patmosweb330

elin330

aegeanlab

Κρασιά, ελαιοτριβείο, σχολή οίνου η επένδυση Ελληνοελβετού στο νησί της Πάτμου

zhsiadis-proedrosdimΗ αποκάλυψη ξεχασμένων αμπελώνων της Πάτμου

 Άρχισε σαν αναζήτηση χαμένων τοπικών γεύσεων, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μάθημα επιχειρηματικότητας. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της Πάτμου έχουν απογαλακτιστεί από τη γη τους. Πέρασαν από την παραγωγή στην παροχή υπηρεσιών. Κάποτε εξήγαν προϊόντα, τώρα  κυρίως μεισάγουν. Ένας Έλληνας του εξωτερικού όμως προσπαθεί να αναστήσει τους αμπελώνες τους και να φέρει τους νησιώτες πιο κοντά στη φύση.

Παραθερίζει στην Πάτμο σχεδόν κάθε χρόνο από το 1986. Όμως το όνομα του ακούγεται περισσότερο τους τελευταίους μήνες στο νησί των 3.000 μόνιμων κατοίκων.

Κάποιοι είναι δύσπιστοι: «Ποιος είναι αυτός; Από πού μας έρχεται;», λένε. Άλλοι τον αποκαλούν «φίλο του νησιού» και θαυμάζουν το φιλόδοξο σχέδιό του. Ο επισκέπτης που μμονοπωλεί τις συζητήσεις της τοπικής κοινωνίας δεν είναι ένας συνηθισμένος τουρίστας. Ονομάζεται Ιωσήφ Ζησιάδης. Είναι βουλευτής στην Ελβετία. Υπήρξε υπουργός δημόσιας Τάξης του καντονιού της Λωζάννης. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από έλληνα πατέρα και εβραία μητέρα, αλλά υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Αριστερός στα πολιτικά φρονήματα, αν και προτεστάντης στη θρησκεία. Ένας οικολόγος και γευσιγνώστης που προσπαθεί να υπενθυμίσει σε μια άλλοτε αγροτική κοινωνία τι θα πει αυτάρκεια.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ .  Αυτές τις μέρες, ο κ. Ζησιάδης θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο με την ονομασία «Πάτοινος». Σε μια έκταση 30 στρεμμάτων θα δημιουργήσει αμπελώναμε τοπικές ποικιλίες κρασιού, ελαιοτριβείο, σχολή οίνου και τράπεζα σπόρων. Υπολογίζεται ότι η επένδυση θα στοιχίσει περίπου 500.000 ευρώ. Όπως λέει ο κ. Ζησιάδης, στόχος είναι η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για όλο τον χρόνο και η τουριστική ανάδειξη του νησιού μέσα από τις γεύσεις του.

Στις σκαμμένες πλαγιές της Πάτμου υπήρχαν αμπέλια από τον 17ο αιώνα. Οι ντόπιοι εξήγαν κρασί και σταφύλια στα παράλια της Μικράς Ασίας και αργότερα στην Αίγυπτο.

Το νησί στηριζόταν στη δική του αγροτική παραγωγή μέχρι τη δεκαετία του '50.

Το μμεταναστευτικό κύμα που ακολούθησε,  αρκετοί ήταν αυτοί που έφυγαν στην Αυστραλία , σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής οδήγησε τις περισσότερες καλλιέργειες σε μαρασμό. Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν κυρίως με παροχή υπηρεσιών (ξενοδοχεία και εστιατόρια).

«Σχεδόν όλα τα προϊόντα ,ας είναι εισαγόμενα. Το νησί ζει από τον τουρισμό, όχι από τα προϊόντα του», λέει ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος.

Σήμερα, περίπου 20 Πάτμιοι παράγουν κρασί ερασιτεχνικά. Ένας από αυτούς είναι ο 66χρονος Χριστόδουλος Γρύλλης. Εδώ και 40χρόνια φτιάχνει κρασί από το αμπέλι του. Περίπου 300 κιλά τον χρόνο για να καλύπτει τις δικές του ανάγκες. «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους για να ασχοληθούν», λέει.

Στα Δωδεκάνησα, τη μεγαλύτερη οινική παράδοση έχει η Ρόδος. Συνολικά 27 οίνοι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης παράγονται σήμερα από έξι οινοπαραγωγούς στα Δωδεκάνησα. Κυρίαρχες ποικιλίες είναι το αθήρι, το ασύρτικο και η μαλαγουζιά.

Η ΕΚΤΑΣΗ. Η αναβίωση της αμπελουργίας στην Πάτμο δεν ήταν εύκολη δουλειά για τον κ. Ζησιάδη. Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθούσε να βρει την κατάλληλη έκταση. «Στην αρχή σκεφτόμουν να αγοράσω γη. Οι τιμές όμως ήταν πολύ υψηλές. Ζητούσαν 15.000 ευρώ το στρέμμα», λέει. Τελικά νοίκιασε για 25 χρόνια 30 στρέμματα στην περιοχή Πέτρα, μια πράσινη κοιλάδα στο νότιο μέρος του νησιού. Η έκταση ανήκει στη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Σύμφωνα με τον καθηγούμενο Αντίπα Νικηταρά,υπάρχει η προοπτική να διατεθούν και άλλες εκτάσεις. «Τα κτήματα τα νοίκιαζαν παλιότερα άλλοι ιδιώτες, αλλά σχεδόν όλοι τα είχανε εγκαταλείψει. Κάποιοι είχαν για χρόνια να κλαδέψουν τις ελιές», λέει.

ΟΙ ΜΕΤΌΧΌΙ. Το σχέδιο του κ. Ζησιάδη προβλέπει οι καλλιεργούμενες ποικιλίες να είναι κατά δύο τρίτα λευκές και οι υπόλοιπες κόκκινες. Η ετήσια παραγωγή θα φτάνει τις 13.000 φιάλες. Τη Δευτέρα θα φυτευτούν οι πρώτες ρίζες και η πρώτη σοδειά αναμένεται να βγει σε πέντε χρόνια. Ο κ. Ζησιάδης έχει ζητήσει τη συνδρομή και τις συμβουλές αμπελουργών της Ελβετίας. Ένας από αυτούς είναι ο Ραϊμόντ Πακού. «Η φύτευση θα ξεκινούσε τον Φεβρουάριο. Αλλά το χώμα δεν ήταν έτοιμο ακόμα. Σέβομαι τις ελληνικές ποικιλίες και ανυπομονώ να δοκιμάσω το κρασί», λέει. «Μέτοχοι» στην προσπάθεια του κ. Ζησιάδη θα είναι πολίτες του εξωτερικού.

«ΜΕΡΙΣΜΑ» Ένα κρασί. Καθένας θα μπορεί να νοικιάσει ένα κλήμα για δέκα χρόνια καταβάλλοντας μία φορά 150 ευρώ. Στο τέλος κάθε χρόνου θα παίρνει ένα μπουκάλι κρασί με το όνομα του. Ήδη, 500 Ελβετοί συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία. «Σε όσα μέρη κι αν ταξιδέψω παρατηρώ ότι χάνουν σιγά - σιγά τις τοπικές τους γεύσεις», λέει ο 55χρονος βουλευτής. «Βρίσκεις παντού τα ίδια, ξένα, τυποποιημένα προϊόντα.  

Η Πάτμος δεν παράγει το δικό της λάδι ή κρασί. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr