patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Το ιδιοκτησιακό του Δήμου μέσα από αυθεντική συζήτηση στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου 2019

DHM.SYMV 24 9 2019 2

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Αρκετά θέματα προκάλεσαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και εντυπωσίασαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου.

Ένα από αυτά ήταν και η συζήτηση για τις αγωγές του Δημοσίου σε ακίνητα του Δήμου Πάτμου την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω, όπως  αυθεντικά οι διάλογοι καταγράφηκαν. 

Συγκεκριμένα,

 

Η έμμισθη δικηγόρος του Δήμου έκανε έκκληση όσοι γνωρίζουν κάτι σχετικά με τα δύο ακίνητα και τις πράξεις που έκανε ο Δήμος με πολίτες και τα οποία διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο στο βόρειο τμήμα του νησιού, δηλαδή ποιοι τα είχαν νοικιάσει και γιατί από το Δήμο Πάτμου, να επικοινωνήσουν μαζί της.

Τα ακίνητα αυτά όπως είπε, το ένα πιάνει πάνω από τη Λάμπη και όλο τον κόκκινο Κάβο από μπροστά και πιάνει μέχρι τον Κάμπο ένα μεγάλο κομμάτι και ένα άλλο που συνεχίζει από τον Κάμπο και φθάνει μέχρι το τάγμα.


Γρηγόρης Στόικος: που βρίσκονται αυτές οι δύο αγωγές; Ποιος τις έχει αναλάβει σε τι στάδιο βρίσκονται και επειδή αφορά την περιουσία του Δήμου η δημοτική αρχή τι έχει αποφασίσει και τι σκέπτεται να κάνει για να βοηθήσει το δικηγόρο σαν υπερασπιστική γραμμή, γιατί θα υπάρξει δεδικασμένο;
Δικηγόρος . Αυτές οι δύο αγωγές του ελληνικού δημοσίου έχουνε γίνει κατά του Δήμου Πάτμου και όχι μόνο αλλά και κατά ιδιωτών έχουν ανατεθεί και οι δύο σε μένα. Είναι αγωγές που θα συζητηθούν με τη νέα διαδικασία της πολιτικής δικονομίας και κλείνουμε φάκελο στις 100 ημέρες. Λήγουν στις 12 Δεκεμβρίου. Όποιος γνωρίζει κάτι γι αυτά τα ακίνητα για τις πράξεις που έκανε ο Δήμος ή όποιος γνωρίζει κάποιον μεγάλης ηλικίας μήπως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν μάρτυρα να επικοινωνήσει μαζί μου. Με τη νέα αυτή διαδικασία δεν θα μετακινηθούν αλλά θα καταθέσει σε συμβολαιογράφο.


Δήμαρχος Λευτέρης Πέντες: επειδή ρωτηθήκαμε από την αντιπολίτευση της πως σκοπεύει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το θέμα του ιδιοκτησιακού νομίζω πως αν αναπτύξουμε το σοβαρότερο θέμα του δήμους μας που μας ταλανίζει εδώ και χρόνια  αυτή τη στιγμή θα τελειώσουμε το βράδυ. Είναι ένα θέμα που καίει το Δήμο. Κάποιες περιπτώσεις έχουν μπει σε μια τροχιά από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την περιουσία του Δήμου αλλά όχι αυτό με τη λογική που γινόταν μέχρι σήμερα.

Εξετάζουμε τη συνεργασία και προχωράμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία της Μονής, προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα μία διμερή συνάντηση η οποία ίσως από κει βγάλουμε κάτι και για να το κλείσω λίγο, οι προθέσεις μας είναι πάντα να διαφυλάττουμε τη δημοτική περιουσία όταν αυτή υπάρχει που όπως ξέρουμε όλοι και δεν εννοώ για τους χειρισμούς της προηγούμενης αρχής υπάρχουν κάποια λάθη του παρελθόντος που πρέπει να τα δούμε ξανά και να το ξανά προσεγγίσουμε το πράγμα.
Γρηγόρης Στόικος: Δεν ρώτησα γενικά στο ιδιοκτησιακό. Αυτό όπως είπατε να το συζητήσουμε . Για τις συγκεκριμένες 2 αγωγές ρώτησα γιατί υπάρχει χρονικό περιθώριο.
Δικηγόρος: Σκοπός μας είναι να μην αλλάξει το καθεστώς. Να μην πάνε τα ακίνητα αυτά στο Δημόσιο για κανένα λόγο. Υποστηρίζουμε ότι αυτά τα ακίνητα είναι δικά μας και γι αυτό ψάχνουμε μάρτυρες οι οποίοι θα βοηθήσουν το Δήμο.

 

Αντώνης Γαμπιέρης: Υπηρετώ από το 1990 το Δήμο. Έχω πάει σε πολλές δίκες να προασπίσω τα συμφέροντα του Δήμου. Στην προκειμένη περίπτωση η έμμισθη δικηγόρος του Δήμου μας λέει ότι έχουμε προθεσμία εκατό ημερών . Εσείς πρέπει να κοιτάξετε τα παλιά ενοικιαστήρια στις περιοχές αυτές που αναφέρει η κυρία Γρύλλη τα γεωτεμάχια βοσκοτόπια που ο δήμος τα νοίκιαζε, άλλα είναι ισοβιακά, άλλα βόσκημα, άλλα που εμείς είχαμε τη χρήση και την εκμετάλλευση της περιουσίας. Εγώ είμαι στη διάθεση της κ. Γρύλλης για να βοηθήσω. Από σας δεν το απαιτώ γιατί είστε είτε νέοι εδώ είτε λίγα χρόνια. Πάρτε τα κιτάπια του Δήμου και τα βρείτε. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τη δικηγόρο μας. Αν πάει η δικηγόρος στη δίκη χωρίς μαρτυρίες είναι χαμένη υπόθεση.

Δήμαρχος: Να ευχαριστήσω τον κ. Γαμπιέρη για την πρόθεση του και θα ήθελα να ρωτήσω στην προηγούμενη αγωγή που έγινε είχαν πάει κάποιοι μάρτυρες;

Δικηγόρος: Είχαμε δύο μάρτυρες για το κομμάτι του Γερανού. Πιστεύω ότι κάθε φορά πρέπει να φέρνουμε μάρτυρες που γνωρίζουν την περιοχή καλά και το συγκεκριμένο ακίνητο.

 

Μανώλης Θ. Γρύλλης: (δημ.σύμβουλος) Επιτρέπετε να μιλήσω; Σηκώνω το χέρι μου τόση ώρα. Κύριοι μακρηγορείτε χωρίς να ξέρετε ποιος το έχει νοικιάσει. Ο ενοικιαστής της περιοχής είμαι εγώ και ο Γιάννης ο Στράτας.
Επάνω στο ελικοδρόμιο το είχα σπόριμο εγώ από τον πατέρα μου τον πάππου μου και πλήρωνα στο Δήμο. Πλερώνω και κεφαλιάτικο. Τι χτυπιέστε ρωτείστε και αφήστε να σας πούνε.  Μάρτυρες θέλετε; Αύριο το πρωί θα σας έχω γιατί ξέρω όλα τα ιδιοκτησιακά 25 χρόνια που ήμουνα στο Δήμο. Ψάξτε και έχω μπει εγγυητής σε όλους τους βοσκοτόπους της Πάτμου 80.000 δρχ και τα μοίρασε ο κ. Καμπόσος για ψήφους γιατί δεν ήμουνα ποτέ μαζί του στη δημαρχία.
Ρωτά την έμμισθη δικηγόρο του Δήμου μέχρι που είναι. Μέχρι το γήπεδο ρώτησε, μέχρι τον Κουμά, μέχρι το νεκροταφείο του Κάμπου; Ποιο ακόμα ακίνητο ζητάει και που ζητάει μάρτυρες μπορείτε να μου απαντήσετε;
Δικηγόρος: είναι πάνω από το Λιβάδι των Καλογήρων και φθάνει μέχρι πίσω από τον Κάμπο και το άλλο είναι όμορο. Είναι το απόσπασμα επισυναπτόμενο στην αγωγή.
Μανώλης Θ.Γρύλλης. Δεν μπορεί να είναι όμορο γιατί μεσολαβούν οι Λεύκες και τα….


Βέργος Παναγιώτης:  Η Μονή έκανε κύρια παρέμβαση σε αυτή την υπόθεση; Πάνω σε αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος για συνεργασία με τη Μονή. Απ ότι γνωρίζω η Μονή έκανε παρέμβαση σε μία πρωτόδικη απόφαση και τελικά αντί για το δημόσιο το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυριότητα αναγνωρίζεται στη Μονή. Εδώ ο Δήμος ούτε λίγο ούτε πολύ πρέπει να διαλέξει ποιος θα τον σκοτώσει. Η μονή ή το δημόσιο;
Επίσης με αυτή την απόφαση αποδομείται τελείως η επιχειρηματολογία του Δήμου .........  

Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι μεταξύ του Δημάρχου , συνεργατών του και του ηγουμένου, έγινε συνάντηση όπου συζητήθηκε το ιδιοκτησιακό ίσως είναι η διμερής που αναφέρεται πιο πάνω και πιθανόν να υπάρξει εχετική ενημέρωση.

 

Σχετικά άρθρα