patmosweb330

elin330

aegeanlab

"Βυθίστηκε" στα... Βυθίσματα ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου

Βυθύστικε τελικά ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου στην περιοχή Βυθίσματα στον Μαραθόκαμπο, για τον οποίο υπήρχαν αναφορές για αστοχίες απο την περίοδο που αυτός κατασκευαζόταν.

Μεγάλες ευθύνες απέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλός Μανώλης Ματθαίου στην διαχειριστική αρχή της Περιφέριας που δεν έλεγξε την εταιρία η οποία ανέλαβε την μελέτη αλλά και την κατασκευή ενώ ο πρώην πρόεδρος ΟΤΑ Δυτικής Σάμου Αχιλλέας Μανδάλου, μίλησε για ευθύνες του τότε Περιφεριάρχη Γιάννη Λέκκα και της μετέπειτα γραμμάτεως Σοφίας Θεολογήτου.

Παράλληλα κατηγόρησε για ολιγωρία το δήμο, καθώς η Ευρωπαική Ένωση, έδινε χρήματα για την στερέωση του ΧΥΤΑ τα οποία ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν ώστε να διασωθεί η λειτουργία του αλλά και τα μηχανήματα άντλησης που κατέληξαν να καταβυθιστούν.

Σχεδόν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites της χώρας μας αναφέρονται στην κατάρρευση του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, επισημαίνοντας πως παρά τα έντονα γεωλογικά προβλήματα της περιοχής και τις προειδοποιήσεις, δαπανήθηκαν 6 εκ. για τη κατασκευή του.

Αναδημοσιεύοντας την είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρονται σε εικόνες βιβλικής καταστροφής και κάνουν λόγο για διαχρονικές ευθύνες.

Με τίτλο, «Βυθίστηκε» στα... Βυθίσματα ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου», η «Ναυτεμπορική» αναφέρει: «Εικόνες "βιβλικής" καταστροφής αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν, σήμερα, στην περιοχή Βυθίσματα, αφού οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου είχαν εξαφανιστεί, με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, μέσα σε τόνους χώμα και μόνον οι εγκαταστάσεις του βιολογικού έμειναν στη θέση τους. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετώπιζε έντονα γεωλογικά προβλήματα, όπως καταδεικνύει και το όνομα της, με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις. Παρά, ωστόσο, τις προειδοποιήσεις, δαπανήθηκαν 6.000.000 ευρώ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν μελετητές, κατασκευαστές και τοπικές αρχές».

Στην κεντρική σελίδα και με τίτλο «Αναζητούν ευθύνες για την καταστροφή του ΧΥΤΑ στη Σάμο», αναρτήθηκε η είδηση στη σελίδα του ραδιοφωνικού/τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».

«Ευθύνες για την κατάρρευση του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναζητά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου στην περιοχή «Βύθισμα», κατέρρευσε και οι τόνοι λάσπης σκέπασαν τα κτίρια μαζί και τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ από τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάστηκαν τα σοβαρά γεωλογικά προβλήματα που είχε η περιοχή κατασκευής του ΧΥΤΑ. Οι δυνατές νεροποντές των τελευταίων ημερών έδωσαν τη χαριστική βολή στο έργο. Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετώπιζε έντονα γεωλογικά προβλήματα, με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις. Παρά, ωστόσο, τις προειδοποιήσεις, δαπανήθηκαν 6.000.000 ευρώ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν μελετητές, κατασκευαστές και τοπικές αρχές αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το έργο παρουσίαζε προβλήματα από την φάση κατασκευής τα οποία οφείλονταν στην ακαταλληλότητα, τις κατολισθήσεις και τις κατακρημνίσεις του εδάφους», αναφέρει ο «Σκάι».