patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

CREATIVE PATMOS ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΣΤΑ

 

pavlos nastas 2jpg

 

Έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια !
Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης, ουσιαστικής επαφής -πνευματικής και φυσικής- του Παύλου Νάστα με τον τόπο και τους ανθρώπους της Πάτμου.
Ήταν στις αρχές του 1990 που βρέθηκε στο νησί ως επαγγελματίας φωτογράφος. Η σύνδεση ήταν ακαριαία και παράλληλα με τη δουλειά του στο φωτογραφείο, ο Παύλος δεν έχανε ευκαιρία να εξερευνά και να φωτογραφίζει. Τον θυμάμαι να στήνει καρτέρι για να πετύχει το τέλειο φως την κατάλληλη στιγμή, την εύθραυστη ακινησία της μορφής ή την εραλδική κίνηση του φωτός που επρόκειτο να αποτυπωθεί στο φιλμ.
Και μετά ακολουθούσε η εμφάνιση του φιλμ με τα χημικά, η εκτύπωση, όλη εκείνη η ξεχασμένη πλέον αλχημιστική διαδικασία, όπως έπρεπε να γίνει με ακρίβεια και πάθος.
Κάποιες φορές τον ακολουθούσα, είτε για να τον βοηθήσω στη δουλειά είτε για να παραμονέψουμε παρέα το φως του φεγγαριού να γλείφει τα τείχη του Μοναστηριού και να απλώνει δραματικές σκιές στα σοκάκια της Χώρας. Κι αυτή τη μέθεξη να την αποτυπώσουμε στο φιλμ και μετά στο χαρτί.
Ο Παύλος ζυμώθηκε στην Πάτμο, έγινε ένα με τοπία και ανθρώπους, γοητεύτηκε αγαπήθηκε, εργάστηκε, μορφώθηκε και μεταμορφώθηκε από τη μαγική της ενέργεια .
Κι όμως του πήρε 30 χρόνια να πάρει την απόφαση να τα κάνει όλα αυτά έμπρακτη καλλιτεχνική εκδήλωση, τυπωμένη στο φωτογραφικό χαρτί.
Φαίνεται πως ήρθε η εντελώς κατάλληλη στιγμή καθώς όλα τα επιμέρους στοιχεία συνεπικουρούν: Εκτός λοιπόν από την 30ετή παρουσία του Παύλου στο νησί, την ιδιαίτερη σχέση του με τον τόπο και τους ανθρώπους είναι και η πρόσφατη απόφασή του να εγκατασταθεί μόνιμα και να εργαστεί στο νησί, είναι και η ενεργή και εναργής του δράση σε σημαντικό περιβαλλοντικό έργο . Είναι τελικά το πάθος του να προσφέρει στο νησί, σαν να θέλει να ανταποδώσει στην Πάτμο όλα τα δώρα που δεν σταμάτησε εκείνη ποτέ να του προσφέρει.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον η προσωπική επαφή του φωτογράφου με τα θέματά του που κάνει το «CreativePatmos» ένα εγχείρημα ελκυστικό. Συμπίπτει με το ευρύτερο πλαίσιο της εποχής που διανύουμε, μιας εποχής που βασιλεύει το εφήμερο, το εύπεπτο, το αυθωρί αναλώσιμο και το αυτόματα μεταβολίσιμο. Φαίνεται να είναι αυτή η πλέον κατάλληλη στιγμή για να αναδυθούν έστω για μια στιγμή, οι άνθρωποι εκείνοι που εργάζονται άοκνα και σιωπηλά και που εμφυσούν καθημερινά την ψυχή τους μέσα στα δημιουργήματά τους σε πείσμα της φαιδρής εποχής μας. Όσοι αγωνίζονται με πάθος ενάντια στο αλλότριο.
Το θέμα της έκθεσης “CreativePatmos”, με το συμβολικότερο ίσως τρόπο -τον φακό του φωτογράφου που για μια μαγική στιγμή γίνεται φακός μεγεθυντικός- επιχειρεί να σκύψει και να αφουγκραστεί την «εικονική» φωνή αυτών των ανθρώπων. Ή μήπως τη φωτεινή σιωπή τους; Ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνεται αυτούσιο το πραγματικό νοιάξιμο του ιδίου του φωτογράφου, η γνήσια και ανιδιοτελής συν-πάθεια του δημιουργού προς τον δημιουργό, ο θαυμασμός για τον τεχνίτη, τον καλλιτέχνη κι εν τέλει η αγάπη κι ο στοργικός εναγκαλισμός του ανθρώπου πίσω από την ιδιότητα.
Ο Παύλος Νάστας είχε πλέον όλα τα εφόδια να τολμήσει αυτό το εγχείρημα με τον καλύτερο και αγνότερο τρόπο. Και το τόλμησε. Επιτέλους!
Φέτος το καλοκαίρι, ανάμεσα στις 12 και τις 21 Αυγούστου, θα ζήσουμε την ιδιαίτερη συγκίνηση να δούμε το έργο του “Creative Patmos” τυπωμένο σε μεγάλο φορμά κι απλωμένο στην γοητευτική αίθουσα του ιστορικού σχολείου της Χώρας. Ιδανικό χώρος να αγκαλιάσει μια ιστορία 30 χρόνων.


Την έκθεση οργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνία των Δέντρων, με την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πάτμου. Τα έσοδά της έκθεσης θα διατεθούν για τους περιβαλλοντικούς σκοπούς της εταιρίας, το έργο της οποίας μπορεί κανείς να παρακολουθεί στον ιστότοπο htpps://trees.life.

 

Σπύρος Παπαναστασίου    Πάτμος Ιούλιος 2022

 

ΠΑΥΛΟΣ ΝΑΣΤΑΣ “Creative Patmos”  12 - 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022   ΠΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑΣ