patmosweb330

elin330

aktis330

like us on facebook

Αναζήτηση

dimotikos

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

PATMOS RADIO 91

Έντυπα

1111

Πρωτοσέλιδα


Life Style

ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΜΕΝΑ  ΣΚΑΛΑΣ ΠΑΤΜΟΥ 2018

του Νίκου Μελιανού

katamaran

Αρκετά ικανοποιητική ήταν η κίνηση στο λιμάνι της Πάτμου όπως αυτή καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία που με μεγάλη προθυμία και κατόπιν αιτήσεως που κατετέθη από το λιμεναρχείο Πάτμου για το διάστημα από Ιανουάριο 2018 έως και το Δεκέμβριο 2018.

Έτσι σύμφωνα με αυτά, αφίχθησαν και αναχώρησαν από το λιμάνι της Πάτμου 823 πλοία, καταπόπλων, αναγράφονται επιβατηγά και οχηματαγωγά τα οποία μετέφεραν 59.494 επιβάτες καθώς και 5.641 οχήματα κυρίως ΙΧ.
Επίσης είχαμε 343 αφιξο-αναχωρήσεις των καταμαράν (απόπλων και καταπόπλων αναγράφεται) τα οποία μετέφεραν 26.321 επιβάτες.
Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια, αυτά έφτασαν τον αριθμό 123 και έφεραν στην Πάτμο 102.954 επιβάτες, ενώ προσέγγισαν και πρόσδεσαν στο λιμάνι της Πάτμου 882 ιστιοφόρα και θαλαμηγοί στα οποία επέβαιναν 7.676 άτομα.
Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι υπήρξε αυξητική τάση μεταφοράς επιβατών από Σάμο, αφού με το καταμαράν και μαζί με τα άλλα νησιά έφθασαν στην Πάτμο περίπου 24.500 άτομα από τα συνολικά 26.321 που διακινήθηκαν παρουσιάζοντας αύξηση 4% περίπου.
Πρέπει όμως ν' αναφέρουμε ότι στους προαναφερθέντες 9 δείκτες στατιστικής, τα επιμέρους στοιχεία και οι ποσοστώσεις είναι αρνητικά για την Πάτμο, εκτός από 3 αφού παρουσιάζεται μείωση της τάξης από 3% και που φθάνει στο 12%, εκτός από τις 3 που παρουσιάζουν αύξηση από 6,5% που φθάνει το 18,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στις αφίξεις και αναχωρήσεις οχηματαγωγών, έχουμε μείωση της τάξης του 11%, στους επιβάτες, δηλαδή μείωση της τάξης του 3%, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλαδή μείωση της τάξης του 3% υπήρχε κι στη μεταφορά οχημάτων και ΙΧ με τα Ε/Γ - Ο/Γ πλοία.
Στις αφιξοαναχωρήσεις των καταμαράν είχαμε μείωση 12% ενώ αντίστοιχα υπήρξε αύξηση στον αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν με αυτά της τάξης του 6,5%.
Μείωση όμως και μάλιστα 10% είχαμε στον αριθμό καταπόπλων των κρουαζιεροπλοίων , όπως επίσης και στον αριθμό των επιβατών που μετέφεραν που φθάνει στο 8%, ενώ θετικό είναι το πρόσημο στον αριθμό καταπόπλων ιστιοφόρων και θαλαμηγών που φθάνει στο +9% όπως και στους επιβαίνοντες σε αυτά που πλησιάζει το +18,5%.
Ενδεικτικό πάντως το γεγονός είναι ότι οι αναχωρήσεις από κάθε λιμάνι στο επτάμηνο της τουριστικής περιόδου και η επιβατική κίνηση στα νησιά μας με τα καταμαράν κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Σε πείσμα δε της οικονομικής κρίσης η επιβατική κίνηση και ειδικά στην Πάτμο ήταν σε γενικές γραμμές καλή, ενώ πιστεύεται ότι το 2019 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά, αν βέβαια επαληθευτούν οι ευοίωνες προβλέψεις για την νέα τουριστική περίοδο του 2019.
Ίσως βέβαια χρειαστεί στην Πάτμο να ανασκουμπωθούν οι αρμόδιοι και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος του νησιού, να βελτιώσει τις υποδομές και να δημιουργήσει καινούργιες, να φροντίσει να λειτουργήσουν επιτέλους έργα τα οποία έχουν βαλτώσει και που έχουν φαντασματοποιηθεί, όπως τον ΧΥΤΑ, να τελειώσει αυτό τις αποχέτευσης και να αρχίσει επιτέλους αυτό της ύδρευσης, να ευρεθούν χώροι για στάθμευση-πάρκινγκ αυτοκινήτων για να μη γίνονται οι καλοκαιρινές προγραφές με τα πρόστιμα από τα γραψίματα και γενικά να δείξουμε ότι σεβόμαστε και τιμούμε το τουριστικό προϊόν στο οποίο στηρίζομαι των ύπαρξη μας. .
Και δεν είναι μόνο η συμμετοχή μας στην έκθεση δεν είναι οι διάφορες παρόντες και τα πανηγύρια. Πρέπει να κάνομε τον τουρίστα να αισθανθεί σαν στο σπίτι τους. Αν όχι αλλοίμονο στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό που δεν είναι και λίγοι. Δηλαδή ολόκληρο το νησί, στο οποίο γίνεται η ανακύκλωση των διαφόρων επαγγελματιών.

STOIXEIA TOURISMOU PLOIA

Μέλος του

MEDIA

aegeanmedia

Google translate

enfrdeitptrues

editorial2ed

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr

Rent a Car Katerina

rent KATERINA WEB

Πωλείται

το παρακάτω διώροφο παραδοσιακό οίκημα στη Σκάλα Πάτμου. Δίπλα στον Α. Ιωάννη Πρόδρομο. Κατάλληλο για κατάστημα και κατοικία.

banner diorofo3

Πληροφορίες 6981797531

IMG 4874s

H MAGEIA WEB 2s

hellinis

keridis-sima

koutouzos

patmosmonastery

pixels