patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Η ξεχασμένη (νησιωτική) Ελλάδα για τους εκπαιδευτικούς

classroom aithousa thrania desks

του Φάνη Βουγά

 

 

Αφού εκφράσω για άλλη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια για όσους διορίζονται' θα ήταν γόνιμο να τεθούν και κάποιες προτάσεις και προβληματισμοί στο τραπέζι του εκπαιδευτικού και κοινωνικού διαλόγου. Έχοντας υπηρετήσει από το 2017 στα πιο απομακρυσμένα σχολεία των νησιωτικών μας περιοχών διαπιστώνω αδυναμίες και παθογένειες που δημιούργησε η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια, στερώντας τις ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην γνώση τόσων των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών.

 

Για οικονομία χρόνου θα περάσω στις προτάσεις:

 

Τα διάφορα επιδόματα ( επίδομα ενοικίου που δεν δίνεται από το Δήμο Πάτμου αλλά δίνεται  από κάποιους  άλλους νησιωτικούς δήμους, μεταφορικό ισοδύναμο κτλ) να μετατραπούν σε μια γενναία και εφ άπαξ αύξηση μισθού που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών.

 

Μείωση υποχρεωτικής υπηρέτησης της οργανικής στο ένα έτος.

Δημιουργία σοβαρών υποδομών για την στέγαση των εκπαιδευτικών και όλων των εν γένει δημοσίων λειτουργών.

Ειδική πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που εργάζονται με μειωμένο ωράριο και έσοδα σε αυτά τα νησιά.

Στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων των περιοχών αυτών με προσωπικό (ειδικότητες, υπεύθυνος ολοήμερου σχολείου, ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλες στηρίξεις, τμήματα ένταξης).

Διπλή μοριοδοτηση που θα αναγνωρίζει και το ΑΣΕΠ σε περίπτωση μόνιμου διορισμού, για τους αναπληρωτές.

 

Για τούς μόνιμους εκπαιδευτικούς:

Ακόμα και με μια χρονιά υπηρέτης σε αυτά τα νησιά να διπλασιάζονται τα μόρια συνθηκών διαβίωσης και όχι να περιμένουν να υπηρετήσουν δύο χρόνια για να διπλασιαστούν. Κάθε χρόνος παραμονής λοιπόν να διπλασιάζεται απευθείας. Αυτό το μέτρο να ισχύει και για τους αναπληρωτές συναδέλφους όταν με το καλό διοριστούν και μετρήσουν τα μόρια των συνθηκών διαβίωσης των σχολικών μονάδων που υπηρέτησαν.

 

Εκπαιδευτική Αλλαγή Βουγάς Φάνης