patmosweb330

elin330

aegeanlab

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

Απτόητη από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, κι ενώ έχουν φουντώσει οι συζητήσεις σε όλο τον Κόσμο και επανεξετάζεται η θέση πολλών κυβερνήσεων για την πυρηνική ενέργεια, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αφήνει να διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης η πληροφορία για σχέδια κατασκευής και τρίτου πυρηνικού σταθμού (μετά το Άκκουγιου και τη Σινώπη) αυτή τη φορά στο ευρωπαϊκό τμήμα της, στο Kirklareli, 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αν ωστόσο προκαλεί η αλαζονική στάση της Τουρκίας, άλλο τόσο προκαλεί εντύπωση η μέχρι στιγμής παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες όλων των αρμόδιων Υπουργείων. Ούτε η ιδιαίτερα βαρυσήμαντη δήλωση που έκανε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία έκρινε «ακατανόητη την επιμονή της Τουρκίας» δεν έδειξε να κινητοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί επιτέλους στην ατζέντα των συζητήσεων το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς οτι η προώθηση αυτού του προγράμματος θα αλλάξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα (γεωπολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό) και θα αποτελέσει μιά μόνιμη απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή;
Η Ελλάδα έχει κάθε όφελος να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης οποιουδήποτε νέου πυρηνικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή μας και τη δημιουργία Ζώνης Ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής.
Δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Σε χαιρετισμό του που είχε αποστείλει προς τη ΓΣ του ΑΠΜ το 2008 ο σημερινός Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Γιώργος Νικητιάδης, Βουλευτής τότε της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ιδιαιτέρως σήμερα που βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας, οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε την κατασκευή και την λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στα τουρκικά παράλια, που σε συνδυασμό με την επικίνδυνη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, θα αποτελέσει μόνιμη και διαρκή απειλή για την Δωδεκάνησο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα σήμερα, θα έπρεπε να βρίσκεται πρωτοπόρα στην προσπάθεια πλήρους αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη μας. Αυτό τόνισε και ο Πρόεδρός μας σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή».
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.