patmosweb330

elin330

aegeanlab

Σπάνιος ο φυσικός θαλάσσιος πλούτος της περιοχής μας. Οργανωτές ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

perivalo synedrio 2006

Επιτυχία σημείωσε το περιβαλλοντικό διήμερο που οργανώθηκε από την εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και το Ινστιτούτο θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου Αρχιπέλαγος Αιγαίου και  με θέμα «Δωδεκάνησος: μία Περιοχή Σπάνιου Φυσικού Πλούτου» Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουλίου 2006 στις δύο αίθουσες του ΠΑΤΜΙΟΝ Πνευματικού Κέντρου, όπου η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη κυρίως στα παιδιά.

 

Τις δύο αυτές μέρες, ακούσαμε τους ήχους και τους κωδικούς επικοινωνίας των δελφινιών, γνωρίσαμε τον φυσικό πλούτο της θάλασσας που περιβάλλει την περιοχή μας, ενημερωθήκαμε για τα είδη του θαλάσσιου οικοσυστήματος που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και για το πόσο πολύτιμοι πόροι είναι στην φαρμακολογία και την παραγωγή φαρμάκων οι θαλάσσιοι ασπόνδυλοι οργανισμοί του Αιγαίου και τα βότανα, ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν την εποχή μας όπως ο καρκίνος, το aids και η νόσος Αλτσχάιμερ και πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν για τη ζωή του ανθρώπου οι θαλάσσιοι οργανισμοί που αναπτύσσονται σε μολυσμένο θαλάσσιο περιβάλλον, εάν καταναλωθούν.

 

Ενημερωθήκαμε επίσης για τον αλιευτικό τουρισμό που θεσμοθετείται από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να επιχορηγείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, μια μορφή τουρισμού που τις δεκαετίες του 60 και 70 άνθισε στα νησιά μας και που επανέρχεται πάλι σαν πόλος έλξης επισκεπτών, το «Νέο Ταμείο αλιείας, και την πορεία θεσμοθέτησης του θαλάσσιου Πάρκου ».


Για όλα αυτά ενημερωθήκαμε από την έκθεση φωτογραφίας που ήταν ανοιχτή στο κοινό το διήμερο, και απεικόνιζε τα σπάνια και προστατευόμενα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής μας, υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές του Αρχιπελάγους , από την ενημέρωση μέσα από προβολές βίντεο στο αμφιθέατρο του ΠΑΤΜΙΟΝ και την ψυχαγωγία από την σε πρώτη προβολή βίντεο εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα (παραγωγή από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Αρχιπελάγους ) το βυθό και τα θαλάσσια θηλαστικά (δελφίνια, φάλαινες) της Β. Δωδεκανήσου και την ημερίδα της Κυριακής με τις επτά εισηγήσεις.


Για την έναρξη των εκδηλώσεων το Σάββατο 15 Ιουλίου, προηγήθηκε αγιασμός.


Η συμμετοχή του κοινού ήταν ικανοποιητική. Εξίσου ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή των παιδιών, τα οποία με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα βίντεο και τα κινούμενα σχέδια και έγιναν αποδέκτες πολλών περιβαλλοντικών μηνυμάτων τα οποία περιείχοντο σε αυτά.
Την εκδήλωση τίμησε και ο νέος υποψήφιος νομάρχης κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος βρισκόταν στο νησί στα πλαίσια της περιοδείας του και των επαφών του με τοπικούς φορείς και παράγοντες . Ο κ. Υψηλάντης περιηγήθηκε στην έκθεση, παρακολούθησε ένα μικρό μέρος της πρώτης προβολής του βίντεο, συνεχάρη τους οργανωτές του διημέρου.


Την έναρξη των εργασιών της κεντρικής εκδήλωσης την Κυριακή δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έκανε ο καθηγούμενος και πατριαρχικός έξαρχος αρχιμ. Αντίπας απευθύνοντας χαιρετισμό στους ακροατές και τους οργανωτές της εκδήλωσης.


Χαιρετισμό απηύθυνε και η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Καλλιόπη Μαύρου εκπροσωπώντας τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Αυτό που δημιούργησε μία αναστάτωση στο πάνελ και στους συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η έντονη παρέμβαση του κ. Γιώργου Κατσοτούρχη νομαρ. Συμβούλου Δωδεκανήσου και προέδρου της ομοσπονδίας Αλιευτικών συλλόγων Νοτίου Αιγαίου στην αρχή της εισήγησης του «Το νέο Ταμείο Αλιείας» με αφορμή την εισήγηση της κ. Αναστασίας Μήλιου που προηγήθηκε με θέμα

«Το υπό-δημιουργία Εθνικό Πάρκο Βορείου Δωδεκανήσου, η πρόοδος των εργασιών για τη θεσμοθέτησή του», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια ανεδαφική ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο μομφή στη προσπάθεια του Αρχιπελάγους, ανέφερε δε ότι γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των ψαράδων και των θεσμικών παραγόντων, απέδωσε σε αυτό την απουσία των ψαράδων από την εκδήλωση, δημιουργώντας έτσι την αντίδραση του ακροατηρίου.


Μπροστά στον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας διάλογος γόνιμος μεν αλλά εις βάρος του χρόνου και των λοιπών εισηγητών, η υπογράφουσα συντονίστρια της εκδήλωσης ζήτησε από τον κ. Κατσοτούρχη οι όποιοι προβληματισμοί, αντιρρήσεις, διαφορετικές απόψεις ή αντιπαραθέσεις, να συζητηθούν στο τέλος της ημερίδας γιατί πρέπει να σεβαστούμε τους άλλους εισηγητές και το χρόνο.


Ο κ. Κατσοτούρχης συμφώνησε και συνέχισε τη συμμετοχή του στην ημερίδα με το ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ.


Στο τέλος της ημερίδας, ο κ. Γεώργιος Κατσοτούρχης πήρε το λόγo και πρότεινε αντί να γίνει ο διάλογος χωρίς τους ψαράδες, να συγκαλέσει συνέλευση όπου να συμμετέχει το «Αρχιπέλαγος Αιγαίου» για να συζητηθούν θέματα που τους αφορούν όχι μόνο σε επίπεδο προστασίας περιβάλλοντος, αλλά και σε καθαρά κλαδικό επίπεδο, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους, ορμώμενος προφανώς και από την εισήγηση του Dr. Giuseppe Notabartolo di Sciara, Θαλάσσιου Βιολόγου Συντονιστή της Μεσογειακής Ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις προστατευόμενες περιοχές, Ινστιτούτο Tethys (Ιταλία). Με τίτλο: Μία νέα πιλοτική προσπάθεια με επίκεντρο την Πάτμο, για την προστασία της φώκιας και την υποστήριξη των παράκτιων αλιέων, με αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα υποστούν.


Να παρατηρήσουμε ότι το διήμερο δεν είχε κλαδικό χαρακτήρα με αποδέκτες τους επαγγελματίες της αλιείας, αλλά ήταν στα πλαίσια περιβαλλοντικής ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών και πολιτών για την προστασία του σπάνιου φυσικού πλούτου. Η παρουσία των ψαράδων με αυτή την έννοια ήταν ανεξάρτητη από την επαγγελματική τους δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν είχε σχέση με αντιπαραθέσεις ή αντιρρήσεις επί επαγγελματικών θεμάτων.


Να προσθέσουμε  ότι xορηγός της εκδήλωσης ήταν η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου. Τις εκδηλώσεις του στήριξαν η Ιερά Μονή Πάτμου, η Πατμιάδα, ο Δήμος Πάτμου, το Πνευματικό κέντρο Δήμου Πάτμου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι: «Προστασίας και Προβολής Πάτμου», Καμπιωτών «Η Ευαγγελίστρια», ο Ναυτικός Όμιλος Πάτμου και ευαισθητοποιημένοι πολίτες του νησιού μας.

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

sunios

ecolaundry

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

Try-Gyro

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr