patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Στην υπουργό τα προβλήματα τουρισμού στην Πάτμο από την Ένωση Ξενοδόχων.

ENOSH XENODOXON SHMA

 
Με τη γνωστοποίηση των  προβλημάτων  στον τουρισμό,  συνόδευσε  τα συγχαρητήρια για την ανάλληψη των καθηκόντων της στην υπουργό τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη,  η Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου. 

 

H παρακάτω επιστολή κοινοποιήθηκε:  Υφυπουργό Τουρισμού Kα Έλενα Ράπτη - Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ . Γεώργιο Χατζημάρκο -  Δήμαρχο Πάτμου κ. Ελευθέριο Πέντε - ΞΕΕ - ΠΟΞ  και αναφέρεται σε ότι εμποδίζει τον προορισμό να αναπτυχθεί περισσότερο. 

 

IPOURGOI VARVI KEFA6jpg

 Όλγα Κεφαλογιάννη: Επίσκεψη στην Πάτμο το 2014 στην προηγούμενη θητεία της ως υπουργός τουρισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

 

Δεχθείτε τις πιο θερμές ευχές του Δ.Σ και των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου με αφορμή την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων σας και σας ευχόμαστε μία επιτυχή και ευδόκιμο θητεία.
Σκοπός της παρούσης επιστολής μας είναι να σας γνωστοποιήσουμε τα πιο βασικά προβλήματα του τουρισμού της Πάτμου.


Η γενική άποψη για την τρέχουσα τουριστική περίοδο είναι ότι η αρχική πρόβλεψη και η αισιοδοξία όλων μας δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε. Η τουριστική κίνηση γίνεται μετ΄εμποδίων.


1- - Το σοβαρότατο πρόβλημα της περιόδου που διανύουμε είναι η μεγάλη έλλειψη και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού στο νησί μας. Το προσωπικό που προσλαμβάνεται έχει μεγάλες απαιτήσεις, φεύγει και δεν ενημερώνει, αλλάζει αφεντικό κλπ. Οι ξενοδόχοι αγωνιούν , προβληματίζονται και δεν ξέρουν πώς θα εξελιχθεί η σεζόν με τέτοιες συνθήκες. Σας μεταφέρω επίσης ένα προβληματισμό ότι η λύση να έλθει προσωπικό από τρίτες χώρες και μάλιστα Ασιάτες και Αφρικανοί , δεν θεωρείται και τόσο ιδανική καθ ότι η κουλτούρα, ο πολιτισμός και οι χαραχτήρες των ανθρώπων αυτών είναι εντελώς διαφορετικές.
2- Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ στη ΠΑΤΜΟ είναι ΔΥΣΚΟΛΗ .Κάθε χρόνο χάνονται χιλιάδες δυνητικοί επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικό, για τους λόγους ότι δεν έχουμε ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, αλλά ούτε και ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ . Είμαστε ο μοναδικός τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα χωρίς Αεροδρόμιο με όλες τις συνέπειες της έλλειψής του.
3- Υπάρχει ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτμου κυρίως με τον Πειραιά . Επιτρέπετε μέσα στη θερινή περίοδο από Πέμπτη μέχρι Κυριακή να μην υπάρχει προσέγγιση πλοίου στο νησί μας από Πειραιά, την στιγμή που όλα τα Κυκλαδονήσια έχουν από μία έως 10 προσεγγίσεις την ημέρα; Αντιλαμβάνεστε επομένως πόσα GROUP και πόσοι δυνητικοί επισκέπτες χάνονται εξ αιτίας και αυτού του λόγου.
4- Μία καλή πύλη εισόδου επισκεπτών στο νησί μας είναι η Τουρκία και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν αξιωθήκαμε να έχουμε απ ευθείας σύνδεση με την απέναντι πλευρά, την στιγμή που Ρόδος , Κως , Κάλυμνος Λέρος και Σάμος έχουν σύνδεση.
5- Οξύ είναι επίσης το πρόβλημα της έλλειψης Καταλυμάτων στέγασης στο νησί μας όχι μόνο για το προσωπικό μας, αλλά γενικότερα για Δημόσιους και ιδιωτικούς Υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, Υγειονομικούς Στρατιωτικούς κλπ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, επιδοτήσεις , τεχνική και άλλη βοήθεια σε Δήμους ή Περιφέρειες για να λυθεί το στεγαστικό σε ακριτικά και μικρά νησιά όπως το δικό μας. Σήμερα ένα ποσοστό της στέγασης αναγκαστικά επωμίζονται τα ξενοδοχεία μας. Ενημερώνω κάθε αρμόδιο ότι στο νησί μας υπάρχουν 6 εγκαταλειμμένα παλαιά ξενοδοχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τέτοιους σκοπούς.
6- Η ΠΑΡΑΞΕΝΟΔΟΧΙΑ και η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ευρίσκεται σε έξαρση στη Πάτμο και λειτουργεί αθέμιτα και χωρίς ίσους όρους με τα νόμιμα καταλύματα. Φροντίστε σας παρακαλούμε να ψηφιστεί το περίφημο εξαγγελλόμενο νομοσχέδιο να μπει μία τάξη σε αυτή την άναρχη κατάσταση.
7- Απαλλάξετε μας από τη γάγγραινα των Οργανισμών Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Φροντίστε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει ένα ενιαίο τίμημα για όλους τους οργανισμούς που θα το μοιράζονται μεταξύ τους. Πρέπει να σταματήσουν οι απειλές , οι εκβιασμοί και τα δικαστήρια, που πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν μας ζητάνε να τους πληρώσουμε υπηρεσίες που στην πραγματικότητα δεν μας τις προφέρουν όπως συμβαίνει στο νησί μας που κατατάσσεται ψηφιακά στις «ΛΕΥΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ».
8- ΠΑΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ακριβός τουριστικός προορισμός εξ αιτίας ελάχιστων που αισχροκερδούν εις βάρος των υπολοίπων και δυσφημούν τουριστικούς προορισμούς και κατ επέκταση το τουριστικό προϊόν στη χώρα μας.
Τέλος , θα ήταν τιμή μας να επισκεφτείτε το νησί μας για να συνεχίσουμε την συζήτηση για την προβολή της Πάτμου ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ , που ήταν δικιά σας ΙΔΕΑ στην προηγούμενη θητεία σας. Μας το υποσχεθήκατε ….αλλά δεν προλάβατε να το υλοποιήσετε.

 

Για όλα τα παραπάνω θέματα απευθυνόμαστε και τα κοινοποιούμε προς τη Δημοτική Αρχή του νησιού μας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ζητάμε και απ αυτούς την συμπαράσταση τους.


Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και καλή επιτυχία στο έργο σας.


Εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου
Ο Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας
Ιάκωβος Κουτλάκης             Στέφανος Πασχαλίδης

 

 

Παρόμοια άρθρα https://www.patmostimes.gr/category/tourismos/7106-2015