patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Δελτίο τύπου του δημάρχου Χάλκης για τη συμμετοχή του στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

IMG 6323

 

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος συμμετείχε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών το οποίο διεξήχθη στην Ιθάκη το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

 

Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει συμμετάσχει σε συνέδριο, οι περισσότεροι Δήμαρχοι και αιρετοί Α' και Β' Βαθμού, τα μεγαλύτερα κλιμάκια διοικητικών υπαλλήλων και δομών Υπουργείων, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας και εκπρόσωποι κοινωνικών πολιτιστικών φορέων ήταν εκεί.


Στο επίκεντρο ο μικρονησιώτης και η μικρονησιωτική κοινωνία.

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης συνοδευόμενος απο τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου ανέλυσε το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης μικρών Δήμων της νησιωτικής Ελλάδας και τόνισε ότι μόνο με την συνεργασία όλων των φορέων θα επιτευχθεί στιβαρή στρατηγική ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιών μας.

 

Ο σύμβουλος της Κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής στην ομιλία του ανέφερε ότι με αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο, και αναζητώντας καινοτόμες λύσεις με συγκεκριμένο σχεδιασμό μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον και να εγγυώνται πρόοδο, αισιοδοξία και ευημερία.

 

Στην δεύτερη ενότητα συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, της Ειδικής Γραμματέως ΕΚΤ κα. Νίκη Δανδόλου και Στελεχών της ΕΥΣΣΑ.

 

Οι άξονες της συζήτησης κινήθηκαν στις θεματικές:

• Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027
• Πόροι, βασικές αρχές, προγράμματα, έμφαση στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.

• GR-eco Islands – Πλαίσιο σχεδιασμού, πόροι, διακυβέρνηση, διαβούλευση, στοιχεία εμπειρογνωμοσύνης.

• Δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τους νέους με έμφαση στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

Στο τρίτο μέρος ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κουτουλάκης συνοδευόμενος από διοικητικά στελέχη ανέλυσε διεξοδικά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα μικρά νησιά από το ΥΕΝΑΝΠ, τονίζοντας την σημαντικότητα της Γραμματείας όσον αφορά την μικρονησιωτικότητα.

 

Όλοι οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον κ. Κουτουλάκη για την άριστη συνεργασία και του έδωσαν όλοι συγχαρητήρια, για την άσκηση ορατής με απτά αποτελέσματα, Νησιωτική Πολιτική σε μέγιστο βαθμό, εκ μέρους του ιδίου και των συνεργατών του.

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μικρών Νησιών επικοινώνησαν στους συμμετέχοντες, το Όραμα των Μικρών Νησιών έως το 2040, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δικτύων Μικρών Νησιών και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Κύριο ζητούμενο είναι η πολυεπίπεδη βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών και η συγκράτηση και στήριξη των πληθυσμών τους.

Ο Δήμαρχος Χάλκης ευχαριστεί δημόσια τον Πρόεδρο του Δικτύου κ. Ελευθέριο Κεχαγιόγλου και τους συνδιοργανωτές για την άριστη δομή του συνεδρίου και τον Δήμαρχο Ιθάκης κ. Διονύση Στανίτσα για την πολύ όμορφη φιλοξενία.