patmosweb330

elin330

aegeanlab

To έργο Αξιοποίηση του φράγματος Γερανού σύντομα δημοπρατείται .

3204

Σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2007 το Δ.Σ. Πάτμου, παρέλαβε και ενέκρινε την εγκεκριμένη και θεωρημένη από το υπουργείο Γεωργίας με αριθ. 45/2006 μελέτη του έργου ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΠΑΤΜΟΥ με προϋπολογισμό 2.100.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και της προεκτιμηθείσας δαπάνης για την ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων.

Με τη μελέτη αυτή παρελήφθη επίσης θεωρημένη από την ΤΥΔΚ ένα μέρος της από 24/8/2006 σύμβασης του Δήμου Πάτμου με το μελετητικό γραφείο ΕCOS Μελετητική Α.Α.-Γρ. & Μ. Καφετζόπουλος – Δ. Μπενάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. που αφορά την Τεχνική αναθεώρηση της οριστικής μελέτης του αντλιοστασίου Α2, που έγινε αιτία να καθυστερήσει το έργο γιατί η μελέτη στο σημείο αυτό έγινε από την αρχή, επικαιροποίηση της δαπάνης των έργων Η/Μ,επανέλεγχο των προ μετρήσεων με αντίστοιχη τροποποίηση του προϋπολογισμού, σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και Σύνταξη μελέτης ΣΑΥ-ΦΑΥ για την υπ όψη μελέτη.

 

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορία αυτού του έργου που ξεκινάει πριν 8 χρόνια, όταν τον Μάρτιο του 1999, ο υφυπουργός Γεωργίας Κων. Βρεττός έβαλε τον θεμέλιο λίθο της λιμνοδεξαμενής.

Το υπουργείο Γεωργίας εξασφάλισε τα κεφάλαια για την κατασκευή φράγματος συλλογής νερού στην περιοχή Γερανού, της τάξεως των 443 χιλιάδων κυβικών, για αρδευτικούς σκοπούς, προϋπολογισμού 1 δις. 200 εκατ. δραχμές.

Το έργο ανετέθη αρχικά στην εταιρεία που μειοδότησε με το μικρότερο κόστος 600 εκατ. δραχμές.

Το φράγμα εγκαινιάστηκε και ο υφυπουργός κ. Βρεττός που παραβρέθηκε στα εγκαίνια το Μάρτιο του 1999 υποσχέθηκε πως το Φεβρουάριο του 2000 θα είχε ολοκληρωθεί.

Το φράγμα όμως σταμάτησε τον Μάρτιο του 2000 και για ενάμιση χρόνο το ωραιότερο κομμάτι της περιοχής του Γερανού , έμοιαζε κρανίου τόπος.

Στην εφημερίδα Πατμιακά Χρονικά Νο 2 της 3ης Νοεμβρίου 2001 δημοσιεύσαμε συνέντευξη του τότε δημάρχου κ. Ματθαίου Μελιανού   και των μηχανικών του έργου, σχετικά με τη διακοπή του φράγματος και τη συνεχεία του. Όπως μας είπε τότε ο κ. Ματθαίος Μελιανός, το έργο σταμάτησε διότι όπως ισχυρίστηκαν εργολάβοι και υπουργείο Γεωργίας, τα πετρώματα που συνάντησαν κατά τις εκσκαφές, δεν ήταν αυτά που έδειξαν οι μετρήσεις των αρχικών ερευνών, με αποτέλεσμα να κατέβουν από το Πολυτεχνείο Αθηνών, καθηγητές ειδικοί γεωλόγοι και μελετητές, να ελέγξουν και να αναθεωρήσουν τη μελέτη πετρωμάτων.

Αυτές οι αναθεωρήσεις των μελετών, επιβάρυναν τον προϋπολογισμό οπότε και η εταιρεία δεν προέβαινε σε καμία εκτέλεση εργασίας, αν δεν είχε την έγκριση του υπουργείου ότι θα κάλυπτε την οικονομική επιβάρυνση . Το φράγμα όμως σταμάτησε για ενάμιση χρόνο και η δικαιολογία του υπουργείου ήταν ότι εξαντλήθηκαν τα προϋπολογισμένα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν οι υπόλοιπες εργασίες.

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου Γεωργίας κ. Δόλκας προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας, Ραπ.. Ζαχαρίας γεωλόγος, Χρ, Σιταρένιος επιβλέπον μηχανικός του φράγματος επιβεβαίωσαν τους λόγους διακοπής του έργου υποστηρίζοντας, ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής βρέθηκε ότι έπρεπε να προηγηθούν κάποιες εργασίες που είχαν σχέση με τις αυστηρές προδιαγραφές του έργου και τα πετρώματα του, οι οποίες δεν προβλέφθησαν και γι αυτό δεν περιλαμβάνονταν στην εργολαβία. Αυτό επιβάρυνε το κόστος του έργου κατά 280 εκατ. Τότε οι αρμόδιοι του υπουργείου έβαλαν ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης του έργου το καλοκαιράκι του 2002 .

Και αυτό το όριο ξεπεράστηκε κατά πολύ. Μετά από διάφορες διακοπές που έγιναν και για λόγους ανατίμησης του έργου φτάσαμε στο έτος 2006 που η λιμνοδεξαμενή επιτέλους ολοκληρώθηκε και παρελήφθη από επτά μηχανικούς του Υπουργείου Γεωργίας . Τότε περιείχε πάνω από 50.000 κυβικά νερού. Το έργο σύμφωνα με τους κανονισμούς θα παραδοθεί μετά δύο χρόνια στο Δήμο της Πάτμου, αφού δοκιμαστεί και αποκατασταθούν τα προβλήματα που τυχόν παρουσιαστούν. Όσο αφορά τη δεύτερη φάση που είναι η κατασκευή 

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

Try-Gyro

koutouzos

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr