patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΠΩΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ 2021. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 POX SYNELEFSI

 

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, (ΠΟΞ) όπου έγινε συνολική αποτίμηση της τουριστικής σεζόν 2021 με σύσσωμη τη συμμετοχή των Μελών της, παρουσία του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικκίλια και των Προέδρων ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου και ΞΕΕ κ. Αλέξανδρου Βασιλικού.


Ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος », υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η σεζόν πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν και αναφέρθηκε στους λόγους που συνέβαλαν στη θετική αποτίμηση της θερινής τουριστικής περιόδου. Σημείωσε ωστόσο, ότι συνολικά, μετά από δύο χρονιές πανδημίας, η μεσοσταθμική μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και εκτίμησε ότι συνεπώς, θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη.
Την Ένωση Ξενοδόχων Πάτμου εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Ιάκωβος Κουτλάκης συμμετέχοντας από virtual πλατφόρμα. Θελήσαμε να μας πει εκείνος τι άκουσε, αν συμφωνεί με αυτά και αν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις σε αυτή τη Γενική Συνέλευση
Μας είπε λοιπόν: Κατά την διάρκεια των 4 ωρών εργασίας της Γ.Σ. τονίστηκε η σημασία της συνέχισης της στενής συνεργασίας με την Πολιτεία, τους ΟΤΑ και όλους τους συναρμόδιους φορείς. Ζητήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση των κρατικών ενισχύσεων, λόγω της πανδημίας, έως και την 30η Ιουνίου του 2022.


Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικκίλιας υποσχέθηκε δημόσιες επενδύσεις 320 εκ. ευρώ για τον τουρισμό, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και στήριξη του κλάδου μας.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ρέτσος ενημέρωσε ότι: 

Η Ελλάδα είναι ο 5ος παγκόσμιος προορισμός ζήτησης. O ανταγωνισμός το 2022 θα είναι πολύ σκληρός διεθνώς, χρειάζεται βελτίωση των υποδομών τουρισμού σε επίπεδο Κράτους , ΟΤΑ και Επιχειρήσεων γιατί εκεί υστερούμε. Η νέα τάση είναι «ο τουρισμός των εμπειριών». Να μη στηριζόμαστε μόνο σε ένα θεματικό τουρισμό. Ο Τουρίστας θέλει να τα δει όλα και να απολαύσει περισσότερα στο ταξίδι του. Επίκειται ενεργειακή κρίση και ας ετοιμαστούμε.
Από 1-1-2022 θα ισχύσει η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ σε όλα τα ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών.
Έγινε σωστή προβολή της χώρας και των επιμέρους προορισμών. Ένας Αύγουστος όμως δεν μπορεί να βγάλει όλα τα “σπασμένα”. Οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι δεν ζουν με εντυπώσεις αλλά με τι μένει τελικά στο ταμείο της επιχείρησης, του μαγαζιού, του ξενοδοχείου.
Καλός λοιπόν ο Αύγουστος, αλλά το ‘21 δεν είναι ΄19...Πράγματι τον Αύγουστο πιάσαμε το 80% του αντίστοιχου 2019. Όμως η εικόνα το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι από αέρος ταξιδιώτες μειώθηκαν κατά 51,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019.
H μείωση τζίρου αγγίζει το 55 με 60% για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε σχέση με το 2019 και θα απαιτηθούν τρεις με πέντε χρονιές για να οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική ανάκαμψη. Κακά τα ψέματα. Οι δύο μήνες δεν φέρνουν την άνοιξη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ανάκαμψη πλέον τοποθετείται για μετά την άνοιξη του 22 και στο βαθμό που δεν έχουμε άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις με νέες μεταλλάξεις του ιού και νέους περιορισμούς .
Ο ΣΕΤΕ, και η ΠΟΞ , έχουν απευθείας επαφή και με τον πρωθυπουργό και με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Πρότεινε να βάζουμε ψηλά τον πήχη και να περνάμε από πάνω.  Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα να κάνουμε αυτό που κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Την αυθεντική φιλοξενία της.
Οι ξενοδόχοι δεν είμαστε κλειστή συντεχνία που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό της. Εμείς είμαστε η καρδιά που αιμοδοτεί τις τοπικές οικονομίες.

Αυτά που είπε ο πρόεδρος της ΠΟΞ ακούγονται όλα πολύ όμορφα. Είναι όμως έτσι; ρωτήσαμε τον πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων κ. Ιάκωβο Κουτλάκη, που παρακολούθησε την Γ.Συνέλευση.KOUTLAKIS


Μας είπε λοιπόν:

"Είναι έτσι,  αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που εισέπραξα στη συνέχεια από τους  20 και πάνω προέδρους Ενώσεων οι οποίοι  μίλησαν και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους:
Μεταξύ άλλων ακούσαμε: Η φετινή σεζόν πήγε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν, όμως μη ξεχνάμε ότι το 89% των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας καρπώθηκαν μόνο 5 Περιφέρειες. Για τις υπόλοιπες 8 ουδείς μιλάει. Τι γίνεται με αυτές τις περιφέρειες ;
Ο ΦΠΑ πρέπει να επανέλθει σταδιακά στα επίπεδα του 2013 δηλαδή στο 6% . Γιατί το ξεχάσαμε;
Χρειάζεται άμεση ενίσχυση της Κυβέρνησης στα ξενοδοχεία. Γεγονός είναι ότι λάβαμε αρκετά την περίοδο της Πανδημίας, αλλά δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες. Μας προβληματίζει όμως και χάνομαι αρκετά χρήματα από τις επιδοτήσεις λόγω γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων, κοστοβόρων και ψυχοβόρων διαδικασιών.
Ναι θέλουμε να είμαστε συνεργάτες με την Κυβέρνηση , τους ΟΤΑ , με τη ΣΕΤΕ και με όλους τους φορείς , αλλά θέλουμε να μας αφουγκράζονται, διότι οι ξενοδόχοι είμαστε οι αιμοδότες της οικονομίας και του ΑΕΠ.
Είμαστε κατά της ηλεκτρονικής Κάρτας εργασίας που ετοιμάζεται , δεν συμφωνούμε.  Να απλουστευτεί το PLF PROTOCOL FOR ARIVALS IN και να συμπληρώνει μία φόρμα ο επιβάτης κατά την επιβίβαση στο Αεροπλάνο. .
Οι ξενοδόχοι χρειαζόμαστε επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας.
Yπήρξαν καλές πληρότητες, όμως η ευημερία των αφίξεων δεν είναι ίδια με το αποτύπωμα του ταμείου μας.
Μας ανησυχεί το EARLY BOOKING χωρίς προκαταβολές των Tour operators, πρέπει να γίνει κάτι.
Η στατιστική και τα στατιστικά στοιχεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά μας. Οφείλουμε επομένως όλοι οι Ξενοδόχοι να συμπληρώνουμε τα ερωτηματολόγια του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ, που οργανώνεται και επεξεργάζεται από το ΞΕΕ.


Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας κ.Κουτλάκη τον ρωτάμε. Τι απολογισμό έχουμε;

Ο τουρισμός στην Πάτμο,  μας λέει ο κ. Κουτλάκης πήγε πολύ ικανοποιητικά, δεν το περιμέναμε όσο αφορά τις αφίξεις, σε αυτό συνέβαλε η σύνεση που επέδειξαν οι ξενοδόχοι στην πανδημία και την τήρηση των πρωτοκόλλων με αποτέλεσμα να μην παρατηρηθούν κρούσματα στα ξενοδοχεία μας. Ομοίως συνετέλεσε και θεωρείται μεγάλη επιτυχία η επίλυση του προβλήματος των τεστ των επιστρεφόμενων τουριστών στις πατρίδες των.

Να σας πω ότι ο Ιούλιος 2021  ήταν κοντά στον Ιούλιο του 2019.  Ο Αύγουστος 2021 στο 85% του 2019. Το πρώτο εξάμηνο δεν πήγε καλά αλλά καλά δεν πήγαν οι μήνες Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος γιατί την μεγάλη μερίδα την απορρόφησαν οι προορισμοί που έχουν διεθνή αεροδρόμια.   
Θέλω όμως να αναφέρω και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία τι συζητήθηκε στην γενική συνέλευση της Ένωσης μας, ενώπιον του δημάρχου και του αντιδημάρχου για τον τουρισμό. Μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν: 
Η Πάτμος ως τουριστικός προορισμός υστερεί και χρειάζεται βελτίωση των υποδομών της. Ομοίως κάποια από τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα χρήζουν ανακαίνισης και βελτίωσης των υπηρεσιών τους.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή και σταθερή τροφοδοσία νερού σε όλες τις περιοχές του νησιού και άμεση αποπεράτωση των έργων Ύδρευσης και αποχέτευσης με ορίζοντα την άνοιξη του 2022.
Να ανοίξει η αίθουσα του Λιμανιού. Να μεταφερθεί το Τουριστικό Γραφείο έμπροσθεν της πλατείας στη κανονική του θέση. Να βρεθούν λύσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε σημεία που δεν ενοχλούν. Οι ξενοδόχοι συμφωνούν εάν ο Δήμος αποφασίσει να τοποθετήσει από ένα κάδο σε κάθε Ξενοδοχείο. Συζητήθηκε το θέμα ηχορύπανσης της περιοχής Κονσολάτο.

Προτάθηκε μία κοινή σύσκεψη των επί μέρους επιχειρήσεων με το Δήμο την άνοιξη.
Απαραίτητη είναι η εξεύρεση οικοπέδου στη Χώρα για Παρκινγκ και ένα τρίτο στη Σκάλα. Ανοίχθηκε μία συζήτηση της προοπτικής της ίδρυσης μιας Κοινοπραξίας για την αγορά και δρομολόγηση ενός Λεωφορείου 30 θέσεων για συχνότερη δρομολόγηση και σύνδεση του νησιού με όλες τις παραλίες, εάν συμφωνήσουν και άλλοι επαγγελματική κλάδοι. Αρνητικό στην πρόταση αυτή είναι η ακαταλληλότητα ορισμένων δρόμων.
Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν και πολλά άλλα. Τέλος συμφωνήθηκε η συχνή συνεργασία Δήμου και Ξενοδόχων και φυσικά ευχηθήκαμε όλοι το 2022 να είναι μια χρυσή χρονιά .

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

ecolaundry

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr