patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Βασίλη Ζιώγα με την "Θεατρική Ομάδα Πάτμου".

            

Η «Θεατρική Ομάδα Πάτμου» πρόκειται να ανεβάσει στα μέσα Ιουνίου το έργο «Η Επίσκεψη» ( κωμωδία) του συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα. Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Χώρα, στην «Οικία Σταύρακα». Όπως όλοι γνωρίζουμε εδώ και τρία χρόνια η Σκηνή που υπάρχει στο «Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις θεατρικές ομάδες του νησιού μας, λόγω της ανακαίνισής του. Η καθυστέρηση των εργασιών στο «Πάτμιον» έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε όλους τους πολιτιστικούς φορείς και, ιδιαίτερα, στις θεατρικές ομάδες,  διότι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την παρουσίαση των έργων τους δεν είναι εύκολη.  Η «Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού»,  κατόπιν αίτησης της «Θεατρικής Ομάδας Πάτμου», παραχώρησε την «Οικία Σταύρακα» για το ανέβασμα της παράστασης. Να αναφέρουμε, πως στην «Οικία Σταύρακα» δίνονταν παλαιότερα θεατρικές παραστάσεις, συγκεκριμένα από την  Ευγενία Γερογιάννη (μετέπειτα Ευφροσύνη, μοναχή), την εποχή που το Αρχοντικό Σταύρακα λειτουργούσε ως βιοτεχνικό εργαστήριο υφαντικής, κεντητικής και ραπτικής. (1950 ? 1956).
     « Η Επίσκεψη» γράφτηκε το 1997 και παίχτηκε στην θεατρική περίοδο 1997 - 1998 από την «Ελεύθερη Αυλαία» στο θέατρο «Ελυζέ», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου, σκηνικά ? κουστούμια Κλεοπάτρας Δίγκα, μουσική Νίκου Ζαχαρόπουλου.  Τους ρόλους υποδύθηκαν η Εύα Στυλάντερ, ο Κώστας Δίγκας, ο Ντίνος Καρύδης και η Τζούλια Αργυροπούλου. Ανέβηκε, επίσης, το 2001 από την «Θεατρική Ομάδα Σάμου», στο κινηματοθέατρο «Ορφέας»,   στην Κω, στην 14η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Μάρκου, σκηνικά Μαρίας Βενέτη και κοστούμια Φιλιώς Αλεξοπούλου.
    «Η Επίσκεψη» είναι ένα έργο του συγγραφέα με γραφή συναρπαστική αλλά και συχνά δυσνόητη. Το θέμα του  απεικονίζει τη σημερινή πραγματικότητα στις σχέσεις των ανθρώπων : Σε μια κοινωνική συνεύρεση, μέσα από κωμικές και σουρεαλιστικές καταστάσεις, παρουσιάζονται οι συγκρούσεις και  οι αποκαλύψεις της ιδιωτικής ζωής, τα κατά συνθήκη ψεύδη, προβάλλεται  η ασυνεννοησία, οι πικρίες της καθημερινής ζωής, η έλλειψη επικοινωνίας. Ένα ζευγάρι μικροαστών πηγαίνει να επισκεφτεί ένα άλλο φιλικό ζευγάρι, μετά από πρόσκληση. Οι οικοδεσπότες την τελευταία στιγμή αποφασίζουν να μη τους ανοίξουν, προφασίζονται πως απουσιάζουν και προσπαθούν με τεχνάσματα να διώξουν τους καλεσμένους τους. Οι επισκέπτες πάλι, ενώ θα έπρεπε να φύγουν, αφού οι οικοδεσπότες δεν τους ανοίγουν, παραμένουν στο διάδρομο της πολυκατοικίας, και με διάφορα τεχνάσματα, επίσης, προσπαθούν να τους αναγκάσουν να τους ανοίξουν και να τους δεξιωθούν, ως όφειλαν, αφού τους κάλεσαν. Στο τέλος, η πόρτα ανοίγει, και ενώ οι προηγούμενες, παράλογες πράξεις τους ήταν απροκάλυπτα εχθρικές, καμώνονται πως δεν συνέβη τίποτα και παραμένουν φίλοι.
       Όπως ο ίδιος ο Βασίλης Γιώγας έγραψε: «Άραγε τι είναι προτιμότερο όταν γίνεται μια επίσκεψη; Ν' ανοίξουν οι πόρτες διάπλατα για τους καλεσμένους, ή να μην ανοίξουν καθόλου;  Και πόσο θα αξίζει η βραδιά όταν συναντηθούνε, αφού κυρίως αυτά που θα ειπωθούν θα είναι οι γνωστές κοινοτοπίες για τον καιρό, τα πολιτικά, τα επαγγελματικά και άλλα ανούσια; Η αλήθεια δεν θα ειπωθεί ποτέ. Θα χωρίσουν όλοι με το αίσθημα του κενού.  Ωστόσο, τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν άνοιγαν την πόρτα στους επισκέπτες και τους άφηναν να χτυπούν το κουδούνι χωρίς απόκριση; Αυτό είναι ένα ερώτημα πού έμεινε αναπάντητο ως σήμερα, αν και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμβαίνει πολύ συχνά σε όλα τα επίπεδα».                                                       
       Οι συντελεστές της παράστασης είναι:


Σκηνοθεσία ? Σκηνικά            :  Θεόδωρος Μανιώτης
Κοστούμια                             :  Μαρία-Αριάδνη Βακράτση   
 Ήχοι                                       :  Γιάννης Νικολάου
Κονσόλα φωτισμού και ήχου  :  Ιάκωβος Πιτσικάλης ? Άννα - Μόσχα Καμπόσου
Επιμέλεια μουσικής                 : Γιώργος Κοκκίνης
Επιμέλεια προγράμματος        :  Δέσποινα Βακράτση
Υποβολέας                              :  Κέλυ Καμπόσου

Πρόσωπα του έργου  (διανομή κατά σειρά εμφάνισης) :
   Μάνος    :    Βλάσης Κάππος
   Λίστα     :    Δέσποινα Βακράτση
   Νικήτας :    Θεόδωρος Μανιώτης
   Κική      :    Φλώρα Καμπόσου