patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΦ (Γραφείo Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Πολιτών και στην Πάτμο;

 

LAIKH SYSPEIROSH

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022) ΤΟΥ Κου ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ.


Το σχόλιο γίνεται με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής με την παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεωργίου Πιτσιλή σε σχέση με το πρόβλημα διοικητικής εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν πολίτες , επιχειρήσεις και λογιστές σε νησιά, που δεν υπάρχει ΔΟΥ.

Σημειωτέον ότι στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών της Δωδεκανήσου.

 

Από τα όσα αναφέρονται στο προαναφερόμενο δελτίο τύπου του κ. Κόνσολα (Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής) προκύπτει ότι στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές υπάρχουν αρκετά κενά στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία κατά κοινή ομολογία και παραδοχή, δεν μπορούν να καλύψουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Πολιτών.


Από την όλη συζήτηση αναδεικνύεται ότι προφανώς και υπήρξαν προτάσεις στη κατεύθυνση της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υποδομών και της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων καθώς και αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών από πλευράς των ΓΕΦ (βλέπε πρόταση για μετεξέλιξη του ΓΕΦ Καλύμνου) στις νησιωτικές περιοχές για τη καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κλπ.

 

Σε σχέση όμως με τη Πάτμο, καμιά αναφορά δεν έγινε. Όπως είναι γνωστό στο νησί μας ΓΕΦ δεν υφίσταται. Παρεμπιπτόντως ο κ. Κόνσολας ζήτησε τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στη Σύμη (και καλώς το έκανε). Πιστεύουμε ότι τίθεται πλέον επιτακτική η ανάγκη της δημιουργίας και λειτουργίας άμεσα Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) στο νησί μας, καθότι και μεγαλύτερο πληθυσμιακά από τη Σύμη είναι , όπως επίσης εντός των ορίων του Δήμου Πάτμου, είναι σημαντικό το ότι υπάρχει και αναπτύσσει διάφορες δραστηριότητες μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων.

Θα πρέπει σ’ αυτή τη προσπάθεια και την ανάδειξη του δίκαιου αυτού αιτήματος να υπάρξει αγωνιστική κινητοποίηση-συστράτευση της δημοτικής αρχής Πάτμου καθώς και όλων των φορέων (επαγγελματικών και μη) του νησιού.

 

Προφανώς η υλοποίηση αυτού του στόχου θα συμβάλει στη καλλίτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων πολτών, αλλά και λογιστών-φοροτεχνικών καθώς και άλλων επαγγελματιών, όπως επίσης θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από πλευράς Δημοσίου στο γεωγραφικό χώρο του Δήμου μας και τέλος θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας.


Επιπρόσθετα θα πρέπει να ζητήσουμε την ενίσχυση και στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό των τελωνειακών υπηρεσιών (Τελωνείο Πάτμου), το οποίο αποτελεί αντικείμενο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).


Πάτμος 15.01.2022

 

Παρακάτω το  επίμαχο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ του κ. Μάνου Κόνσολα 13 Ιανουαρίου 2022

 

MANOS KONSOLASΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των κατοίκων των νησιών που δεν έχουν ΔΟΥ, για να μην χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλα νησιά»

 

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στα νησιά που δεν υπάρχει ΔΟΥ, αναδείχθηκε με την πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής με την παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, το πρόβλημα διοικητικής εξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν πολίτες, επιχειρήσεις και λογιστές σε νησιά που δεν υπάρχει ΔΟΥ.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλύμνου, κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου - Λέρου, κ. Μανώλης Μουσελλής, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Κώστας Ζωγραφίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, κ. Νίκος Παπαγρηγορίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κω – Νισύρου, κ. Χρήστος Έψιμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Καλύμνου, κ. Αντώνης Κοπανέζος, καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και φορέων των νησιών της χώρας.
Ο κ. Κόνσολας, που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ανέδειξε το ζήτημα καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιφερειών.

 

Ο Μάνος Κόνσολας στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, υπάρχουν κενά στην εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών που δεν μπορούν να καλύψουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Πολιτών.
Ανέφερε ως παράδειγμα την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κάρπαθο, τονίζοντας ότι:
«Για να εξυπηρετηθεί ένας φορολογούμενος πολίτης, ένας λογιστής ή φοροτεχνικός πρέπει να μεταβεί στις ΔΟΥ Ρόδου ή Κω. Πρέπει να χάσει μια ολόκληρη μέρα και σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί να διανυκτερεύσει και εκεί, με ό, τι αυτό σημαίνει σε δαπάνες, έξοδα και ταλαιπωρία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε:
α) Την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών και υπηρεσιών προκειμένου να διεκπεραιώνονται, ηλεκτρονικά, όλες οι συναλλαγές με τη φορολογική διοίκηση.
β) Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΓΕΦ στις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να έχουν πλήρη διασύνδεση και πρόσβαση στο πλήρες σύστημα του κυβερνητικού νέφους (gov.gr) για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

 

O κ. Κόνσολας, παράλληλα, ζήτησε τη δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στη Σύμη, όπου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και μόνιμων κατοίκων. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των τελωνειακών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα.


Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ώστε να μην χρειάζεται να μετακινούνται οι κάτοικοι των νησιών και οι λογιστές-φοροτεχνικοί από το νησί τους.
Σε ό,τι αφορά στην Κάλυμνο, ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του ΓΕΦ σε ένα νέο μοντέλο φορολογικής εξυπηρέτησης των πολιτών στο νησί και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των λογιστών.

 

Επίσης, στη συνάντηση αυτή, θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τις 16 περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα ΓΕΦ, στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Κονσολας στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της Υποεπιτροπής.