patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα στο Χιλιομόδι αυθεντικό και μοναδικό.

 

xiliomodi-panigiriΦωτό  Αρχείου 2009 Κ.Σταμπούλης

Ένα πανηγύρι της Πάτμου που ξεχωρίζει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών είναι το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο νησάκι Χιλιομόδι 26 Ιουλίου.

Φύση, τοπίο, θάλασσα, γλέντι χορός και υπέροχο φαγητό είναι τα κύρια στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό.

Το απόγευμα της παραμονής από πολύ νωρίς το απόγευμα, καΐκια φεύγουν από το λιμάνι της Σκάλας για το Χιλιομόδι με ντόπιους και επισκέπτες του νησιού. Παρακολουθούν τον Εσπερινό στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα που χοροστατεί ο καθηγούμενος Πάτμου και στη συνέχεια το πανηγύρι συνεχίζεται με τρικούβερτο γλέντι στο ταβερνάκι με μουσική χορό και υπέροχο φαγητό.

Το Χιλιομόδι εξαιτίας της φυσικής και αυθεντικής του ομορφιάς έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης επισκεπτών όχι μόνο να περάσουν λίγες ώρες από τους διακοπές τους αλλά και από τις ωραιότερες προσωπικές τους στιγμές ή μυστήρια, όπως τελευταία το ζεύγος Νεγροπόντε με τους φίλους και προσκεκλημένους τους , που γλέντισαν εκεί λίγες ώρες πριν την τελετή του γάμου τους στη Χώρα της Πάτμου, πολιτικοί και πολλοί άλλοι.xiliomodi-panigiri2jpg

Το Χιλιομόδι έγινε ένας τόπος ηρεμίας για τους πολίτες, ένας χώρος απόλαυσης που μπορούν να το επισκεφθούν το καλοκαίρι με σκάφος δικό τους, ή με σκάφος που κάνει δρομολόγιο από το λιμάνι της Σκάλας.

Το μικρό αυτό νησί που σήμερα που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Σκάλας προς τα Ν.Α. της Πάτμου και προσφέρει σήμερα αυθεντικές στιγμές ζωής 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η πρώτη ονομασία του μικρού νησιού Χιλιομόδι, πριν από αυτή που σχετίζεται κατά πάσα πιθανότητα με την παραγωγή χιλίων μοδιών σιτηρών, δεν μας είναι γνωστή.

Εκεί φαίνεται ότι κατοικούσαν μοναχοί-ερημίτες, οι οποίοι καλλιεργούσαν το νησί Εκτός από τον παλιό ναϊσκο του Αγίου Παντελεήμονος σώζονται λείψανα από ένα ερημητήριο. Πριν από μερικά χρόνια σωζόταν εκεί και ένας ανεμόμυλος.

Κατά τα τελευταία χρόνια κτίσθηκε και νέος ναός του Αγίου Παντελεήμονος με κελιά και άλλα κτίσματα, με τη συμβολή του επιστάτη του νησιού Αρχιμ. Παντελεήμονος Καραλή.

xiliomodi-panigiri5Μνεία του νησιού γίνεται από τον Σμυρνάκη, ο οποίος αναφέρει ότι: «η νήσις τυγχάνει δώρον του Αλέξιου Α' του Κομνηνού και αναφέρεται σε Χοτζέτη του έτους 977 από Εγείρας και είναι βακούφιον της Μονής Πάτμου».

Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονος αναφέρεται το 1599 σε κώδικα της Μονής Πάτμου σχετικά με κάποιο ναυάγιο: «1599 Ιουνίου 10 Τετράδι ημέρα ετσακίστηκε μια βάρκα ώπου έρχονταν από την Νίσυρον εις την ξέραν του Χειμοδίου, την έξω του πελάγου και είχεν ανθρώπου επτά και επνίγησαν η 4 και η τρις εγλήτωσαν και επίγαν στον Άγιο Παντελεήμονα και δεν είχαν φωτιά και έκαμαν παντιέρα και οίδασι από την Πάτμο και έστειλαν και επίρα τους».

Το συμπέρασμα που βγαίνει από το παραπάνω σημείωμα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα, την ημέρα εκείνη (10 Ιουνίου του 1599) δεν θα υπήρχε κανείς (μοναχός ή άλλος) που να μένει στο νησάκι, γιατί αλλιώς θα υπήρχε τρόπος ν' ανάψουν φωτιά και να κάνουν σινιάλο στην Πάτμο.

Διάφορες διηγήσεις και παραδόσεις σχετικές με το νησί αυτό και το ασκητήριο αναφέρει η μοναχή Ανθούσα στο μνημονευθέν βιβλίο της «Ερημίται και Ερημητήρια της Πάτμου»