patmosnewsbanner01

Το έργο της αποχέτευσης των ομβρίων θα συνεχιστεί εκτός πλατείας. Απόψε επιστρέφει ο εργολάβος

Ο εργολάβος έλειψε για Καθαρά Δευτέρα και επιστρέφει σήμερα.

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Όλοι γνωρίζουμε ότι το έργο της αποχέτευσης των ομβρίων ήταν και είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, την ιστορία του έχομε γράψει επανειλημμένα. Όλοι όσοι τουλάχιστον ακούσαμε, διαβάσαμε και ερμηνεύσαμε τις υποσχέσεις σωστά, ήταν ένα έργο που θα μας απάλλασσε από την πλημμυρίδα του νησιού.

Και όλοι γνωρίζαμε επίσης πως ο κ. κύριος παράγοντας της πλημμυρίδας ήταν η υψομετρική διαφορά θάλασσας και στεριάς. Τώρα πως δεν την γνώριζαν και την είδαν τώρα που έτυχε να βιώσει το συμβάν ο εργολάβος, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Πάντως οι Πατινιώτες την γνωρίζαμε. Όταν κάνεις ένα έργο δεν το κάνεις για τώρα. Το κάνεις να αντέξει στο χρόνο. Βλέπεις μπροστά και ακούς τι λένε οι επιστήμονες. Και τι λένε τόσα χρόνια; ότι η θάλασσα ανεβαίνει και θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Προβλέπεις και διορθώσεις. Ας φανταστούμε ότι ο εργολάβος τελείωνε το έργο 31 Δεκεμβρίου 2025 όπως έγραφε η παράταση που του δώσανε. Θα είχε τελειώσει το έργο, θα πανηγυρίζαμε και ξαφνικά θα εμφανιζότανε η πλημμυρίδα και τότε τι θα κάναμε; Ας μη το σκεπτόμαστε.

Ο εργολάβος λοιπόν ενώ ξεκίνησε το έργο από την πλατεία, άνοιξε τα κανάλια, έβαλε μέσα τους αγωγούς και λίγο πριν κλείσει προέκυψε η πλημμυρίδα και σταμάτησε γιατί δεν μπορούσε να δουλέψει και έφυγε.

Προφανώς ενημέρωσε την αρμόδια για το έργο Γενική Διεύθυνση Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που φυσικά καταλάβανε τι συμβαίνει και όπως γράψανε στην απάντηση που μας στείλανε : “Η Υπηρεσία  εξετάζει τις βέλτιστες μελετητικές λύσεις για την αντιμετώπισή του”. Και πολύ καλά θα κάνει. Μόνο που έπρεπε να είχε δώσει τις λύσεις .

Και βεβαίως δεν αφορά την αποχέτευση των ομβρίων αλλά το έργο των ομβρίων που τυγχάνει στο κεντρικότερο σημείο του νησιού να γίνεται στο μετέχμιον της υψομετρικής διαφοράς θάλασσας και στεριάς.

Στη συνέχεια για να γίνει ανθρώπινο το νησί μας, οι υπάλληλοι του Δήμου καθάρισαν το βούρκο που συγκεντρώθηκε σε όλο το κομμάτι του λιμανιού και της πλατείας, από το πέρασμα της κακοκαιρίας και της πλημμυρίδα

Το έργο της παραλιακής ζώνης της Σκάλας Πάτμου  σταμάτησε για παραλείψεις στη μελέτη . Όπως είπε σε εκπομπή στο tv kosmos o δήμαρχος Νικήτας Τσαμπαλάκης στον Τέρη Χατζηιωάννου ότι στη μελέτη πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, να ανυψωθεί το λιμάνι , να προστεθούν αντλιοστάσια κ.λ.π. Και αυτή η εκπομπή έγινε πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έμειναν όλοι στην συμπολίτευση άφωνοι όπως τουλάχιστον έδειξαν όταν ενημερώθηκαν για το άρθρο μας με την αστοχία της μελέτης από τον Αντώνη Γαμπιέρη .

Η μελέτη στην 4η παράγραφο προβλέπει :

4) Τα όμβρια που θα φθάνουν στην πλατεία θα οδηγούνται σε μεγάλη υπόγεια δεξαμενή που θα βρίσκεται έμπροσθεν του αγάλματος Δημητρίου Θέμελη και με ειδικές αντλίες θα πηγαίνουν στη θάλασσα με δίδυμο καταθλιπτικό αγωγό μήκους 35 μ. Με αυτούς τους τρόπους, αναφέρεται στη μελέτη αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα πλημμυρών στη πλατεία Σκάλας.

Και όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζαμε ότι η πλημμυρίδα προήρχετο από τη βροχή και την υψομετρική διαφορά

Από δω και πέρα όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος επί των έργων κ. Αντώνης Φέγγαρος, ο εργολάβος έλειψε να κάνει καθαρά Δευτέρα και επιστέφει απόψε 24-2-2026. θα κλείσει τα κανάλια που είναι ανοιχτά και θα προχωρήσει σε άλλα κομμάτια του έργου.

Όσο αφορά το επίμαχο κομμάτι της πλατείας , θα συνεχίσει όταν δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι βέλτιστες μελετητικές λύσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων.

Παρακάτω σχετικό δημοσίευμα του Νίκου Μελιανού.

/https://www.patmostimes.gr/to-ergo-diktyo-apochetefsis-omvrion-ydaton-kindynevei-na-chathei-eno-tha-eprepe-na-eiche-teleiosei-ton-avgousto-den-echei-kan-archisei-megales-oi-efthynes-tis-dimotikis-archis/

Κοινοποιήστε:
Κύλιση στην κορυφή