patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Τα υπέρ και τα κατά του 21ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου.

 

TRITH SYNAVLIA 2023 3 JPG

της Σμαράγδας Μουλιάτη 
Όπως επανειλημμένα έχομε δηλώσει, δεν είμαστε ούτε κριτικοί ούτε ειδικοί. Η δημοσιογραφική εμπειρία μας, τα ακούσματα μας, επιτρέπουν να παρατηρούμε  και να καταγράφουμε τα υπέρ και τα κατά μιας συναυλίας ή της παραγωγής ενός φεστιβάλ .


ΤΑ ΥΠΕΡ
Το 21ο φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής ξεκίνησε όπως λέει και το όνομα του. Με θρησκευτική ψαλτική τέχνη.
Όλες οι συναυλίες κινήθηκαν στην ταυτότητα του Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής. Προστέθηκαν νέα στοιχεία, όπως η ηλεκτρονική μουσική και το στοιχείο της περφόρμανς. Συγκεκριμένα το concept της 2ης συναυλίας «Το αιώνιο παρόν» Βυζαντινά στοιχεία με ηλεκτρονική μουσική ήταν πολύ καλό. Το δεύτερο μέρος όπου το βιολί ζωντανά επενδύθηκε με πολυφωνικά προηχογραφημένα κομμάτια από ψαλμούς, ήταν εξαιρετικό. Το πρώτο μέρος η performance, ήταν κουραστική λόγω μεγάλης διάρκειας, χωρίς εναλλαγές .
Το 21ο Φεστιβάλ συγκριτικά με το 20ο , είχε την απαραίτητη ένδειξη 21o Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, όχι στην πλάτη της σκηνής όπως συνηθιζότανε, αλλά συνέχεια της σκηνής σε πέτρινο τοίχο με τη μορφή ολογράμματος. Έτσι γνώριζες και τυπικά ακριβώς σε ποια εκδήλωση βρισκόσουνα.
Οι παραπάνω δύο παρατηρήσεις ήταν μεταξύ των άλλων στην κριτική μας σκέψη του ανάλογου δημοσιεύματος για το 20ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής το 2022 και χαιρόμαστε που οι οργανωτές τα κατάλαβαν και τα διόρθωσαν.


ΤΑ ΚΑΤΑ
Η ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗ ΕΞΕΔΡΑ- Η ΞΕΦΤΙΣΜΕΝΗ ΜΟΚΕΤΑ
Είναι κάποια πράγματα μεταξύ άλλων που  δηλώνουν   την ποιότητα μιας διοργάνωσης. Το επίπεδο των συναυλιών, το επίπεδο της παρουσίασης και η ποιότητα του έντυπου προγράμματος και το περιβάλλον.
Ενώ ο χώρος είναι μοναδικά κατανυχτικός,  το  θέαμα της  περιφραγμένης με κόκκινη κορδέλα ξύλινης εξέδρας,  που κάποτε φιλοξενούσε πολύ κόσμο, για να μην πηγαίνει να κάθεται κανείς  γιατί έχει  σαπίσει και είναι προς κατάρρευση, δεν ήταν και ότι καλύτερο. Και είναι έτσι κάποια χρόνια. Η προηγούμενη πρόεδρος είχε κρούσει τον κώδωνα. Είχε έρθει σε επαφή με τον ηγούμενο στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται και ήταν θετικός όπως και με την αρχαιολογική υπηρεσία για τον τρόπο αποκατάστασης της. Όμως δεν αποκαταστάθηκε. Η μοκέτα που κάλυπτε το stage, ήταν φθαρμένη και βρώμικη και αυτό που έβλεπαν όλοι ήταν οι ξεφτισμένες άκρες της και οι τρύπες στο πανί της πλάτης. Τέσσερα χρόνια το πνευματικό κέντρο με τη νέα του ηγεσία δεν μπορούσε να βρει χρήματα να τα αποκαταστήσει;TRITH SYNAVLIA 2023 ΜΟΚΕΤΑ

 


TRITH SYNAVLIA 2023 ΜΟΚΕΤΑ

ΛΙΓΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Απογοητευτικό φαινόμενο η μικρή παρουσία   κοινού. Πραγματικά, που είναι οι εποχές που το θεατράκι και η εξέδρα γέμιζαν κόσμο; Φέτος παράγινε. Πολύ λίγος κόσμος σε όλες τις συναυλίες και κάποιοι έφευγαν από τη μέση ή πριν να τελειώσουν και αν σε κάποια δεν ερχότανε ένα γκρουπ από Θεσσαλονίκη το κοινό θα ήταν πολύ λίγο.


Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ – ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΙ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Η φετινή παρουσίαση, η ποιότητα του προγράμματος και η έλλειψη μετάφρασης δεν ταίριαζαν στον διεθνή χαρακτήρα του, όπως θέλουμε να χαρακτηρίζεται.  

Τα προηγούμενα χρόνια, εθελοντές από την Πάτμο παρουσίαζαν με επιτυχία το φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής με περιληπτική ανάλυση του έργου και σε δύο γλώσσες. Το έντυπο πρόγραμμα ήταν ποιοτικό στο κασέ και στην εκτύπωση και λειτουργικό στη χρήση του.

To φετινό ήταν μια διπλωμένη τεράστια χαρτούρα που με δυσκολία εύρισκες αυτό που ήθελες να διαβάσεις. Αν το άνοιγες κατά τη διάρκεια της συναυλίας λόγω του μεγέθους έκανε τεράστιο θόρυβο.

Στα τελευταία φεστιβάλ μετά την αλλαγή προεδρίας στο Πνευματικό κέντρο, εκτός από το 20ο (2022) ρόλο παρουσιαστή είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Έτσι και στο φετινό, το ρόλο του παρουσιαστή είχαν οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές, μουσικοί κ. Δεσπότης Σωτήρης και Τάνια Σικελιανού ρόλος όμως που θα ταίριαζε καλύτερα σε κάποιον άλλο.

Προσετέθη δε και ένας νέος ρόλος αυτός του παρουσιαστή-αναλυτή των έργων του προγράμματος τον οποίο είχε ο μουσικογράφος κ. Θωμάς Ταμβάκος, αλλά έχασε τον πολύτιμο στόχο της επιμόρφωσης,  εξαιτίας της μακροσκελούς παρουσίασης η οποία κούρασε το κοινό.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαι και σχολιάστηκε αρνητικά, το γεγονός ότι οι περισσότερες παρουσιάσεις του 21ου φεστιβάλ   δεν μεταφράστηκαν στα αγγλικά.Ήταν μόνο στα ελληνικά.  Μετάφραση δεν έγινε στους χαιρετισμούς του δημάρχου, στις αναλύσεις των έργων και σε κάποιες των 2 καλλιτεχνικών διευθυντών αν και ο περισσότερος κόσμος ήταν αλλοδαποί.
Συγκεκριμένα,
Στην πρώτη συναυλία με την οποία άνοιγε το 21ο Φεστιβάλ που οι χαιρετισμοί από τους θεσμικούς ήταν απαραίτητη , προστέθηκαν οι μακροσκελείς αναλύσεις, κουράσανε τον κόσμο και πολλές καρέκλες άδειασαν. Μπορεί να ήταν χρήσιμες αλλά δεν ήταν σύντομες.
Οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές παρά τις καλές προθέσεις τους δεν μπόρεσαν να καλύψουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο παρουσιαστής σε ένα διεθνές φεστιβάλ όπως αποκαλείται.
Και φυσικά ελλιπής παρουσίαση στα αγγλικά αν και η πλειοψηφία του κοινού ήταν αλλοδαποί, αποτέλεσε μια κραυγαλέα παράλειψη. (όπως π.χ. ο χαιρετισμός και ο αποχαιρετισμός του δημάρχου, παρουσιάσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών και του κ. Ταμβάκου. 

 

Και να μη ξεχνάμε ότι 73.000 ευρώ έχουν προυπολογιστεί από το Πνευματικό κέντρο χωρίς τη  διαμονή. 

 https://www.patmostimes.gr/category/15548-21-9

 

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα πρέπει να απασχολήσουν τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Πνευματικού κέντρου για τις επόμενες διοργανώσεις γιατί απ ότι φαίνεται χρειάζεται πραγματική ανανέωση.   


Σημείωση: Ο κ. Ταμβάκος, ήταν αυτός που έκανε την καλή κριτική για το 20ο Φεστιβάλ (2022), την οποία ο πρόεδρος του πνευματικού κέντρου κ. Κουτούζος αντιπαρέθετε σε κάθε αρνητική κριτική που του γινόταν όπως στην κριτική που άσκησε η κ. Νομική Μαύρου σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου και στην κριτική σκέψη της συντάκτριας του άρθρου στην patmostimes.gr.