patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ!!  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΡΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΪΔΑΡΟ ΒΑΡΑΜΕ ΤΟ …….ΣΑΜΑΡΙ! 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

 του Νίκου Μελιανού 

Σε Δημοκρατικές κοινωνίες ,ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις θέσεις του και τις απόψεις του, ιδιαίτερα αν αυτές είναι σωστές και μάλιστα αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων. Όπως αναφέρει μια φράση της βιογράφου του Βολταίρου –κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18 αιώνα- Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες ,αλλά θα υπερασπιστώ και με τίμημα της ζωής μου ,το δικαίωμα σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις.


Το μεγάλο διακύβευμα στα δημοκρατικά πολιτεύματα για τη σωστή λειτουργία τους είναι η ελεύθερη έκφραση της γνώμης και του λόγου γενικότερα, που προστατεύεται άλλωστε από το άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και από το άρθρο 19 της οικουμενικής διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ μπορεί να υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς όταν χρειάζεται π.χ. όταν λέει ψέματα.


Η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης έχει μια μακρά ιστορία που προηγείται των σύγχρονων διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα .Θεωρείται ότι η δημοκρατική ιδεολογία περί ελευθερίας του λόγου που υπήρχε στην αρχαία Αθήνα πιθανόν να γεννήθηκε στα τέλη του 6 ή στις αρχές του 5 αι. π.Χ ενώ στις αξίες της Ρωμαϊκής δημοκρατίας περιλαμβάνεται η ελευθερία του λόγου καθώς και η θρησκευτική ελευθερία. Εκδοχές της ελευθερίας του λόγου μπορούν να βρεθούν σε πρώιμα έγγραφα για τα ανθρώπινα δικαιώματα .


Η Αγγλική διακήρυξη των δικαιωμάτων του 1689 ανεγνώριζε την ελευθερία του λόγου και είναι ακόμη σε ισχύ. Η διακήρυξη των δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 επιβεβαιώνει την ελευθερία του λόγου ως αναφαίρετο δικαίωμα ,ενώ το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης του 1948 ορίζει ότι :καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις, καθώς και την αναζήτηση, λήψη και διάδοση πληροφοριών και ιδεών ανεξαρτήτως συνόρων.


Σήμερα και παρά το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται στο διεθνές και περιφερειακό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ,φαίνεται ότι στην Ελλάδα και ειδικά στην Πάτμο ,απαγορεύεται να πεις αυτό που σκέπτεσαι ελεύθερα αφού συχνά-πυκνά θα βγουν οι εραστές προσωποπαγών συμφερόντων του παρελθόντος, του παρόντος και ποιος ξέρει ίσως και του μέλλοντος και θα προτρέπουν-απειλούν με δήθεν εκούσιες ή ακούσιες εκδιώξεις και επειδή υποχρεωτικά πρέπει να συμφωνεί κάποιος μαζί τους, άλλως πηγαίνει στο πυρ το εξώτερο, μας θυμίζει την αρχαία φράση : πας μη Έλλην βάρβαρος ,δηλαδή όποιος δε μιλούσε την ελληνική γλώσσα ήταν βάρβαρος ,το ίδιο και τώρα ελαφρώς παραλλαγμένο :όποιος δε συμφωνεί με τα πεπραγμένα ή τα λεγόμενα αυτών που εμείς συμπαθούμε, να τον ρίξομε στον Καιάδα.


Καλό θα ήταν όλοι όσοι παρεμβαίνουν ad hominem-με επιχείρημα- που απευθύνεται επιθετικά εναντίον του προσώπου και όχι εναντίον της θέσης που το πρόσωπο αυτό εκφράζει καθώς και η προσωπική απάντηση/επίθεση στο πρόσωπο που εξέφρασε μια άποψη με την οποία διαφωνούμε , αντί η απάντησή τους να αφορά την άποψη αυτή-ως αυτόκλητοι υπερασπιστές αποτυχημένων πολιτικών, -να είχαν αναφέρει και αναλύσει αυτά τα οποία υπερασπίζονται επειδή καταγγέλθηκαν , έχουν βάση και ισχύ και αποτελεί πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί.


Η ελευθερία της πληροφόρησης θεωρείται επέκταση της ελευθερίας του λόγου, όπου το μέσο έκφρασης είναι το διαδίκτυο. Η λογοκρισία σε αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο ή την καταπίεση της δημοσίευσης ή της πρόσβασης σε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Το δικαίωμα στην αναζήτηση πληροφοριών και ιδεών στη λήψη και διάδοσή τους σημαίνει ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων μας.

Καλό θα ήταν κάνοντας την επιβεβλημένη κριτική σε όλο το φάσμα του κοινωνικοπολιτικού βίου να είμαστε έτοιμοι a priori-εκ των προτέρων- παρά να χρειάζεται να απολογούμαστε η να δικαιολογούμε άλλους a posteriori-εκ των υστέρων-. Σε αντίθετη περίπτωση ίσως αυτή η εμμονή μας μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό casus belli-αιτία πολέμου- σε καθαρά πολιτικό, κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.

like us on facebook

Αναζήτηση

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

Siarli Magda

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr