patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Η χλιαρή στήριξη Σόλτς και το μήνυμα Μητσοτάκη: Τα γερμανικά τεθωρακισμένα πάνε Έβρο

SOULTS MHTSOTA

 

Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά και τα ενεργειακά. Τι είπαν για τα νησιά του Αιγαίου και το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Τα ελληνοτουρκικά, τα εξοπλιστικά και το ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία συνάντηση που και οι δύο πλευρές θέλησαν να παρουσιάσουν ως μία νέα εποχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν υπάρχουν πια οι ρόλοι δανειστή και δανειζόμενου και το Γερμανό καγκελάριο να εκτιμά ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα.

Ο κ. Σολτς στήριξε την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αλλά με προσεκτικό τρόπο, ενώ ψυχρός ήταν για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, που έθεσε και πάλι ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επικαλέστηκε μία φράση του πρώην καγκελαρίου Βίλυ Μπράντ, μίας ιστορικής μορφής της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας (ο Ολαφ Σολτς υπενθυμίζεται ότι εξελέγη καγκελάριος με την SPD), ο οποίος μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε ταχθεί υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Ο κ. Σολτς ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα θα μπορεί να μεταφέρει στα νησιά της τα τεθωρακισμένα τύπου Marder, που θα λάβει στο πλαίσιο της “κυκλικής ανταλλαγής” (Ringtausch) με τη Γερμανία, ως αντάλλαγμα προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα των ελληνικών ΕΔ. Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να πει σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ πως θα αναπτύξει τις αμυντικές του δυνάμεις. Και ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι τα Marder θα πάνε στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

"Ολοι οι εταίροι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν"
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι “είναι πραγματικά κρίμα ο Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλαδος”. Τόνισε άλλωστε όλοι “όλοι οι εταίροι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες”. Δήλωσε επίσης ότι στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, σώζοντας ζωές στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα αντιτάσσει τη διεθνή νομιμότητα στην προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι “το δίκαιο της θάλσσσας είναι το μόνο εργαλείο για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον κ.Σολτς για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη. Και ευχήθηκε “έστω και καθυστερημένα η Τουρκία να επιλέξει το δρόμο της αποκλιμάκωσης, χωρίς ρητορικές εξάρσεις, αλλά με δημιουργικές πράξεις”, διαμηνύοντας: “Θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώρια για αχρείαστες εστίες έντασης. Ο ελληνικός και τουρκικός λαός θέλουν να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά.

 

Αυτό θέλει η Ευρώπη και αυτό θέλει η Αθήνα”.

Ο κ.Σολτς από την πλευρά του εκτίμησε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή με οικονομικές δυνατότητες, που είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών να τις αξιοποιήσουμε για το καλό των λαών τους. Δήλωσε ότι απεκόμισε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη για αυτό και διαμήνυσε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή είναι σημαντικές για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.