patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Η λάσπη της Εξουσίας και η Εξουσία της λάσπης

Για ότι κακό συμβαίνει σ’ αυτόν το τόπο φταίνε οι δημοσιογράφοι. Ποτέ οι κύριοι της εξουσίας. Και ενώ μέχρι πρότινος το ακούγαμε από τηλεοράσεως το ακούσαμε και κατάμουτρα, ότι λασπολογούνε δηλ. οι τοπικοί δημοσιογράφοι, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΔΣ εισηγήθηκε 2 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, το ένα ήταν ορισμός δασονόμου για την υπόθεση των δασικών χαρτών και το άλλο αφορούσε ένα θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα μας σχετικό με την παραχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία από τη Διεύθυνση Δασών Δωδ/σου του δικαιώματος εγκατάστασης σε 7 περιοχές της Πάτμου ανεμολογικούς ιστούς για μετρήσεις, ως προάγγελο εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Βρήκε λοιπόν ο πρόεδρος του Δ.Σ.  την ευκαιρία να ευχαριστήσει τους δημοσιογράφους για την αποκάλυψή τους αυτή και τη βοήθεια τους προς το δήμο. Όμως τόσο ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Φέγγαρος όσο και ο Λευτέρης Πέντες βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν μιας που παρευρίσκετο ο συντάκτης των άρθρων στο δήμο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο γι’ αυτό όσο και την υπόθεση του χαρακτηρισμού περιοχών του δήμου ως δασικών. Πράγματι εδόθη η άδεια από τον πρόεδρο και ο δημοσιογράφος παρουσίασε τα έγγραφα αρχής γεγομένης από εκείνα που έστειλε η δασική υπηρεσία στο δήμο, τα οποία αρνούνται ότι τα παρέλαβαν και φυσικά δεν απάντησαν με αποτέλεσμα η δασική υπηρεσία βάσει νόμου να τα κατοχυρώσει ως δασικά.
Στο τέλος αφού συνέδεσε τα γεγονότα ρωτήθηκε από πρώην αξιωματούχο του Δήμου αν αυτό αναφέρεται σ’ όλο το φάσμα των δημοτικών εκτάσεων και απάντησε ότι πιθανόν κατ’ αντιστοιχίαν και όχι μόνο, ίσως με κάποιο δικό τους σκεπτικό, αφού δεν απάντησε ο δήμος. Τότε εν εξάλλω καταστάσει, του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, ωρυόμενος και κουνώντας τα χέρια απευθυνόμενος προς το δημοσιογράφο του είπε: «σταματήστε να εκτοξεύετε λάσπη, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να εκτοξεύετε λάσπη» και άλλα διάφορα.

Μετά από λίγο η κα Μουλιάτη, ρώτησε τον πρόεδρο του δ.σ. αν έχει την ίδια άποψη με τον πρώην αξιωματούχο, ότι δηλαδή ενώ μας ευχαρίστησε για την αποκάλυψη, επρόκειτο για σχήμα οξύμωρο, από τη μία ο πρόεδρος του δ.σ. να λέει ευχαριστώ στους δημοσιογράφους και από την άλλη ο πρώην αξιωματούχος να διατυμπανίζει ότι ρίχνομε λάσπη.
Φυσικά ο πρόεδρος τον άφησε ακάλυπτο λέγοντας ότι εκφράζει προσωπικές θέσεις, δεν τον έβαλε όμως στη θέση του όπως θα έπρεπε. Όμως ο κατά τα άλλα και κατά συγκυρίαν λαλίστατος πρώην αξιωματούχος για την ταμπακιέρα, δηλ. για τα έγγραφα που παρουσίασε ο δημοσιογράφος και που χάθηκαν (που δεν χάθηκαν όπως αποκάλυψε) δεν είπε κάτι σχετικό, ούτε γιατί αυτά δεν ήλθαν στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε που πήγαν, ούτε ποιος τα πήρε, ούτε ποιος και γιατί δεν τα έδωσε, ούτε τώρα τι προτίθεται να κάνει και άλλα τέτοια. Ακολούθως και σε μικρή στιχομυθία σε έντονο ύψος με το δημοσιογράφο του είπε: τώρα τα γυρίζεις, κατάλαβα καλά κ.α. την ώρα που προσπαθούσε εκείνος να του εξηγήσει για να του απαντήσει ο δημοσιογράφος: «γνωρίζω καλά τι λέω, γιατί μιλάω εξ’ επαγγέλματος και καταλαβαίνω πολύ καλά την ελληνική γλώσσα την οποία χειρίζομαι απταίστως. Άλλωστε δεν βγάλαμε τα ίδια σχολεία και το Πανεπιστήμιο.
Πιθανόν ίσως να μην είχε αντιληφθεί ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος το μέγεθος του προβλήματος, αφού αν γινόταν ενωρίτερα από το δήμο οι ενστάσεις, πιθανόν να μην έφθανε το νησί στο σημερινό χάλι που τρέχει και δεν φτάνει. Φαίνεται δεν άρεσε στον πρ. αξιωματούχο και δεν μας συγχώρεσε το γεγονός ότι φέραμε στο φως και αποκαλύψαμε αυτά τα οποία ο ίδιος αν λειτουργούσε ως πραγματικός δημοτικός σύμβουλος θα παρουσίαζε, και όχι να περίμενε από τους δημοσιογράφους. Και αντί να ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για να έχει καλύτερη γνώμη που πιθανόν να βοηθούσε στην πιο εύρυθμη λειτουργία του δήμου, κατέφυγε στη γνωστή λύση: λασπολογείτε, ρίχνετε λάσπη κ.λπ. Και ίσως αν δινόταν περισσότερη σοβαρότητα από το δήμο στα έγγραφα που αποκαλύψαμε και τα οποία δεν «μας ζήτησαν να τα δώσουμε» και αν προέβαιναν στις αντίστοιχες ενέργειες ίσως και να μην αντιμετώπιζε το νησί το μεγάλο πρόβλημα των δασικών χαρτών.
Και στο σημείο αυτό θέση έχουν τα λόγια του Κοραή, ότι το αμόρφωτο γένος έπρεπε πρώτα να αποκτήσει παιδεία και μετά την ελευθερία του.
Το πόσο δίκιο είχε φαίνεται 196 χρόνια μετά . Γιατί σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα πρέπει να υπάρχουν άτομα τα οποία θα έχουν μάθει να ακούν, να κυρίως όμως , να εκφράζονται και να σέβονται.
Άλλως ας μην ασχολούνται με την πολιτική γιατί μάλλον κακό κάνουν. Και είναι γνωστό τοις πάσι πάει ότι οι περισσότεροι δεν εκλέγονται, επειδή αξίζουν, αλλά εξαιτίας ψηφοθηρικών πολιτικών και ρουσφετολογικών σκοπιμοτήτων, συγγενολογικών εξαρτήσεων , καθώς και οικογενειακών και συντεχνειακών υποχρεώσεων.
Κάποτε όμως αυτό το θέατρο του παράλογου πρέπει να σταματήσει.
Καλό θα είναι δε ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, αντί να το παίζουν κήνσορες και επικριτές των πάντων, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της καθημερινής πραγματικότητας των συμπολιτών τους και να φροντίζουν την επίλυση τους και όχι να εμφανίζονται μία φορά το μήνα σε δημοτικό συμβούλιο για να κατηγορήσουν δημοσιογράφους ότι ρίχνουν λάσπη. Ακόμη να παραμένουν σε δημοτικά συμβούλια όταν συζητούνται σημαντικά θέματα και όχι να φεύγουν από τη συνεδρίαση λίγο μετά το ξεκίνημα της, αντί να εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες χρησιμοποιώντας τη συνηθισμένη ΛΑΣΠΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, επειδή αυτή μετατρέπεται συχνά σε εξουσία της λάσπης. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι έχει αποδειχθεί πως τις περισσότερες φορές, τόσο η λάσπη που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν όσο και το μυστρί τους, επιστρέφουν άμεσα στους δημιουργούς και κατασκευαστές τους.
Γι αυτό λοιπόν ας προσέχουν περισσότερο.
Είναι το καλύτερο που έχουν ν ακάνουν . Αν όχι, πάντα θα ακούγονται επικαιροποιημένοι οι στίχοί του Κ.Καβάφη : «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις".

Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο του Δ.Σ. και σε όσους δημοτικούς συμβούλους αναγνωρίζουν την προσφορά των τοπικών δημοσιογράφων.