patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Στη μνήμη του μεγάλου ηθοποιού και σκηνοθέτη ΤΙΛ ΣΤΕΡΤΣΕΝΜΠΑΧ. Συμπληρώνονται τρεις μήνες από τον θάνατο του.

 

 

TILL STENINEBARH 0001

 

Συμπληρώνονται  τρεις μήνες από το θάνατο του Till Sterzenbach (Τιλ Στέρτσενμπαχ)  που έζησε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην Πάτμο κοντά στην σκηνοθέτιδα Barbara Hoffman. Δραστηριοποιούμενοι μέσα από τον Σύλλογο ΤΕΧΝΗ ART ΠΑΤΜΟΣ σε δράσεις θεάτρου και Τέχνης γενικότερα, έδωσαν στο νησί μας πολλά για τον πολιτισμό. Το Σάββαο 24 Ιουνίου 2023 11 η ώρα θα γίνει  τρίμηνο μνημόσυνο  στον άγιο Γεώργιο Χώρας (κοντά στο Δημαρχείο) .   

TILL STENINEBARH 0003jpg


Ο Till Sterzenbach γεννήθηκε στο Βίτσμπουργκ της Γερμανίας από γονείς καλλιτέχνες. Ο πατέρας του Benno Sterzenbach ηθοποιός και η μητέρα του Käthe Dietrich-Sterzenbach υψίφωνος της Όπερας.
Μετά από το σχολείο φοίτησε στην γνωστή Δραματική Σχολή του Μονάχου Falckenberg-Schauspielschule München με εξαιρετικούς δασκάλους όπως οι Gerd Brüdern, Otto Werniche, Günter Gräwert, August Everding, Peter Paul, Herbert Bötticher.


Στην Πάτμο γνωρίσαμε τον Τιλ Στέρτσενμπαx από την καλλιτεχνική συνεργασία του με την σκηνοθέτιδα Μπάρμπαρα Χόφμαν με την οποία ήταν συμφοιτητές στη Δραματική Σχολή του Μονάχου Falckenberg-Schauspielschule München τo 1962 και η οποία είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Πάτμο από το 1994. 

BARBARA TIL


Συναντήθηκαν ξανά μετά από 45 χρόνια,  όταν ο Τιλ Στέρτσενμπαx, ήρθε στην Πάτμο αναπτύσσοντας μαζί της  μια εκπληκτική συνεργασία η οποία κράτησε , μέχρι τον θάνατο του τον περασμένο Μάρτιο.
To ξεκίνημα της συνεργασίας του με την Barbara Hoffmam στην Πάτμο  έγινε το 2002 με το θεατρικό έργο " Τέρας στο Φεγγάρι" του Richard Kalinowski. Από κει και μετά έκαναν μια σειρά από μεγάλες θεατρικές επιτυχίες.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε :
"Δύο σε ένα Παγκάκι" Α.Gelman.
"Γράμμα στον Ορέστη" του Ι. Καμπανέλλη.
Παραστάσεις του έργου"Κάνεις Λάθος Λυσιστράτη!" της Christine Brückner.
"Ο δράκος της σακκούλας" για παιδιά με θέμα τα σκουπίδια και την ανακύκλωση .
"Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων; κ.ά.


Το 2022 οργάνωσαν και παρουσίασαν στο Πάτμιον την εξαιρετική performance ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με αποσπάσματα από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη.

TILL BARBARA PERFO 11
Με τον σύλλογο "ΤΕΧΝΗ ΑRT ΠΑΤΜΟΣ" εκτός από τις θεατρικές παραστάσεις οργάνωσαν παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις εικαστικές , κονσέρτα, performance κ. ά.


Το έργο για το οποίο γράφτηκαν πολλά και η επιτυχία του ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας και κάθε προσδοκία, ήταν η Θεατρική απόδοση του ιερού βιβλίου της Αποκάλυψης που έγινε για δύο συνεχή χρόνια, στον θεατρικό χώρο έξω από το Ιερό Σπήλαιο. Το έργο παίχτηκε οκτώ ημέρες ανά χρονιά.

Nα σημειώσουμε ότι ο Till Sterzenbach και η Barbara Hoffmann βραβεύτηκαν για τη Θεατρική απόδοση από τον τότε Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου κ. Αντίπα ο οποίος είχε κάνει και την προσαρμογή των κειμένων του έργου, με το Μετάλλιο και Παράσημο του «Εορτασμού των 1900 ετών από τη Συγγραφή της Αποκάλυψης» για τη γενικότερη προσφορά τους στην Τέχνη και στην Πάτμο.

TILL STENINEBARH apocalypse

 

 

Η καλλιτεχνική πορεία του Till Sterzenbach είναι μεγάλη. Από το 1962 έως και το 2002 που ήρθε στην Πάτμο είχε παίξει σε πάρα πολλές θεατρικές σκηνές με πολλούς σκηνοθέτες και είχε υποδυθεί πολλούς ρόλους σε θεατρικές  παραστάσεις στο Μόναχο, Ανόβερο , Βόννη. Επίσης  έκανε  τουρνέ σε όλη τη Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία με 90 παραστάσεις σαν Μίλερ στο έργο Έρωτας και Ραδιουργία .

 

Συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες μεταξύ αυτών :

Hans Schweickart, August Everding, Fritz Körner, Gunter Gräwert, Kurt Erhardt, Heinz Hilpert, Gunter Fleckenstein, Prof.Franz Reichert, Fritz Zecha, Dr.Harbert Krüppel, Horst Zankl, Mathias Brenner, Peter Hathazy, Peter Heusch, Kai Braak, Michael Gruner.

TILL STENINEBARH 0002jpg


Έχει υποδυθεί  πολλούς ρόλους:
Έχει συνεργαστεί επίσης καλλιτεχνικά με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΝDR Aννόβερου, WSR Kολωνίας, SDR Χαϊδελβέργης, BR Μονάχου, Νυρεμβέργης , ΗR Φρανκφούρτης κ.ά.
Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση . 1963 : Shakespeare " Ριχάρδος ο 3ος", BR, Σκηνοθεσία Fritz Umgelter.
1963 : "Tο Όνειρο του Κατακτητή" ΒR, Σκηνοθεσία Fritz Umgelter
1975 :" Stellenweise Glatteis", WDR, Σκηνοθεσία Wolfgang Petersen
Ακολούθησαν επίσης πολλές εμφανίσεις του στο κανάλι WDR
Έχει παίξει πολλούς ρόλους. Μεταξύ αυτών:
Karl, στο έργο " Μαρία Μαγδαληνή " , Friedrich Hebbel
Teloc, " Ο Κήπος του Πόθου " , Arrabal
Kaiser- Aυτοκρατορας , "Αρχιτέκτονας και Αυτοκράτορας της Ασσυρίας " Arrabal
Kρέων " Αντιγόνη " Σοφοκλής
Οράτιος , Λαέρτης " Αμλετ" , Shakespeare
Κragler, " Τύμπανα στην Νυχτα" , Bertolt Brecht
Cotrone, " Οι Γίγαντες των Βουνών" Pirandello
Philinte, " O Eχρός των Ανθρώπων" Μολιέρος
Οrgon," Tαρτούφος" Μολιέρος
Ιάσονας, " Μήδεια", Ευριπίδης
Βασιλιάς Αλόνσο , " Η Καταιγίδα," Shakespeare
Φάουστ-Μεφίστο-Φάουστ ," Faust 1" ,Γκαίτε
George, " Ποιός φοβάται την Virginia Woolf" Edward Albee. 

 

O Till Sterzenbach άφησε στην Πάτμο το αποτύπωμα της  έντονης καλλιτεχνικής και παραγωγικής του προσωπικότητας.