Δημιουργήθηκε : Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 21:58 | Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Καρακατσάνης
ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ΦΥΛΛΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Ένα ζευγάρι επισκεπτών του νησιού μας, από αυτούς που παρά την οικονομική δυσχέρεια και τις απεργίες επέλεξαν να περάσουν το φετινό Πάσχα στην Πάτμο, φεύγοντας με ρώτησε ποιό είναι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας τους απάντησα πως το πρόγραμμα μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε ανακοινωθεί. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι στην ίδια ερώτηση δεν θα μπορούσε κανείς κάτοικος της Πάτμου να δώσει πλήρη απάντηση ούτε καν την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (τέλη Ιουνίου), αφού:
α) Η Απόφαση επιλογής του καλλιτεχνικού γραφείου που θα διοργανώσει το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου, ενώ το πρόγραμμα των συναυλιών παραμένει άγνωστο.
β) Στις 20 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι το 7ο Φεστιβάλ γεύσης και παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου, αλλά τελικά ακυρώθηκε λόγω οικονομικών δυσχερειών (σχετική ανακοίνωση στις 6 Ιουνίου).
γ) Η αναζήτηση εθελοντών για το ανέβασμα της παράστασης για την Αποκάλυψη ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, ενώ οι ημερομηνίες των παραστάσεων ανακοινώθηκαν στις 26 Μαΐου.
δ) Στις 13 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ο Δήμος να συνδιοργανώσει του 2ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, χωρίς επί του παρόντος να είναι κάτι περισσότερο γνωστό.
ε) Επίσης, στις 26 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πραγματοποίηση του 3ου «Συναπαντήματος Παραδοσιακών Χορών» και όρισε «επιτροπή συντονισμού των ενεργειών» αποτελούμενη από μέλη του. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση.
Όλη αυτή η πολιτιστική ? καλλιτεχνική δραστηριότητα, που συνεπάγεται και αντίστοιχα αιτήματα προς τον Δήμο Πάτμου για χρηματοδότηση, έχει δημιουργήσει σε ικανή μερίδα συμπολιτών μας ένα αίσθημα δυσαρέσκειας, διότι σε περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης, ο Δήμος στις πλείστες περιπτώσεις εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρος και οι επιχορηγήσεις για ποικίλες δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού προσεγγίζουν το αξιοσέβαστο ποσό των 150.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, από την καταγραφή της κατάστασης προκύπτει ότι ενώ υπάρχει η διάθεση για μία πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα, απουσιάζει ο έγκαιρος προγραμματισμός αλλά και η έγκαιρη κατανομή της δημοτικής χρηματοδότησης, ώστε κάθε φορέας να γνωρίζει εάν και σε ποιό βαθμό μπορεί να υλοποιήσει τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητές του. Όλη η προσπάθεια μοιάζει να γίνεται κατά τον κλασικό ελληνικό τρόπο «της τελευταίας στιγμής».
Παράλληλα, η διαφημιστική προβολή όλων αυτών των γεγονότων δεν είναι η ενδεδειγμένη. Λόγω της καθυστέρησης στην οριστικοποίηση του προγράμματός τους, δεν υπάρχει χρόνος για την συνολική τους παρουσίαση μέσα από την διαφημιστική εκστρατεία του Δήμου για την θερινή περίοδο, ενώ όπως έχει πολλάκις επισημανθεί, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας τουριστικού περιεχομένου που θα παρουσιάζει με πληρότητα όλα τα μνημεία, τις ομορφιές και τις ποικίλες δραστηριότητες του νησιού αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Έτσι, ενώ για την διοργάνωση όλων αυτών των πολιτιστικών δραστηριοτήτων δαπανώνται αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ (δημόσιου ή δημοτικού χρήματος), όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του οφέλους που προσδοκάται από αυτές. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι: Πώς θα μπορέσει η Πάτμος να εκμεταλλευτεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο όλα αυτά τα πολιτιστικά γεγονότα;
Σε αυτό το ερώτημα, την απάντηση θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει μόνον ο έγκαιρος προγραμματισμός και η σωστή διαφημιστική προβολή. Με άλλα λόγια, ο Δήμος Πάτμου οφείλει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να ζητά τις προτάσεις όλων των ενδιαφερομένων φορέων ή και ιδιωτών του νησιού, αναφορικά με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Οι προτάσεις αυτές, θα πρέπει να αξιολογούνται με συγκεκριμένα και εκ των προτέρων σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι ο Δήμος θα έχει ξεκαθαρίσει τί ακριβώς επιδιώκει με τις επιχορηγήσεις του: Την προσφορά «θεάματος και κεφιού» στους δημότες (όπως επί λέξει αναφέρεται στην υπ? αριθμ. 97/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία χορηγήθηκαν 1.000 ευρώ στον Σύλλογο Καμπιωτών «Η Ευαγγελίστρια» για να διοργανώσει πολιτιστική εκδήλωση για την εορτή της Ανάληψης); Την προμήθεια αγαθών και την ανάθεση υπηρεσιών σε ντόπιους επιχειρηματίες με σκοπό την άμεση ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με «ζεστό» χρήμα; Ή μήπως την διοργάνωση πολιτιστικών γεγονότων με μεγάλη εμβέλεια, τα οποία θα προσελκύσουν τουρισμό επιπέδου στην Πάτμο, τονώνοντας την κίνηση σε περιόδους που είναι περιορισμένη, ώστε να ωφελείται το σύνολο των ενασχολούμενων με τον τουρισμό συμπολιτών μας και όχι ορισμένες μόνον επιχειρήσεις; Προφανώς, η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί από έναν ή δύο παράγοντες του τόπου, όσο υψηλά ιστάμενοι κι αν είναι. Απαιτείται εκτεταμένος διάλογος, με σεβασμό σε όλες τις απόψεις, ώστε να προκύψει η καλύτερη συνισταμένη.
Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η αξιολόγηση των προτάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανακοινώνεται εάν και με πόσα χρήματα θα επιχορηγηθεί κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Έτσι, έκαστος υποψήφιος διοργανωτής θα ξέρει από την πλευρά του «ως που φθάνει το πάπλωμα» και ανάλογα θα προγραμματίζει τις δράσεις του ή θα τις ακυρώνει, σε περίπτωση που διαπιστώσει αδυναμία πραγματοποίησής τους. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος Μαρτίου το πρόγραμμα όλων των πολιτιστικών γεγονότων μέχρι και το τέλος εκάστου έτους θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί, ώστε κάθε τουρίστας που ενδιαφέρεται να συνδυάσει τις διακοπές του στην Πάτμο με κάποιο από αυτά να μπορεί να τις προγραμματίσει έγκαιρα. Κι εάν παρ? ελπίδα κάποιος φορέας δεν ανταποκριθεί για οποιονδήποτε λόγο στις υποχρεώσεις που θα έχει αναλάβει εκθέτοντας το νησί μας, θα αποκλείεται από κάθε δημοτική επιχορήγηση για τα προσεχή τρία έτη.
Η πρόταση αυτή κατατίθεται με την ελπίδα να αποτελέσει έναυσμα για έναν δημιουργικό διάλογο, ώστε του χρόνου η κατάσταση στον τομέα αυτό να είναι αισθητά βελτιωμένη. Ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο ύφεσης και λιτότητας επιβάλλεται οι ιθύνοντες να καταβάλλουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αποδοτική εκμετάλλευση και του τελευταίου λεπτού που επενδύεται στον τομέα του πολιτισμού.