patmosweb330

elin330

aegeanlab

Σήμανση σε όλα τα είδη άρτου

3204
Ετικέτα σε όλα τα είδη ψωμιού, φρέσκα ή συντηρημένα που διατίθενται στη χώρα μας, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση της ποιότητας και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σιτηρών, είναι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή με αφορμή τον προβληματισμό γύρω από το ψωμί, που αναπτύχθηκε λόγω του νέου νομοσχεδίου για την αρτοποιΐα. Η λύση είναι μονόδρομος: θα πρέπει το ελληνικό ψωμί να φέρει ετικέτα με αναλυτικά συστατικά και πρώτες ύλες παρασκευής. Αυτό το θέμα χρίζει άκρας σημασίας για το νησί πόσο άλλωστε που το ψωμί έρχεται με μορφή καταψυγμένου από την Αθήνα, καθώς κατά την παραμονή στο νησί διαπίστωσα έκπληκτη ότι μόνο ΕΝΑΣ φούρνος (στην Σκάλα) ζυμώνει!! Επομένως χρειάζεται σαφής και ευκρινής ετικέτα στα προϊόντα της αρτοποιΐας, έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς την προέλευση του ψωμιού, τα υλικά και τα συστατικά παρασκευής και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο που να τον διασφαλίζει ως προς την υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων που προμηθεύεται. Αυτή είναι και η λύση που απευθύνεται και στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ που διακινούν κατεψυγμένο ψωμί. Καθώς τα ελληνικά σιτάρια και ιδίως το μαλακό σιτάρι που παράγεται στη Δυτική Μακεδονία έχει αναγνωρισμένη ποιότητα και κάθε καταναλωτής θα ήθελε να το βλέπει στο ψωμί που αγοράζει. Αν μείτει άλλο πρέπει να γνωρίζουμε πριν το καταναλώσουμε αν προέρχεται από ποιοτικά σιτηρά της χώρας μας ή άλλων χωρών, ή εάν παρασκευάζεται από κατεψυγμένη ζύμη. Δεν είναι δυνατόν να μην τηρείται αυτή η βασική υποχρέωση, τη στιγμή μάλιστα που το αλεύρι, το ψωμί και τα δημητριακά, αντιπροσωπεύουν το 14% περίπου της μηνιαίας δαπάνης της οικογένειας σε είδη διατροφής!. Όσον αφορά τις τιμές του μαλακού σίτου, όταν ξεκίνησαν την συγκομιδή τους από 0,124 λεπτά/κιλό, τώρα έχει φτάσει στα 0,183 λεπτά / κιλό. Από την πλευρά τους οι αρτοποιοί ζητούν:- Να ισχύσουν και στην αγορά του άρτου οι όροι υγιούς ανταγωνισμού υπέρ της προστασίας του καταναλωτή, οι 100.000 θέσεις εργασίας που απειλούνται από την τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φρέσκου από το συντηρημένο άρτο.- Να ολοκληρώνεται η παραγωγή bake off σε ισόγειο, αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα εμβάδού ανάλογου του αρτοποιείου.- Να υπάρχει σήμανση του προϊόντος bake off με αναγραφή του χρόνου και τόπου παραγωγής συστατικών, συντηρητικών, της προέλευσης της πρώτης ύλης και της διαδικασίας συντήρησης της ζύμης.- Να προβλέπεται άρτος 250 γρμ και 350 γρμ.- Να επιτρέπεται η παραγωγή φρέσκων ζυμαρικών από τα αρτοποιεία.