλύψεως...

Το καταληκτήριο κείμενο της Αγίας Γραφής, είναι δεμένο με την ιστορία του νησιού σε βάθος αιώνων.

Η δραματική του απόδοση, έτυχε της Αιγίδας της Ιεράς Μονής Πάτμου στο πλαίσιο της ποιμαντικής του τουρισμού, αλλά και του Δήμου Πάτμου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Την απόδοση στη νέα ελληνική είχε επιμεληθεί ο Ηγούμενος Πάτμου, Αρχιμ. Αντίπας, ενώ αποσπάσματα του έργου ήταν αποδοσμένα σε τέσσερις γλώσσες εκτός των ελληνικών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά).

 Τα "Πατμιακά Χρονικά" ήταν χορηγός επικοινωνίας.

Ακολουθεί  η ομιλία του καθηγουμένου αρχιμ. Αντίπα κατά την τελετή βράβευσης της κας Barbara Hoffmann και του κ. Till Sterzenbach

 Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την επιτυχή περάτωση της 2 χρονιάς της σημαντικής αυτής παραγωγής που γίνεται στον ιστορικό, αποστολοβάδιστο, περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Σπηλαίου.

         Η εκπεφρασμένη πρόθεση και το μεγάλο επίτευγμα της Barbara Hoffmann και του Till Sterzenbach είναι η δημιουργία μιας πηγής αισιοδοξίας. Άλλωστε, η ειδοποιός διαφορά της Αποκάλυψης του Ιωάννη από τα υπόλοιπα κείμενα της αποκαλυπτικής γραμματείας, είναι η "παρ' αυτό υπερνίκησις της απαισιοδοξίας διά της πίστεως επί την τελικήν νίκην, της οποίας εγγυητής και φορεας είναι ο Χριστός, ο κύριος των χρόνων και των καιρών."

         Ο Till και η Barbara, από καιρό εγκατεστημένοι στο νησί μας, έχουν εμπεδώσει την καθημερινότητα του ελληνικού τρόπου ζωής, έχουν γίνει ένα με τον τόπο μας και έτσι μπόρεσαν να δημιουργήσουν με πρώτες ύλες σχεδόν αποκλειστικά ντόπιες. Το κείμενο, το τοπίο, οι άνθρωποι. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια την οποία η Μονή & η Εξαρχία Πάτμου υποστήριξαν, στα πλαίσια της ποιμαντικής του Τουρισμού, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των Σκηνοθετών (και των συνεργατών).

Το έργο που ανεβαίνει και εφέτος, είναι ένα προϊόν δεκαεπταετούς προετοιμασίας. Ξεκίνησε το 1995 με την πρώτη παράσταση της Αποκάλυψης, για τον εορτασμό των 1900 χρόνων από τη γραφή της. Αυτό συνέβη στον ερημητήριο της Καλικατσού με τίτλο «Οράματα της Πάτμου» και επαναλήφθηκε 2 χρόνια αργότερα.

Η μεταφορά του σε αυτόν εδώ τον χώρο ωστόσο, γεννάει άλλα συναισθήματα.

Ντύθηκαν λοιπόν αυτοί οι διαχρονικοί προβληματισμοί του Ιερού αυτού Βιβλίου με αυτή τη σύγχρονη προσέγγιση της Τέχνης και της Τεχνολογίας. Προσωπικά χαίρομαι που η εμπιστοσύνη που δείξαμε σε όλους τους συντελεστές, επαληθεύτηκε και διατηρήθηκε αυτή η ισορροπία και αρμονία.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ όλους τους συντελεστές, που εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά για να ανεβάσουν αυτή την απαιτητική παραγωγή.

Τους Ηθοποιούς που εργάστηκαν αφιλοκερδώς (την κα. Δήμητρα, την κα. Φλώρα, την κα. Ζαφειρία, την κα. Gaia, την κα. Χρυσή, την κα. Σουλτάνα, την κα. Alice, την κα. Κορίνα, τον κ. Γιώργο και τον κ. Jean Charles), τους εθελοντές χωρίς τους οποίους θα έπεφτε πολύ μεγαλύτερη δουλειά στις πλάτες των διοργανωτών (την κα. Κλαούντια και την θυγατέρα της Λεάνδρη, την κα. Ευαγγελία, τον Αθανάσιο, την κα. Αναστασία), τους καλλιτέχνες που βοήθησαν στη δημιουργία της παράστασης, τον κ. Χανς για τη σκηνογραφία, την κα. Φρανσουάζ και τον Κώστα τον Ματθάιου για τα κοστούμια, τον Σπύρο Παπαναστασίου και τον Ιωάννη Νικολάου για την πολύ ωραία μουσική επένδυση, τον κ. Greenberg και τον κ. Σαράντη αλλά και τον κ. Βιρβίλη για τους ωραίους ψαλμούς και τα κρατήματα, την κα. Ταμιωλάκη για τον φωτισμό και τον Γιώργο τον Κουφάκη, τον αετό του έργου, για τη δημιουργία των σκηνικών και διαφόρων εξαρτημάτων.

Επίσης συγχαρητήρια πρέπουν και σε όλη την ομάδα που συντόνισε την παραγωγή, στο διευθυντή παραγωγής και Επικοινωνίας κ. Δημήτρη Χαμπεσή και στη συνεργάτιδά του την ερίτιμη κα. Ολυμπία, στον κ. Παναγιώτη που με το γιό του και τον φίλο του βοήθησαν σε όλα τα δύσκολα θέματα και δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα, στον κ. Ιάκωβο που επίσης επέβλεψε με ακρίβεια, στον κ. Μανώλη που ασχολήθηκε με τον ήχο αλλά και τον μάγειρα, τον κ. Ιωάννη που φρόντισε την ομάδα με αγάπη.

Να επιβραβεύσουμε το Δήμαρχο και τον δήμο που ενίσχυσε και αυτός σε διάφορα τεχνικά θέματα αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Χώρας «ο Όσιος Χριστόδουλος» ο οποίος συνεργάστηκε με την ομάδα «ΤΕΧΝΗ» και υποστήριξε το όλο εγχείρημα.

Τέλος να αναφερθώ και στους χορηγούς και τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα στον κο Σούμπαση, τον κ. Βασιλειάδη, την κα. Πολίτου και τον κ. Μανδραγούδα που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αλλά και να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και περαιτέρω. Επίσης, δεν θα ξέχναγα και τον Διευθυντή της Πατμιάδας τον κο. Ευστάθιο Κόττορο ο οποίος μερίμνησε για πολλά ζητήματα και υποστήριξε σημαντικά και φέτος και πέρυσι αλλά και πάντα, την κα. Αναστασία και το Κέντρο Ορθοδόξου Πολιτισμού και Πληροφόρησης και τη Γραμματεία της Πατριαρχικής Εξαρχίας.

 Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επανέλθω στους δύο σκηνοθέτες, στην κα. Barbara και τον κ. Till και εκ καρδίας να τους συγχαρώ για τη σύνολη προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια, διότι πάνω από μια δεκαετία προσφέρουν κάθε χρονιά ωραίες και σημαντικές παραγωγές καλλιτεχνικές και συνεισφέρουν με τον μοναδικό τους τρόπο στην καλλιέργεια του νησιού μας και στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου.

Η καλλιτεχνική πορεία της Barbara Hoffman στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι μεγάλη.

Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, έχει σημαντικές συνεργασίες και έχει και τα αποτελέσματά τους έχουν ποιότητα όπως και αυτή σαν άνθρωπος.

Ομοίως ο σύντροφός της ο κ. Till, είναι ένας άνθρωπος με ποιότητα και σημαντική πορεία καλλιτεχνική.

Και οι δύο τους αγαπάνε την Ελλάδα και έχουν επιλέξει την Πάτμο ως πατρίδα τους.

Δίνουν με το δικό τους παράδειγμα τον τρόπο της φιλίας και της ανωτερότητας παραμερίζοντας εθνικές και άλλες διαφορές.

Θα ήθελα έτσι να επιβραβεύσω την όλη τους αυτή προσπάθεια που έχει διάρκεια, συνέχεια και επίπεδο, με το παράσημο και μετάλλιο των 1900 ετών από τη συγγραφή της ιεράς Αποκαλύψεως.

Τους εύχομαι να έχουν πάντα την ίδια διάθεση και να μας δίνουν το παράδειγμα και να μυούνται διαρκώς μέσα στο ελπιδοφόρο πνεύμα της Αποκαλύψεως.