patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ.ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ-ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

EITHELjpg

Συνάδελφοι

 

Η μάχη του σήμερα είναι η καλύτερη προετοιμασία για αύριο. Τίποτα δεν είναι τελειωμένο. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος !

Όλα εξαρτώνται από τη μαζική αποφασισμένη δράση των εργαζομένων που ξέρουν τι θέλουν. Δυνατός εργαζόμενος είναι ο οργανωμένος εργαζόμενος. Ο ανοργάνωτος ξεμοναχιασμένος εργαζόμενος είναι το εύκολο θύμα της εκμετάλλευσης. Αυτό το βλέπουμε ζωντανά μπροστά μας. Σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν υπάρχουν ταξικά συνδικάτα βασιλεύει η αυθαιρεσία του "αφεντικού". Ο δρόμος υπεράσπισης της ζωής μας είναι η οργάνωση, στα συνδικάτα.


Όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι οι υγειονομικές μονάδες που δραστηριοποιείται η Ένωση μας είναι σε κατάσταση πολύ καλύτερη από το παρελθόν και αυτή η βελτίωση της λειτουργίας των αρχίζει από την περίοδο ενεργοποίησης της Ένωσης μας. Αν συγκρίνουμε με την λειτουργία όμορων νοσοκομείων της περιοχής , στα όποια δεν υπάρχει ταξικό σωματείο θα διακρίνουμε καθαρά την διαφορά.
Από τον Νοέμβρη του 2020 μέχρι σήμερα δόθηκαν τέσσερις κεντρικές απεργιακές μάχες σε όλη τη χώρα από Ομοσπονδίες, και την ΟΝΓΕ Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, και μάλιστα κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, κόντρα σε «θεούς και δαίμονες», που έπεσαν με τα μούτρα να κατασυκοφαντήσουν τον απεργιακό αγώνα.
Από τον Απρίλιο έχουμε συμμετέχει -οργανώσαμε 4 απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λερό-Πάτμο .Κύρια θέματα το αντεργατικό νομοσχέδιο και βεβαία εκείνα της υγείας.


Μεταφέρθηκε πείρα από την παρέμβαση των νοσοκομειακών γιατρών στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, για να αποκαλυφθεί ο παρασιτικός ρόλος του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία του λαού, για την αντιπαράθεση με τη λογική της «ατομικής ευθύνης», μια διαπάλη που δεν έμεινε μέσα στις υγειονομικές μονάδες αλλά απλώθηκε σε όλα τα επίπεδα, με τους αγωνιστές υγειονομικούς να παίζουν καθοριστικό ρόλο: Και μέσα από τη δράση τους και μέσα από τη δουλειά τους και μέσα από την αρθρογραφία τους .


Δύο μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας, τον Δεκέμβρη του 2019, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας είχε ακυρώσει μετά από δυναμική παρέμβασή της ημερίδα που οργάνωνε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μαζί με τραπεζίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και ανθρώπους της αγοράς Υγείας με θέμα την εγκαθίδρυση των ΣΔΙΤ στη δημόσια Υγεία.
Πολλά από τα μετρά που θα έφερναν εδώ και χρόνια έχουν καθυστερήσει εξαιτίας του ότι στην χώρα μας υπάρχει οργανωμένο ταξικό κίνημα , μέσα στην πανδημία έπαιξε αποφασιστικό ρολό η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών , και η Ένωση μας έβαλε το δικό της λιθαράκι στην περιοχή μας.


Συνάδελφοι
ΠΕΡΣΙ ΣΤΙΣ 7 του Απριλίου ένα χρόνο πριν ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί και η Ένωση μας , έσπαγαν την σιωπή που είχε επιβληθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε . και πρώτοι από όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης αλλά και από τους πρώτους στον κόσμο διεκδικήσαμε μετρά προστασίας της υγείας του λαού.


Τι ζητούσαμε, τα αυτονόητα


• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
• Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών , κλινικών , του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Πανδημία απογύμνωσε το σύστημα που παρουσίαζε σε ιλουστρασιόν περιτύλιγμα ότι πιο σάπιο επινόησε . Την Υγεία-Εμπόρευμα στην πιο ακραία έκφραση της . Η έλλειψη κλινών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, η υποστελεχωση των νοσοκομείων, η έλλειψη μηχανικής στήριξης των ασθενών ( αναπνευστήρες και αλλά ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμός) , η έλλειψη αναλώσιμων( μάσκες, γάντια κ.λπ.) συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμική , που κουρελιάζει όλο αυτό το " περίλαμπρο" οικοδόμημα . Πάνω από όλα όμως το τραγικότερο οι διασωληνομενοι σε κοινούς θαλάμους ασθενών , εκτός μονάδων εντατικής" να φτάνουν έως τα γκαράζ" των δημοσίων νοσοκομείων.


Η Ένωση μας είχε πάρει μέρος στις απεργίες όταν ψηφίζονταν ο νόμος 4498/2017 που αφορούσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς , τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για να παραμείνει στα χαρτιά , στον όποιο προβλέπεται 12 ωρη συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας. Με πλάγιο τρόπο προσπαθούν να τον εφαρμόσουν με τα εμβολιαστικά κέντρα, έβαλαν να λειτουργούν και την Κυριακή χωρίς προσλήψεις προσωπικού. Υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ομοσπονδίας έχει σταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους .

Την κύρωση συμβάσεων για 9 ωρες δουλειάς στον Ο.Σ.Ε , τον απεργοκτονο νόμο Αχτσιογλου που έθετε τα θεμέλια του χτυπήματος στο συνδικαλιστικό κίνημα . Με τον νόμο 4498/2017 ήταν που σε ερμηνεία του κοπήκαν και τα κίνητρα για τους γιατρούς του νοσοκομείου Λέρου , είχαν αρχίσει ποιο πριν το 2015 με το κόψιμο των κινήτρων στο Κ.Υ Πάτμου και στα Π.Π.Ι Λειψών, Αγαθονησιου( τότε η Ένωση μας ήταν σε αδράνεια με ευθύνη του προηγούμενου Δ.Σ .) .
Επίσης διεκδικήσαμε την ένταξη στα Β.Α.Ε , την μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων στον τομέα της υγείας.
Θυμόμαστε όλοι τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων , τα διαβήματα σε υπουργούς των διαφόρων κυβερνήσεων για τις ελλείψεις διαχρονικά, συναντήσεις στα υπουργεία με δική μας πρωτοβουλία παίρνοντας μαζί και Δημάρχους ,Βουλευτές. Συναντήσεις με υπουργούς μέσω της Ομοσπονδίας , επερωτήσεις στην Βουλή κ.λ.π .


Πάνω από όλα όμως είναι το ότι η Ένωση μας κινήθηκε οργανώνοντας τις συνελεύσεις των κάτοικων , αξιολόγησε και ταξινόμησε τα αιτήματα συμφώνα με τις ανάγκες του πληθυσμού. Επομένως η Ένωση βοήθησε στα μέγιστα για την βελτίωση λειτουργίας των μονάδων υγείας της περιοχής μας. Θα πρέπει στο άμεσο μέλλον το νέο Δ.Σ να προγραμματίσει να γίνουν ξανά οι συγκεντρώσεις των κατοίκων , ανάλογα βεβαία με την εξέλιξη της πανδημίας και παίρνοντας όλα τα υγειονομικά μετρά ασφαλείας. Χρωστάμε την συνέλευση κάτοικων και σωματείων στην Λέρο δεν μπορέσαμε να την πραγματοποιήσουμε λογω και της πανδημίας.


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ στις 28/12/2019 είχαμε καταθέσει με υπόδειξη της ΟΝΓΕ και του νομικού σύμβουλου την αξίωση μας να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας 431/2017 που διατάζει να εκκαθαριστούν οι αποδοχές και η αποζημίωση των εφημεριών με βάση της διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του Ν.4093/2012. Επίσης ζητούσαμε να μας καταβληθούν κάθε είδους οφειλόμενα δεδουλευμένα τακτικών αποδοχών , τακτικών εφημεριών, πρόσθετων εφημεριών κ.λπ. από Ιανουάριο του 2018 έως σήμερα. (πριν το 2018 τα έχουν καταβάλει ) .


Στις 5/12/2019 κατατέθηκε επερώτηση στην Βουλή και αναφορά για τον υπουργό υγείας αυτούσιο το κείμενο της Ένωσης μας από το Κ.Κ.Ε που αναφέρει αναλυτικά τη κατάσταση των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες υγείας της περιοχής μας και τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στο ΕΚΑΒ. ( το άμεσο αποτέλεσμα ήταν η λειτουργία του ιατρείου Ακριών , αλλά και η άσκηση πίεσης για να προχωρήσουν διορισμοί- κρίσεις ειδικευμένων γιατρών για το νοσοκομείο).


Την 1/10/2019 παραδόθηκε σε συνάντηση με τον υφυπουργό υγείας υπόμνημα που ανέφερε αναλυτικότατα τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και την δομή οργανογράμματος του νοσοκομείου Λέρου και των άλλων μονάδων υγείας, επίσης ελλείψεις σε υλικά και υλικοτεχνικές υποδομές, κτηριακές εγκαταστάσεις Εγκατάσταση μονάδας παράγωγης οξυγονου,βιοχημικους αναλυτές για Κ.Υ. Πάτμου, και ξηράς χημείας για Ιατρείο Λειψών και Αγαθονησιου. Συντήρηση , έλεγχος στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης του Κ.Υ Πάτμου κλπ ( μερικά από αυτά έγιναν) .( μονάδα παράγωγης οξυγόνου και στο νοσοκομείο, αλλά και στο Κ.Υ Πάτμου, έλεγχος στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κ.Υ Πατμου,λιγοτερες ελλείψεις σε οδοντιατρικά κυρίως υλικά, επίσης προχώρησαν μερικές προκηρύξεις που είχαμε επιτύχει( μετά από κινητοποιήσεις στάσεις εργασίας, απεργία) με συνάντηση με προηγούμενο υπουργό και είχαν παγώσει και με την βοήθεια του Διοικητή)


Χωριστό κεφάλαιο στο Υπόμνημα αποτελούσαν τα κίνητρα το πλήρες ιστορικό και έγινε προφορική παρέμβαση και στον υπουργό υγείας για αυτά. Επίσης και για το ιατρικό μισθολόγιο έγινε παρέμβαση και γραπτή και προφορική στην συνάντηση από την Ένωση μας.


Το 2019 η Ένωση μας εξέδωσε συνολικά 35 ανακοινώσεις, δελτία τύπου, αναφορές για διάφορα θέματα και προβλήματα. Στις 28/11/2019 μετά από απόφαση της Γ.Σ αποφάσισε 3 ήμερη στάση εργασίας με αιτήματα την άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων παθολογίας, γυναικολογίας, και 3 ψυχιατρικής . Άμεση κάλυψη της Παθολογικής , Γυναικολογικής με αποσπάσεις μετακινήσεις , η με επικουρικούς .Επαναφορά των κινήτρων. Διοργανώσαμε τον Οκτώβριο 30/10/2019 μεγάλη συγκέντρωση στην Πάτμο για τα θέματα υγείας των νησιών μας, μάλιστα αναφέραμε τα προβλήματα υποστελεχωσης για παράδειγμα σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε λογω της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας , αυτά τα είπαμε λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. . .Δώσαμε δεκάδες συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε


Για το 2020 ̎ σημαντική " ήταν και η επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο εκπρόσωπων συνδικάτων μετά πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κ.Κ.Ε όπου παρουσιαστήκαν προβλήματα των μονάδων υγείας και το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού από την Ένωση μας.


Το 2020 όπως και το 2021 ήταν χρονιές που σφραγίστηκαν από την πανδημία, η Ένωση εξέδωσε έως σήμερα περίπου 40 ανακοινώσεις , αναφορές, δελτία τύπου με εξέχον την υπεράσπιση της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, στηρίξαμε την διοίκηση του νοσοκομείου Λέρου ως προς ορισμένα μετρά που πηρέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας , απαιτήσαμε να μπορεί το νοσοκομείο Λέρου και το Κ.Υ Πάτμου να διενεργούν μοριακό έλεγχο του ίου , να υπάρχουν τοπικά μονάδες του ΕΟΔΥ που θα βοηθούσαν στον έλεγχο της πανδημίας ( αυτό φάνηκε κατά την έξαρση στην Λέρο) , ζητήσαμε ενίσχυση των μονάδων υγείας σε ανθρώπινο μόνιμο προσωπικό, την επιτάχυνση των εμβολιασμών κ.λπ.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ένωσης που έγινε ερώτηση στην Βουλή από τρία κόμματα Με τίτλο η "Οδύσσεια των δειγμάτων". Πριν την προμήθεια μοριακών αναλυτών.


Επίσης και η επεισοδιακή στην Πάτμο συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που του δώσαμε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει και να αντιστρέφει την πραγματικότητα. Επί της ευκαιρίας δόθηκε εκ νέου υπόμνημα των προβλημάτων.


Η Ένωση μας στήριξε το αναβαθμισμένο και αναγκαίο αίτημα της Ομοσπονδίας για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας για την αντιμετώπιση της έξαρσης παρόλα αυτά η κυβέρνηση προτίμησε να πεθάνουν χιλιάδες εκτός Μ.Ε.Θ παρά να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα , ο όποιος θησαύριζε και συνεχίζει εκμεταλλευόμενος την μετατροπή των νοσοκομείων για μια νόσο.


Η Ένωση έκανε αρκετές παρεμβάσεις με δελτία τύπου και συνεντεύξεις, τροφοδοτώντας ερωτήσεις στην Βουλή για το προσφυγικό , όπως επίσης και την παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο . Ζητούσαμε ανθρώπινες συνθήκες για την διαβίωση των ξεριζωμένων , απεγκλωβισμό τους , κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε-ΤΟΥΡΚΙΑΣ και να δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για την μετακίνηση στον προορισμό που επιλέγουν . Επίσης ενίσχυση με προσωπικό του νοσοκομείου Λέρου που δεχόταν μεγάλη πίεση.


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
Στην οργάνωση της αντεπίθεσης η είναι ελπίδα.
Πρόκειται για μια μάχη που θα κριθεί από τη συμμετοχή και τη συσπείρωση των ίδιων των εργαζομένων, ξεπερνώντας αναστολές και ενδοιασμούς, αντιμετωπίζοντας με την ενότητά τους, στη βάση του κοινού ταξικού συμφέροντος, όσα προγραμματίζονται ήδη για το άμεσο μέλλον.


Η οργάνωση των εργαζομένων στην Ένωση μπορεί να δώσει δύναμη στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους, να φέρει αποτελέσματα,

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ. ΕΚΛΟΓΗ Δ.Σ- ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε –ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ.

 

ΠΑΤΜΟ 5/7/2021 09.00 π.μ εως 14.00 μμ
ΛΕΡΟ 6/7/2021 09.00 π.μ εως 14.00 μμ