patmosweb330

elin330

aegeanlab

Ακούστηκαν

Έλλειψη διερμηνέων στο ΗΟΤ SPOT της Λέρου δυσκολεύει την περίθαλψη των προσφύγων.


Η ΕΙΘΕΛ (Ένωση ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΛΕΡΟΥ –Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ –ΛΕΙΨΩΝ –ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ)  σε συνέχεια Ανακοίνωσης των μελλών της Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου του Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ.ΛΕΡΟΥ της 17/3/2018 εκδίδει το παρακάτω δελτίο τύπου.


Στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Θεραπευτηρίου –Γενικού Νοσοκομείου –Κέντρο Υγείας Λέρου, προσέρχεται καθημερινά αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από το τοπικό hotspot . Μέχρι πρότινος η επικοινωνία μεταξύ ιατρού-ασθενούς ήταν εφικτή με την μεσολάβηση επαγγελματιών διερμηνέων της ΜΕΤΑδράσης (Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούμενη στους χώρους «φιλοξενίας» των προσφύγων.) Από την 1η Μαρτίου 2018 οι διερμηνείς που εξυπηρετούσαν το Νοσοκομείο έχουν αποχωρήσει από το νησί λόγω μη ανανέωσης της σύμβασης τους από τα τέλη 2017. Κατά συνέπεια η περίθαλψη των προσφύγων–μεταναστών έχει καταστεί δυσχερής και δεν υπάρχει η δυνατότητα στοιχειώδους επικοινωνίας με τους ασθενείς μας .
Βασικά συστατικά της αποτελεσματικής περίθαλψης όπως η σωστή λήψη ιστορικού, η σωστή κλινική εξέταση και η σαφής χορήγηση ιατρικών οδηγιών αναγκαστικά γίνονται με προχειρότητα και ενέχουν τον κίνδυνο λάθους .Η Ένωση επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την προχειρότητα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού της αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αφού δημιουργήθηκαν, μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού, που κουμάντο γίνεται από τις Μ.Κ.Ο μετά το πάρτι (που συνεχίζεται με αυξομειούμενη ένταση ) εκατομμυρίων που μοιράστηκαν στις Μ.Κ.Ο η Κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αφήνουν τους μετανάστες στην τύχη τους .Εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων εργαζομένων δίνονται κάθε χρόνο σε κάθε λογής Οργάνωση, σε κάποιες δε για να λειτουργούν σαν κυματοθραύστες της λαϊκής δυσαρέσκειας και να προωθούν την πολιτική και ιδεολογία των ιμπεριαλιστικών κέντρων (όπως π.χ ΝΑΤΟ, Ε.Ε κ.λ.π ) και σε άλλες απλά δίνονται .
Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ καταγγέλλοντας το γεγονός της μη ύπαρξης επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών-προσφύγων απαιτεί από την Κυβέρνηση
• ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ-ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΣΩ Μ.Κ.Ο
• ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ .
• ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΣΥΛΟ Ή ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ Ή ΕΜΦΥΛΙΩΝ
• ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε
• ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Μ.Κ.Ο. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ .
• ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ( ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ) ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ .

ΛΕΡΟΣ 14 Απριλίου 2018
Το ΔΣ της ΕΙΘΕΛ