patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το νησί μας το καλοκαίρι.

DOMENICO

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Ο Virgilio Avato είναι από τους πολύ καλούς φίλους της Πάτμου. Έχει σπίτι στο νησί και κάθε χρόνο φιλοξενεί προσωπικότητες ή κατευθύνει προσωπικότητες να επισκεφθούν την Πάτμο.

 

Ο Virgilio Avato είναι πάντα διαθέσιμος στην Ιταλία ή όπου αλλού βρεθεί για να δώσει σε οποιονδήποτε χρειαστεί πληροφορίες για την Πάτμο. 


Μετά τον πρίγκιπα Αλέξιο Άγγελο Κομνηνό απόγονο τον Κομνηνών την Πάτμο επισκέφθηκαν από πρόσκληση του Virgilio Avato o κ. Domenico Campana ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Ιταλίας ANSA www.newsmadeinitaly.it  με τη σύζυγο του κ Maria Siciliano Cosella δημοσιογράφο για τα πολιτιστικά του πρακτορείου.


Ένα ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου είχαμε την χαρά και την τιμή να συναντηθούμε στην γεμάτη από κόσμο πλατεία της Σκάλας , όπου συζητήσαμε πολλά και διάφορα θέματα όπως αν έχει έρθει ξανά στο νησί μας και πως το γνωρίζει. Τι τον εντυπωσίασε από την ξενάγηση   και τι θα γράψει στο site του για την Πάτμο.

DOMENICO PLATEIA


Σταχυολογούμε από τη συζήτηση μας :
Πρώτη φορά επισκεφθήκαμε την Πάτμο . Την γνωρίζουμε όμως από την Βυζαντινή Ιστορία.
Προέρχομαι μας είπε με πολύ ενθουσιασμό από την πρωτεύουσα του στέμματος της Μεγάλης Ελλάδας την Καλαβρία , όπου δύο πολλοί σημαντικοί άγιοι της Ενωμένης Χριστιανικής εκκλησίας ο Άγιος Νείλος ο Καλαβρός, ίδρυσε το Μοναστήρι της Κρυπτοφέρης και ο Όσιος Βαρθολομαίος το Μοναστήρι στη Μεσσίνα της Σικελίας.


Ο άγιος Νείλος που ήταν υμνογράφος και καλλιγράφος με καταγωγή από ελληνική αριστοκρατική οικογένεια, δεν περιορίστηκε στην ίδρυση της Μονής της Κρυπτοφέρης αλλά ασχολήθηκε με πολλές δράσεις δημιουργικές. Είναι αυτός που ίδρυσε τη σχολή της ταχυγραφίας, (στενογραφία), για να μπορεί να καταγράψει τους πορφυρούς κώδικες.


Μας μίλησε επίσης και πάλι με ενθουσιασμό για την LA CACA DI Loreto.
To σπίτι της Παναγίας μας είπε , στην κωμόπολη Λορέτο της Ιταλίας, είναι τόπος προσκυνήματος καθώς εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκεται ο οικίσκος όπου έζησε η Παναγία και τον έσωσαν οι Βυζαντινοί Άγγελοι Κομνηνοί. Η ιστορία της είναι συναρπαστική. Η εικόνα πήγε στην Παλαιστίνη από κει στην Κύπρο μετά στο Πύλι της περιοχής των Τρικάλων στη Θεσσαλία από κει στην Άρτα και την έφερε στο Loreto της Ιταλίας η πριγκίπισσα Πρόνα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Virgilio Avato και συμπλήρωσε: Για την εικόνα και την οικία της Παναγίας του Loreto , σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική παράδοση, με βάση μελέτη που έχει εκπονήσει ο ακαδημαϊκός Χάρης Κουδουνάς οι πέτρες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο ναός του Λορέτο προέρχονται από την οικία της Παναγίας και μεταφέρθηκαν με θαυμαστό τρόπο, με Αγγέλους, στην Πόρτα Παναγιά της Πύλης όπου και παρέμειναν για περίπου τρία χρόνια και έπειτα, διά μέσω της παλαιάς οδού Πύλης-Άρτας μεταφέρθηκαν αρχικά στην έδρα του Δεσποτάτου, την Άρτα, και στη συνέχεια στο Λορέτο της Ιταλίας, όπου και χτίστηκε η σημερινή «Αγία Οικία» .
Πρόσφατα, το 2014, ο ιστορικός Χάρης Κουδουνάς με βάση νέα και πιο συγκεκριμένη έρευνα από δεδομένα αρχείων αναφέρει ότι είναι πραγματικές οι συνδέσεις μεταξύ της βυζαντινής εκκλησίας “Σπίτι Παναγιάς” που βρίσκεται στην Πύλη της περιοχής των Τρικάλων στη Θεσσαλία και της Άρτας με την Ιερά Οικία της Παναγίας του Loreto. Συνέδεσε μια γνωστή εικόνα της Παναγίας του 1500 που απεικονίζει τέσσερις αγγέλους και στο βάθος την Άρτα.

Η κα Maria Siciliano Cosella και σύζυγος του κ. Domenico Campana, υπεύθυνη των πολιτιστικών του ειδησεογραφικού πρακτορείου ANSA αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Πάτμο και ιδιαίτερα τη Χώρα.
Θαύμασα μας είπε την αρχιτεκτονική του οικισμού της Χώρας. Μοιάζει με την Κάτω Ιταλία, το Μοναστήρι και ο οικισμός.
Οι πόρτες με τα μαντώματα είναι εξαιρετικού σχεδιασμού.
Ήταν μια αποκάλυψη για μας η Πάτμος και θα γράψουμε για την Πάτμο στο site μας .

ALEXIO KOMNHNOS 2

Ο πρίγκιπας  Αλέξιος Κομνηνός φωτογραφήθηκε μπροστά στον Χρυσόβουλο λόγο των  προγόνων του.

 

Όπως γράψαμε στην αρχή τον Ιούλιο 26 και 27  την Πάτμο επισκέφθηκε  ο πρίγκιπας  Αλέξιος Κομνηνός (Alessio Angelo-Comneno di Tessaglia), προσκεκλημένος του Virgilio Avato, απόγονου του Αλέξιου Κομνηνού που χάρισε με χρυσόβουλο την Πάτμο στον Όσιο Χριστόδουλο , ο οποίος έχει πολλούς φίλους και κάνει πολύ καλή διαφήμιση για την Πάτμο. Ο κ. Virgilio Avato ξενάγησε τον Αλέξιο στα μνημεία της Πάτμου και των δωρητών προγόνων του.

Επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Πάτμου κ. Λευτέρη Πέντε το Μοναστήρι και τον ηγούμενο κ. Κύριλλο. 

ALEXIO KOMNHNOS

 

 

 

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

azuro
castelo

banner2022

editorial2ed

epal banner

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

dimotikos

dimotikos

Μέλος του

MEDIA

Μέλος του

aegeanmedia

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr