patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Μπράβο κ. Παμπούκη έστω και αν δεν έγινε αυτό που θέλατε και αυτό που θέλουμε.

pampoukis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Κυβέρνησης να καταργήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας, θέλησε να αποκαταστήσει ο κ. Παμπούκης αλλά το κατεστημένο της κυβερνητικής  παλινωδίας και ερασιτεχνισμού τον ανάγκασε σε παραίτηση. 

Όλοι παρακολουθούμε τι συμβαίνει στην Ναυτιλία και απορούμε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον σημαντικό τομέα της οικονομίας μας και να βάζει σε περιπέτειες και τους νησιώτες.

Την παραίτησή του υπέβαλε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης.

Από το γραφείο του κ. Παμπούκη εκδόθηκε πριν από λίγο η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

»Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.

»Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.

»Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.

»Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.

»Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.

»Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο».

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο κ. Παμπούκης είχε ταχθεί υπέρ της επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα καθολικό αίτημα, καθώς υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία στον κλάδο.

Λακωνική δήλωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Χάρη Παμπούκη, Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της Κυβέρνησης» περιορίστηκε να δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

ΝΔ: Ο Πρωθυπουργός επιμένει στο λάθος

Τη θέση ότι ο Πρωθυπουργός «επιμένει στο λάθος» διατύπωσε μετά την παραίτηση του Χάρη Παμπούκη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, κατηγορώντας τον πως «αρνείται πεισματικά, κόντρα στο συμφέρον της χώρας, να δεχθεί αυτό που προτείνει εδώ και μήνες η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, να επανασυστήσει το υπουργείο Ναυτιλίας».

«Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός της καταρρέουσας κυβέρνησης, ας το κάνει πράξη έστω και την ύστατη ώρα», πρόσθεσε.

Το πρωί ο κ. Μιχελάκης είχε κάνει λόγο για ενδοκυβερνητικές κόντρες που «"καλά κρατούν" για το πολύπαθο υπουργείο Ναυτιλίας».

«Δυστυχώς, στη "θαλασσοδαρμένη" κυβέρνηση Παπανδρέου, οι συντροφικές διαμάχες τραυματίζουν ακόμη περισσότερο τον έναν από τους δύο πρωταθλητές της οικονομίας μας, τη ναυτιλία», είπε χαρακτηριστικά, πριν από τη γνωστοποίηση της παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

ΛΑΟΣ: Εφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής υπουργός

«Έφυγε από την κυβέρνηση ένας ευφυής και συνεπής Υπουργός. Προτίμησε την αξιοπρέπειά του από την απόπειρα γελοιοποιήσεως που επιχείρησε το βαθύ ΠΑΣΟΚ Παρέδωσε μαθήματα που ελπίζουμε να ακολουθηθούν και από άλλους» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται οι περιπέτειες για τη ναυτιλία

«Οι περιπέτειες για την ελληνική ναυτιλία συνεχίζονται με την ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί τις συγκρούσεις συμφερόντων στο χώρο αυτό» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος εκτίμησε πως «οι παλινωδίες και οι ανακολουθίες οξύνονται με την παραίτηση Παμπούκη».

Πρόσθσε πως η ναυτιλία χρειάζεται ένα πολιτικό / αναπτυξιακό Υπουργείο, όχι βέβαια στρατιωτικοποιημένο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά επέμενε ότι η μετάβαση σε αυτό το Υπουργείο απαιτεί το σεβασμό και την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος Αυτός ο στόχος απαιτεί σχέδιο και συστηματική προσπάθεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια τώρα αναλώνεται στο αν θα περάσει η γραμμή της κ. Κατσέλη, ή του κ. Παπουτσή, ή του κ. Χρυσοχοΐδη, ή του κ. Διαμαντίδη ή τώρα του κ. Παμπούκη. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται στο λαό και καταρρέει μέσα στον ορυμαγδό και τον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων» κατέληξε.

Δημοκρατική Συμμαχία: Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου άρχισε να φυλλοροεί

«Δύο μήνες χρειάσθηκαν για να αρχίσει η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να φυλλοροεί», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης.

Οπως ανέφερε, «ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει τη διεύθυνσή της, ο ένας υπουργός μόλις προχθές δήλωνε ότι θυσιάζεται και ο άλλος σήμερα συνειδητοποιεί σε ποιο υπουργείο πήγε».

«Και οι περισσότεροι», συμπλήρωσε ο κ. Ζαφειριάδης, «ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές ψάχνουν προσχήματα για να μην προχωρήσουν τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα».

«Επειδή όλοι πλέον, συνειδητοποιούν ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα», κατέληξε.

Νωρίτερα, η Δημοκρατική Συμμαχία είχε επίσης αναφερθεί στις κυβερνητικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με το ζήτημα της επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας.

«Την ώρα που η χώρα βυθίζεται στην πιο βαθιά ύφεση που γνώρισε ποτέ, οι αψιμαχίες μεταξύ υπουργών περί αρμοδιοτήτων είναι πολυτέλεια που δεν την έχει κανείς. Για τη ναυτιλία και τον τουρισμό, χρειάζονται αυτόνομα υπουργεία, όπως έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, γιατί εκεί ασκούνται οι κύριες πολιτικές ανάπτυξης», σχολίασε η παράταξη.

 Ο κλάδος της Ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια, τόνισε ο Χ. Παμπούκης

Ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό. Χθες έθεσε και δημοσίως το θέμα της ανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ως αυτόνομου υπουργείου, με νέα δομή, ως αναπτυξιακό εργαλείο.

Ο Χάρης Παμπούκης δημοσιοποίησε χθες αυτό που συζητιόταν εδώ και αρκετό καιρό στους κόλπους της κυβέρνησης, μεταφέροντας το αίτημα που υπάρχει από όλους τους παράγοντες της Ναυτιλίας για την ανασύσταση του υπουργείου, θέτοντας παράλληλα θέμα επαναφοράς της εποπτείας του Λιμενικού Σώματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ, επεσήμανε ότι ο κλάδος της Ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια και πως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη για τις θέσεις του. "Εγώ έχω θέσει", τόνισε, "τον προβληματισμό μου στον πρωθυπουργό. Εχω κάνει το καθήκον μου. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα δεν είναι δικό μου!".

 

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

Try-Gyro

koutouzos

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr