patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Κλείνει η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ρόδου;

vivliothisi rodou

Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σχετικά με τις μετακινήσεις και αποσπάσεις εκπαιδευτικών, μας οδήγησε στην «ανακάλυψη» ότι για φέτος δεν εγκρίθηκε καμιά απόσπαση στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Ακόμα ανακαλύψαμε, ότι σε άλλες Βιβλιοθήκες και συγχαρητήρια, σε όσους συνέβαλαν σε αυτό, αποσπάσθηκαν 5 και 6 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Ηλεκτρολόγων, Αρχιτεκτόνων, Φυσικών κλπ.

Είναι γνωστό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού της Δημόσιας μας Βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα με το Διευθυντή της και μια αποσπασμένη εκπαιδευτικό.

Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Αγγελή, που διανύει το 36ο έτος στη Βιβλιοθήκη και ο οποίος μας επιβεβαίωσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της αδυναμίας λειτουργίας της Βιβλιοθήκης με έναν υπάλληλο. Συμπληρώνουμε ότι ο κ. Αγγελής έχοντας συμπληρώσει προ πολλού τα συντάξιμα έτη είναι έτοιμος να αποχωρήσει, από τα λεγόμενα του καταλάβαμε ότι με τη διαμορφωθείσα κατάσταση είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί.

Αξίζει μια τέτοια τύχη προσπάθεια τόσων χρόνων;

Δικαιούται η πόλη μας και οι νέοι της των υπηρεσιών μιας καλά οργανωμένης και λειτουργικής Βιβλιοθήκης, όπως η Δημόσια μας Βιβλιοθήκη;
Απασχολεί τους αρμόδιους, τους εκπροσώπους μας, αλλά και τους πολίτες η ύπαρξη και λειτουργία βιβλιοθήκης στο νησί μας;

 

Μιας Βιβλιοθήκης που ο αριθμός των μελών του δανειστικού της Τμήματος υπερβαίνει τις 8500 και τα βιβλία που δανείσθηκαν το 2018 ανήλθαν στις 55.000, που την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα τρία εκπαιδευτικά της προγράμματα για την τοπική Ιστορία παρακολούθησαν 2206 μαθητές/τριες, μαζί με 163 εκπαιδευτικούς από 59 σχολεία του νησιού;

 

Μιας Βιβλιοθήκης που συμμετέχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ ως εταίρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Το πρόγραμμα σκοπό έχει την ψηφιοποίηση και του υπολοίπου αρχείου τοπικών εφημερίδων της Βιβλιοθήκης περιόδου 1976-2006.

 

Με την ολοκλήρωσή του θα είμαστε από τις λίγες περιοχές της χώρας, όπου ο τοπικός τύπος και για την περίοδο 1915 έως και 2006 θα είναι στη διάθεση μας από οπουδήποτε και οποτεδήποτε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έρευνα και τη διάσωση μιας πολύτιμης πηγής της τοπικής μας ιστορίας, όπως είναι οι τοπικές εφημερίδες.

 

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε ακόμα, π.χ. για το εκδοτικό έργο της Βιβλιοθήκης ή να ρωτήσουμε γιατί σταμάτησε η λειτουργία της κινητής Βιβλιοθήκης, που τόσα πρόσφερε στα παιδιά και στους κατοίκους του νησιού μας;
Αναμένουμε λύσεις πριν είναι αργά.