patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΑΤΜΟΥ: « Κίνδυνος αλλοίωσης της Μοναδικότητας της Πάτμου»

LIVADI GERANOS Ως Πρόεδρος των Ξενοδόχων και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάτμου οφείλω να εκφράσω δημοσίως την ανησυχία και τους φόβους μου, για κάποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ τον χαρακτήρα της ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ της νήσου και θέτουν σε κίνδυνο τον τουρισμό της. 

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο ενδίδει σε πιέσεις μεμονωμένων ατόμων με αποτέλεσμα την καταχρηστική και άκριτη εκμετάλλευση ορισμένων χώρων (Xώρα, Κόλποι, Παραλίες κλπ) που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η χρήση και χορήγηση αδειών σ αυτές. Τούτο υποβαθμίζει τις περιοχές αυτές και διώχνει τους λάτρεις και εκλεκτούς επισκέπτες τους.
Ο φόβος επομένως της αλλαγής της στρατηγικής που ακολουθείται πιστά εδώ και εξήντα 60 χρόνια από όλους τους φορείς του νησιού και ο κίνδυνος να χάσει η Πάτμος τα τουριστικά της πλεονεκτήματα, με αίσθημα ευθύνης με ωθεί να προβώ στην μικρή μου αυτή δημόσια παρέμβαση, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα.


1. Πριν 3 χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να δοθεί άδεια χρήσης για ομπρέλες και ξαπλώστρες στη χαρακτηρισμένη ως « ιδιαιτέρου φυσικού κάλους» Παραλία Λιβάδι Γερανού». Μετά την ομαδική αντίδραση των φορέων, των κατοίκων και των φίλων της Πάτμου , η άδεια αυτή ανακλήθηκε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο . Προχθές Σάββατο 20/1/2018 το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία και εν απουσία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων που ήταν δεδομένη η άρνησή τους για το θέμα , αποφάσισε να δοθεί τελικά η άδεια αυτή, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι που επιβάλουν την αλλαγή της προηγούμενης απόφασης. Μετά απ αυτό διερωτάται κάθε πολίτης της Πάτμου, εάν μία πρόταση που ψηφίζεται δεν την σέβονται οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που την ψηφίζουν, ή δεν δικαιολογούν την αλλαγή της ψήφου τους, τι θέλετε να κάνει ή να φαντάζεται ο απλός πολίτης; Το δεύτερο ερώτημα στο ίδιο θέμα είναι γιατί με τόση ευκολία καταστρατηγούμε μια Στρατηγική συνολικής συμπεριφοράς 60 χρόνων όλης της Πάτμου να μην αλλοιώνονται οι επτά (7) παραλίες «φυσικού κάλους », Ψιλή Άμμος, Γροίκος, Αγριολιβάδι, Λάμπη, Δίδυμες, Λεύκες και Λιβάδι Γερανού, παραλίες που έχουν καταστήσει την Πάτμο διάσημη ως τόπο φυσικού κάλους και ως έναν από τους πιο αξιόλογους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και παγκοσμίως ; Δεν αρκούν στους επιχειρηματίες του είδους η χρήση των υπολοίπων 13 παραλιών του νησιού;
2. Στο ίδιο Συμβούλιο εμβόλιμα μπήκε έκτατο θέμα να συζητηθεί το αίτημα και οι αντιδράσεις κάποιων συμπολιτών και επισκεπτών μας για αλλοίωση της φυσικού κάλους παραλίας των Διδύμων στου Λιγγίνου. Κατά πάγια τακτική το Δημοτικό Συμβούλιο σε τέτοιες περιπτώσεις καλεί τους αιτούντες να παρευρεθούν στη συζήτηση και αυτό δεν έγινε. Απεναντίας, κάποιοι σίγουροι ότι θα συζητηθεί το θέμα, είχαν ειδοποιήσει κάποιους άλλους για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Αντί λοιπόν το Δ.Σ. να αποφασίσει ένα τυπικό έστω έλεγχο για να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι της Πάτμου για την αλήθεια ή όχι των καταγγελιών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να «πετροβολούνται οι αιτούντες και οι καταγγέλλοντες » και στις αντιδράσεις του Δ.Σ αυτές να συμμετέχει ως δημοτικός σύμβουλος, ως μη όφειλε για λόγους δεοντολογίας και ο διαχειριστής, κατασκευαστής και αρχιτέκτονας του έργου !!. Έτσι όμως δεν υπηρετείται η αντικειμενικότητα, η Δημοκρατία και η αλήθεια και δείχνουμε ότι ενσυνείδητα αφήνουμε στο έλεος των κερδοσκόπων να αλλοιωθεί άλλος ένας ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ στο νησί μας
3- Παρατηρείται επίσης τα τελευταία χρόνια να δίδονται αφειδώς άδειες χρήσης Μουσικής σε μέρη που μέχρι πρόσφατα δεν επιτρεπόταν, όπως είναι στον Παραδοσιακό οικισμό της Χώρας , κοντά στο Μοναστήρι, δίπλα σε Ξενοδοχεία, σε κατοικημένες περιοχές και να δημιουργείται υπερβολική ηχορύπανση, στο κατά τα άλλα νησί της ηρεμίας και ησυχίας, εξαναγκάζοντας τους επισκέπτες να αλλάζουν καταλύματα ή να φεύγουν από το νησί και τους ντόπιους να διαμαρτύρονται. Μόλις την περασμένη Άνοιξη το Δημοτικό Συμβούλιο χορήγησε άδεια χρήσης Μουσικής στη Χώρα δίπλα σε Παραδοσιακό Επιπλωμένο Ξενοδοχείο που διαμαρτυρόταν και ταυτόχρονα ενέκρινε παράταση του ωραρίου χρήσης Μουσικής σε όλο τον Παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό της Χώρας μέχρι 2.30 πρωινή!!. Αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι Μοναχοί για παρακώλυση των θρησκευτικών τους ακολουθιών από την ένταση των Ντεσιμπέλ , να γίνεται τα βράδια ένας πανζουρλισμός και το αδιαχώρητο στη Χώρα και να εξαναγκάζονται όλοι οι υψηλοί επισκέπτες του οικισμού, να φεύγει ένας – ένας για άλλα πιο ήσυχα μέρη. Το θέμα αυτό ήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα , χωρίς όμως να παρθεί απόφαση.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την αδιαφορία ορισμένων ασυνείδητων ξένων επιχειρηματιών, που δεν σέβονται «τα εν Πάτμω κρατούντα» και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «η αρπαχτή των 2 μηνών και φύγαμε », δημιουργείται σιγά σιγά ένα κλίμα αρνητικό της Τουριστικής Παραδοσιακής και Μοναδικής Πάτμου και φυγής των εκλεκτών επισκεπτών και εραστών του νησιού μας σε άλλους προορισμούς.
Κλείνοντας την παρέμβασή μου αυτή επαναφέρω το αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου περί «ενεργοποίησης της Επιτροπής Ιερότητας της νήσου» σύμφωνα με τον ν. 1155/1981 , που η αδράνειά και μη εφαρμογή του έχει δημιουργήσει πλείστα όσα προβλήματα και αρνητικές παρενέργειες. Παρακαλώ ιδιαιτέρως τον Έξαρχο Πάτμο και τον Δήμαρχο να επιμεληθούν του θέματος. Πιστεύω ότι η Επιτροπή αυτή θα λύσει πολλά εκκρεμή προβλήματα.
Το ζητούμενο μετά όλα αυτά είναι να διαφυλάξουμε ότι κατακτήσαμε και να ΜΗ βλέπουμε τι συμφέρει ΕΜΑΣ σήμερα , αλλά τι αρέσει να απολαμβάνουν ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ μας , για να τους έχουμε και αύριο.


Με τιμή
Ιάκωβος Κουτλάκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου