patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Έκκληση του διευθυντή παθολογίας του Κ.Υ.Πάτμου στη 2η ΥΠΕ για τα προβλήματα.

 

Δημοσιεύουμε την τελευταία Ανακοίνωση του επιστημονικού διευθυντή του Κ.Υ.Πάτμου και διευθυντή  παθολογίας κ. Δαμιανού Ασλάνογλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Κ.Υ.Πάτμου. 

Ανακοίνωση

Ως επιστημονικός διευθυντής και συντονιστής διευθυντής της λειτουργίας του Κ.Υ. Πάτμου, υποβάλλω στους αρμόδιους φορείς έκκληση ώστε να αποσπασθούν ιατροί από τη 2η ΥΠΕ, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται 20 νοσοκομεία και Κ.Υ. Πειραιά και νήσων.

Ως γνωστόν, για να εφημερεύει ένα Κ.Υ., όπως της Πάτμου, με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων το χειμώνα και 10.000 την τουριστική περίοδο, απαιτούνται κατ ελάχιστο 5 ιατροί, δηλαδή 3 αγροτικοί και 2 ειδικοί ιατροί γενικής ιατρικής ή παθολόγοι και ένας παιδίατρος. Επί πλέον, για τις ανάγκες της ορθής διάγνωσης, πρέπει να λειτουργεί μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο, το δε Κ. Υ πρέπει να λειτουργεί και να είναι ανοικτό σε 24ωρη βάση και όχι να κλείνει στις 10 το βράδυ. Επίσης πρέπει να έχει καθημερινά νοσηλευτική βάρδια μετά τις 10 τη νύχτα και τις αργίες και το απόγευμα καθημερινά να υπάρχει νοσηλευτής.

Με ποιο τρόπο όμως θα διαγνώσει ο γιατρός ένα περιστατικό χωρίς καθόλου εξετάσεις; Οι συχνές διακομιδές ασθενών εκτός Πάτμου απαιτούν τουλάχιστον ένα αγροτικό γιατρό μόνο για τη συνοδεία. Αν μείνει μόνος του ο άλλος γιατρός, που συχνά δεν είναι εφημερία, τι θα κάνει χωρίς βοήθειες, όταν μάλιστα τύχει και συμβεί δεύτερο περιστατικό επείγον για διακομιδή; Αυτό δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει συχνά. Πώς θα εργασθεί την επομένη μέρα αν κουραστεί και ξενυχτήσει; Αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα! Αυτή η ψυχική και σωματική κόπωση και συνακόλουθα η μειωμένη βιολογική αντοχή οδηγεί τους γιατρούς σε ανθρώπινα λάθη, έντονο εκνευρισμό, παρεξηγήσεις και αναπόφευκτη ένταση. Και φυσικά υπό καθεστώς πιέσεων, μη κατανόησης ευτυχώς από λίγους, που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υποβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες υγείας ιδίως σε περίοδο κρίσης και απωλέστηκαν τα δίκαια κεκτημένα με αγώνες δικαιώματά τους.

Όλα τα παραπάνω έχω πολλές φορές επισημάνει στη διοίκηση και τη ΔΥΠΕ με αλλεπάλληλα έγγραφά μου, χωρίς ανταπόκριση.

Με την εμπειρία ενός γιατρού 18 χρόνων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάνω ταπεινή έκκληση σε όλους για ηρεμία, ψυχραιμία, κατανόηση, αλληλεγγύη και πολιτισμό, αγωνιζόμενοι για μια καλύτερη ΥΓΕΙΑ, με συνεχή διάλογο, επικοινωνία, κινητοποίηση με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, μαχητικοί και αλληλέγγυοι.

Δαμιανός Γ. Ασλάνογλου

Διευθυντής παθολόγος και

Συντονιστής Διευθυντής, αντιπρόεδρος της Δ. Ε.

του Κ.Υ. Πάτμου