patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1088 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

CHORA 1

του Νίκου Μελιανού 

Αιωνόβιο εργαστήριο αγιότητας, θαυμαστό ίδρυμα του Οσίου Χριστοδούλου, σεμνείο του Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, η Μονή της Πάτμου ποικιλοτρόπως διηκόνησε τους έχοντας στην ανάγκη της τόσο εντός όσο και εκτός της Πάτμου από της κτήσεως της το 1088 μέχρι και σήμερα και κατάφερε να τα βγάλει πέρα.

 

Ίσως κάποιοι απορήσουν γιατί γίνεται αυτή η αναφορά στο Μοναστήρι μας αλλά θα πρέπει να τους πληροφορήσουμε ότι κάποτε πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια όχι μόνο τα κακά αλλά και τα καλά, τα πολλά καλά τα οποία δεν αμαυρώνονται από τα ελάχιστα κακά. Καλά τα οποία είναι περασμένα στα πρακτικά της Μονής και τα οποία αναφέρονται στο πλούσιο θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό – πολιτισμικό έργο της ζωής της Πάτμου, των γύρων νησιών καθώς και αυτών της Κω, Καλύμνου, Σαντορίνης, Μήλου, Αμοργού, Κρήτης, Σάμου αλλά και άλλων προσώπων νομικών ή φυσικών στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης διαπιστώνει μέσα από τα πρακτικά της Μονής ότι σε πολλούς τομείς όπου και όσο έφτανα οι δυνατότητες της Μονής απλωνόταν και απλώνεται ακόμη η ανθρωπιστική και φιλανθρωπική της δράση. Σε γενικές γραμμές η προσφορά της Μονής εκτίνεται σε:


• Οικονομικές – Χρηματικές παροχές για κάθε είδους αναγκών
• ΕθνικόΘρησκευτικές Δραστηριότητες
• Πνευματική και ηθική ανύψωση του λαού μέσα και έξω από την Πάτμο
• Πολιτιστική και Πολιτισμική ανάπτυξη του νησιού μας καθώς και άλλων νησιών
• Κοινωνική πρόνοια και μέριμνα
• Κάλυψη άμεσων αναγκών των κατοίκων της Πάτμου και άλλων περιοχών
• Εκπαιδευτική και παιδαγωγική υποστήριξη με κάθε τρόπο των παιδιών και των νέων


Λεπτομερέστερα σε έρευνα που έκανε ο αείμνηστος πλέον Ζήσιμος Βιρβίλης για την διαχρονική συμβολή της Μονής στο κοινωνικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό γίγνεσθαι του νησιού διαπιστώνεται ότι το έργο της Μονής αφορούσε και αφορά:
1. Φροντίδα για την στήριξη και ανάπτυξη με κάθε τρόπο του ΕθνικοΘρησκευτικού φρονήματος του λαού με διπλωματική και άλλη δράση και αντίσταση. Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου – Άρνηση Παραδοχής του κογκορδάτου μεταξύ οικουμενικού πατριαρχείου και της Ιταλικής κυβερνήσεως, πιέσεις των κατακτητών, εξορίες των αδερφών της, κρυφό σχολειό κ.α. Δωρεάν παραχωρήσεις και οικνομικές ενισχύσεις για την ίδρυση ή αποπεράτωση ή επέκταση Ιερών Ναών ακόμη και έξω από την Πάτμο.
2. Αποστολές πνευματικού – εξομολόγου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δημιουργία πνευματικής κινήσεως σε συνεργασία με θρησκευτικές οργανώσεις.
3. Παραχωρήσεις δωρεάν οικοπέδων και οικονομική - χρηματική ενίσχυση για την πολιτιστική ανάπτυξη στη Πάτμο και έξω από αυτή, όπως δημιουργία αθλητικών γηπέδων, χρηματική ενίσχυση αθλητικών συλλόγων και σωματείων, τοπικών πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων, προσκοπικών ομάδων και άλλα
4. Χορηγήματα για την διατήρηση και μισθοδοσία από κοινού με την δημογεροντία και την δημαρχεία των γιατρών και των φαρμακοποιών του νησιού. Συντήρηση φαρμακείου και δωρεάν παροχή φαρμάκων στους κατοίκους και τους μαθητές της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής
5. Δωρεάν εκχώρηση εκτάσεων και γηπέδων, οικόπεδα για την δημιουργία αφαλατώσεων θαλασσινού νερού, την οικοδόμηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή ειδικής ξυλείας (στύλων) για την διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
6. Παραχώρηση δωρεάν οικοπέδων για γεωτρήσεις και ανόρυξη πηγαδιών για την χρήση των κατοίκων
7. Χορήγηση δωρεάν οικοπέδων σε άπορες και αναξιοπαθείς οικογένειες και μεμονωμένα άτομα για αποκατάσταση (γάμος, κατοικία και άλλες ανάγκες)
8. Διανομή ελεών και ποικίλων βοηθημάτων σε χρήματα και σε είδος στους απόρους κατοίκους τακτικά Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά και έκτακτα .


Εκτελώντας τις εντολές αλλά και το παράδειγμα του ιδρυτή της οι μοναχοί της Μονής έθεσαν ως προτεραιότητα τους την φιλανθρωπία. Οι διάφοροι κοινωνικοί τομείς και φορείς στους οποίους διοχέτευε την προσφορά της η Μονή ήταν πολλαπλοί. Πολλές ήταν οι μικρές βοήθειες που έδινε σε διάφορα πρόσωπα τα οποία είχαν ανάγκη για οικονομική ενίσχυση είτε γιατί ήταν τελείως άποροι, είτε γιατί έπρεπε να πάνε εκτός Πάτμου για θεραπεία, είτε για να αποκαταστήσουν κάποιο κορίτσι που βρισκόταν σε ηλικία γάμου, είτε γιατί το φτωχόσπιτο τους είχε ζημιά, είτε γιατί κάποιος φτωχός και άπορος νέος επιθυμούσε να σπουδάσει και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα. Ακόμη και φυλακισμένοι σε Κω, Ρόδο, Ναύπλιο φυλακές Αβέρωφ στην Αθήνα ζητούσαν και έπαιρναν την οικονομική βοήθεια της Μονής.


Οι κοινωνικές όμως προσφορές της Μονής επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Οι δημογεροντίες παλαιότερα και οι δημαρχίες της Πάτμου και των Λειψών αργότερα έπαιρναν χρήματα από την Μονή για συντήρηση των σχολείων, την μισθοδοσία των δασκάλων και των καθηγητών, των γιατρών, του φαρμακοποιού, την δαπάνη για τα φάρμακα μιας που τα εισοδήματα των Δήμων ήταν ελάχιστα καθώς ακόμη και δωρεάν παραχωρήσεις οικοπέδων σε πολλά νησιά για να επεκταθούν ή να κατασκευαστούν νέα σχολεία, ανέγερση και λειτουργία της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής, παραχώρηση οικοπέδων για κτίσιμο εκκλησιών κ.α. Η Μονή πρωτοπόρος σε κάθε είδους παροχές παραχωρεί χώρους για να κτιστούν κοινωφελή ιδρύματα όπως νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Οικονομικές ενισχύσεις μέσω βοηθημάτων σε απόρους Χριστούγεννα και Πάσχα.


Στα χρόνια πάλι της Ιταλοκρατίας η φασιστική πολιτική για να πιέσει το ντόπιο δωδεκανησιακό στοιχείο και ιδιαίτερα τους αδερφούς της Μονής Πάτμου ώστε να ενδώσουν στην αξίωση της Ιταλικής κυβέρνησης για την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Δωδεκανήσου, επέβαλλε αυστηρές κυρώσεις. Και ίσως αυτά που γράφονται να μην είναι αρκετά για να αποτυπώσουν έστω και στο ελάχιστο τη μεγάλη κοινωνική προσφορά της Μονής σε όλους τους τομείς του Δημόσιου βίου.
Φυσικά η προσφορά της Μονής έχει καταγραφεί και στα βιβλία από το 1876 και εντεύθεν ύστερα και από εντολή του Πατριαρχείου. Οπότε δεν έχει προσμετρηθεί η προσφορά της τόσο των προηγούμενων χρόνων όσο και των προηγούμενων αιώνων.


Έτσι μέσα από διαφορετικές ηγουμενίες ελήφθησαν 400 περίπου αποφάσεις προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν και πρακτικά αποφάσεις που ελήθφησαν επί ηγουμενίας του Νεοφανέντος και άρτι καταταγέντος εις το ημερολόγιον Αγίου Αμφιλοχίου Μακρή. Αξίζει πάντως να αναφερθεί και η μεγάλη προσφορά στην παιδεία αφού για αρκετά χρόνια διένειμε σημαντικό ποσό σε φοιτητές και σχολεία. Από το 1876 τα επίσημα νομίσματα ήταν τα γρόσια, οι τουρκικές λίρες και τα ιταλικά φράγκα από το 1912 μέχρι και το 1944 που έχουμε τις Ιταλικές λιρέτες ενώ από το 1947 σε δραχμές και μέχρι την αλλαγή του νομίσματος. Μόνο το 1948 για την ανέγερση της Πατμιάδας πήρε δάνειο 200.000.000 δραχμών. Υπολογίζεται δε ότι σύμφωνα με τα πρακτικά ένα ποσό με την αναγωγή του σε ευρώ και αποπληθωρισμένα πλησιάζει το ποσό περίπου των 450.000.000 ευρώ. Μάλιστα 450.000.000 ευρώ!
Φυσικά όλα αυτά μέχρι το 2004, όπου παρά την λαίλαπα που ξέσπασε με το θέμα των αγοραπωλησιών στην Μονή σταμάτησαν και τα βοηθήματα με τελευταία επιχορήγηση τα 200 ευρώ που δόθηκαν σε σχολείο της Πάτμου για την πραγματοποίηση της ετήσιας εκδρομής των παιδιών.


Η έρευνα η οποία έγινε ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου 2004 και τι κρίμα : Η Μονή έκτοτε πέρασε στην φάση της χειμερίας νάρκης όχι τόσο για την αδυναμία προσφοράς της αλλά στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα. Φυσικά τις άλλαξαν την διαδρομή και κάποιες αστοχίες κάποιων εκ των ηγετών της με την ή όχι εντολή του Πατριαρχείου. Σήμερα η Μονή προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της με ότι της απέμεινε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας είναι το επιβεβλημένο καθήκον αλλά και η υποχρέωση σε αυτόν τον περίλαμπρο φάρο της Ορθοδοξίας.

 

Το κείμενο αυτό έγινε εις μνήμην του Μεγάλου δασκάλου και λαογράφου της Πάτμου Ζήσιμου Βιρβίλη από το έργο του οποίου αντλήσαμε το υλικό και το οποίο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, άγνωστο γιατί και αφιερώνεται στη διαχρονική διαδρομή της Μονής η οποία προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα στο νησί μας.

like us on facebook

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

TheologosHouses

theologoshouses

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr