patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Νέος αντικαπνιστικός νόμος- Κάπνισμα με… ωράριο σε χώρους εστίασης

kapnismaΝέο αντικαπνιστικό νόμο, με... κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους αλλά υψηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

Ο νέος νόμος για τον περιορισμό του καπνίσματος -που αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» έως το τέλος του έτους- προβλέπει αυστηρότερη διαδικασία για τη διακίνηση των προϊόντων καπνού, συγκεκριμένες... ώρες «ελεύθερες» καπνού στους χώρους εστίασης, αλλά και περιορισμούς για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ο νέος νόμος να είναι εφαρμόσιμος καθώς τα αντικαπνιστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, έγιναν «στάχτη». Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος προαναγγέλλει νέα νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο αντικαπνιστικός νόμος απέτυχε, τα τασάκια επέστρεψαν στα τραπέζια στα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνολικά η συμμόρφωση κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Αν και είμαι κατά του καπνίσματος, κατανοώ τους καπνιστές, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι εθισμένοι», τονίζει, διευκρινίζοντας τους λόγους που σχεδιάζεται νέος αντικαπνιστικός νόμος «στην πράξη οι αυστηρές οδηγίες είναι ανεφάρμοστες. Επομένως τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα».

Tρεις άξονες
Η νέα αντικαπνιστική πολιτική κινείται σε 3 άξονες:
Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ο πρώτος άξονας αφορά σε ενέργειες για την ενίσχυση της πρόληψης και αγωγής υγείας, κυρίως σε μαθητές και νέους. Μάλιστα στο υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί Ειδική Ομάδα Εργασίας ώστε με έξυπνους τρόπους και σύγχρονα μέσα οι νέοι να κινητοποιηθούν και να πουν «όχι» στο κάπνισμα. «Θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας των νέων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Ο δεύτερος άξονες αφορά σε «περιοριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην είναι στο έλεος του καπνού οι μη καπνιστές» σημειώνει ο κ. Μπασκόζος και αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που εξετάζονται είναι η αντικατάσταση των χώρων «ελεύθερου» καπνού σε... ώρες «ελεύθερου» καπνού.
Όπως διευκρίνισε, στους χώρους εστίασης, σε εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ., θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε συγκεκριμένες ώρες και κυρίως εκείνες τις ώρες που επιλέγονται για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.

Χωρίς τιμωρία
Για παράδειγμα, εννέα με δώδεκα το βράδυ δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο που θα εφαρμόσουμε, ωστόσο προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, χωρίς να... τιμωρούμε τους καπνιστές», τονίζει. Διευκρίνισε πάντως ότι για τους παραβάτες θα υπάρχουν «τσουχτερά» πρόστιμα και προανήγγειλε ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού. Αντίστοιχα για τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εξετάζεται μερική «απελευθέρωση» του τσιγάρου.

Λαθρεμπόριο
Ο τρίτος άξονας αφορά στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. «Υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και είμαστε αποφασισμένοι να "σπάσουμε" το λαθρεμπόριο», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας εξηγώντας ότι τα προϊόντα καπνού θα υπόκεινται πλέον σε αυστηρό έλεγχο σε όλη την αλυσίδα διακίνησής τους μέχρι τον καταναλωτή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μεταφορά θα γίνεται με συγκεκριμένα οχήματα που θα φέρουν ειδική σήμανση και η διαχείρισή τους δεν θα επιτρέπει παράνομη διακίνηση. Ειδική... μεταχείριση επιφυλάσσει το υπουργείο Υγείας στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικότερα στα προϊόντα υποκατάστασης. Σήμερα, κυκλοφορούν με τις ίδιες διαδικασίες που προβλέπονται για όλα τα προϊόντα.
«Δεν πρόκειται όμως για προϊόντα εμπορίου αλλά για προϊόντα υγείας», εξηγεί ο κ. Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παρατείνει την εξάρτηση. «Το τσιγάρο είναι εξάρτηση και την εξάρτηση δεν την θεραπεύεις σε δόσεις με την ίδια ουσία», υπογραμμίζει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στον τρόπο διακίνησης και διάθεσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ανεξέλεγκτο το παράνομο εμπόριο καπνού
Ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζει το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στη χώρα μας, ενώ αποτελεί τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα, η απώλεια δημοσίων εσόδων από την παράνομη κυκλοφορία και χρήση μη φορολογημένων καπνικών προϊόντων υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το όλο θέμα είναι πρωτίστως θέμα προστασίας Δημόσιας Υγείας δεδομένου ότι:
α) κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται ευρέως, προϊόντα παντελώς ανεξέλεγκτα, άρα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία
β) η χαμηλή τιμή των αδασμολόγητων καπνικών προϊόντων προωθεί το κάπνισμα κυρίως στα μικρά παιδιά, προάγει το κάπνισμα γενικότερα και αυξάνει την εξάρτηση στη νικοτίνη
γ) το παρεμπόριο αυτό εμποδίζει την πολιτεία στη λήψη τιμολογιακών μέτρων για τη μείωση του καπνίσματος, που αποτελεί ουσιαστική διαδικασία προστασίας της δημόσιας υγείας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ψηφίσει ειδικό Πρωτόκολλο για την πάταξη της παράνομης εμπορίας καπνικών προϊόντων.

Κινητοποίηση
Το Πρωτόκολλο αυτό προβλέπει μία σειρά συντονισμένων και ενιαίων σε παγκόσμια κλίμακα ενεργειών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας.
Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στην Ελλάδα κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, στη χώρα μας συντρέχουν εξαιρετικά ιδιαίτεροι λόγοι υγείας και οικονομίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.
Η άμεση επικύρωση και εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση του σχετικού Πρωτοκόλλου του ΠΟΥ -σημειώνει- «αποτελεί σήμερα εθνική επιταγή, η δε 31η Μαΐου δίνει στην ελληνική πολιτεία μία μοναδική ευκαιρία δυναμικών αποφάσεων ταυτόχρονης προστασίας της υγείας και της οικονομίας, με παράλληλη τήρηση των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας».

Στοιχεία για το κάπνισμα
Tο 12% των θανάτων των ενηλίκων άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα.
100 εκατ. θάνατοι τον 20ό αιώνα. O αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί σε 1 δισ. τον 21ο αιώνα.
Στην Eλλάδα, 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο.
Oι δαπάνες για παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα φτάνουν στα 3,4 δισ. ετησίως.
Kάθε χρόνο πάνω από 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν λόγω παθητικού καπνίσματος
Σε χώρες που εφαρμόστηκε αντικαπνιστικός νόμος σε 1,5 χρόνο καταγράφηκε μείωση εμφραγμάτων από 10% έως 45%

Πηγή:imerisia.gr