patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

πποο

Συµπληρωµατικό για την ανακύκλωση.
Στο θέµα για την ανακύκλωση που δηµοσιεύσαµε στο προηγούµενο φύλλο παραλείψαµε τα ονόµατα των ανθρώπων του λιµεναρχείου Πάτµου που έπαιξαν πολύ σηµαντικό ρόλο στην στήριξη του όλου εγχειρήµατος και εικονίζονταν στην φωτογραφία. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν:
Ο υπολιµενάρχης Θεοδώρου Αντώνιος και η βοηθός στο γραφείο προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος κ. Δηλαβεράκη Μαρία.
Συγχαρητήρια
Ο Μιχάλης Κωνσταντάς του Βασιλείου µαθητής της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου Πάτµου πήρε µέρος στους 23ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες στίβου στο στάδιο «Καλλιπάτειρα» της Ρόδου και κέρδισε 2 ασηµένια µετάλλια στο µήκος ανδρών και στα 200 µέτρα παίδων. Η µαθητική κοινότητα και ο σύλλογος των καθηγητών του ΓΕΛ Πάτµου εκφράζουµε θερµά συγχαρητήρια και του ευχόµαστε να έχει ακόµα περισσότερες διακρίσεις στο µέλλον.
Η Διευθύντρια του ΓΕΛ Γαµπιεράκη Μ. Χρυσή

 

Καζάνι που βράζει η υγεία και η πρόνοια στο νησί µας.
Οι ελλείψεις ακτινολόγου, τεχνολόγου, µικροβιολογικού και σε λίγο γιατρού µικροβιολόγου, δεύτερου γιατρού παθολόγου, και τόσων άλλων ελλείψεων έχουν φθάσει στο απροχώρητο.
Θα αναφερθούµε στην καθηµερινότητα µας, όπου όλοι οι πολίτες µηδενός εξαιρουµένου, έχουµε να περιγράψουµε τουλάχιστον µία κακή εµπειρία µας. Στην εφηµερίδα έχουµε επανειληµµένως γράψει για τα προβλήµατα που προκύπτουν ακόµα και σε τµήµατα που έχουν γιατρό όπως το µικροβιολογικό. Τα προβλήµατα είναι χρόνια .
Χαιρόµαστε που ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δίνει πρωτοβουλίες στους Δήµους για την υγεία, αν και πιστεύουµε ότι δεν χρειαζότανε ο ΚΑΛΛΙΚΑΤΗΣ για να ενδιαφερθεί ο Δήµος για την υγεία των πολιτών του. Απεναντίας είναι υποχρέωση του. Και δεν εννοούµε την αποστολή εγγράφων που ο Δήµος την κάνει, αλλά την ουσιαστική παρέµβαση και πολιτική.
Θα αναφερθούµε σε δύο από τα πολλά που έχουµε ακούσει και δίνουν το στίγµα της παροχής ιατρικής φροντίδας σε πολίτες που δεν µπορούν να πάνε στο Κ.Υ.Πάτµου.
Γυναίκα µε κινητικά προβλήµατα ζήτησε να έρθει γιατρός να της κάνει την ένεση που χρειαζότανε γιατί δεν µπορούσε να µετακινηθεί.
Δυστυχώς έπρεπε τρεις φορές να έρθει το ασθενοφόρο και να φύγει, διότι ο γιατρός δεν τους είπε ότι η γυναίκα δεν µετακινείται.
Τελικά, αφού διαπίστωσαν ότι πράγματι δεν µπορούσε να µετακινηθεί, µετά από την τρίτη φορά και αφού την άφησαν πολλές ώρες νηστική να περιµένει, έστειλαν νοσηλεύτρια και της έκανε την ένεση που χρειαζότανε.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Το άλλο περιστατικό σχετίζεται µε πολίτη, που έκανε αιµοληψία στο Κ. Υγείας Πάτµου για γενικές εξετάσεις και περιµένει 16 µέρες τα αποτελέσµατα των εξετάσεων, διότι έστειλαν το αίµα στη Λέρο. Και δεν είναι πρώτη φορά που συµβαίνει αυτό στους πολίτες. Είναι µια τακτική ρουτίνας πλέον.
Αυτά είναι θέµατα που πρέπει να αλλάξουν.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι µόνοι και δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν. Χρειάζονται την πρόνοια και την αλληλεγγύη µας. Δεν µπορούν να την προσφέρουν µόνο οι γείτονες και οι φιλάνθρωποι. Η αρωγή του Δήµου µε την υπηρεσία ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ που καταργήθηκε αλλά μπορεί να επανέλθει µπορεί να γίνει πολύτιµη γι αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που δεν έχουν συγγενή ή και αν έχουν, δεν µπορεί να ασχοληθεί µαζί τους, µπορούν να έχουνε έναν τακτικό επισκέπτη για τις ανάγκες τους. Σε αυτή την πρόνοια και την αλληλεγγύη των πολιτών µας πολύ σηµαντική είναι η δηµιουργία τράπεζας εθελοντών και αφορά την προσφορά του πολίτη στον τοµέα, που εκείνος θα επιλέξει.
Η τράπεζα θα καταγράψει τους εθελοντές ανά κατηγορία και ο Δήµος θα τους αξιοποιεί µε τον φορέα του ανάλογα.
Και είναι πολλοί οι πολίτες µας που θέλουν να προσφέρουν τουλάχιστον µία φορά το χρόνο τη βοήθεια τους.
Το ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, οργώνει τα νησιά 10 χρόνια και προσφέρει την ιατρική του κάλυψη στους κατοίκους µας και σε όλα τα µικρονήσια, µε πολλές ειδικότητες γιατρών. Κινδυνεύουµε να το χάσουµε γιατί ο Δήµος της Πάτµου δεν αντικαθιστά το καλώδιο της ηλεκροδότησης που κόπηκε µε άλλο. Αποτέλεσµα ήταν στο τελευταίο του ταξίδι να αναγκαστούν οι γιατροί να µεταφέρουν τα αντιδραστήρια και τα αίµατα που πήραν από την Πάτµο, τους Αρκιούς και τα άλλα νησιά, στο ψυγείο του ξενοδοχείου Ρωµαίος, γιατί χρησιµοποίησαν τη γεννήτρια τους την ηµέρα, αλλά το βράδυ έπρεπε να τη σβήσουν. Πριν από ένα µήνα µαταίωσαν για τον ίδιο λόγο την επίσκεψη τους και περιµένανε πως µετά από αυτό, ο Δήµος θα το τακτοποιούσε .
ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.