patmosweb330

elin330

aegeanlab

Life Style

Ταξίδι στη γαστρονομία μας. Γαστρονομικές προτάσεις από τα εστιατόρια της Πάτμου

XEROTIGAΑπό τον τουριστικό οδηγό PATMOS PATMOSTIMES GUIDE. Διανέμεται δωρεάν. 

Η Πάτμος εκτός από Θρησκευτικός προορισμός είναι  και σπουδαίος γαστρονομικός προορισμός !
Φημίζεται για τα υπέροχα τυριά, το άπαχο κατσικίσιο κρέας, το κρασί,  τα λαχανικά, τα βότανα, τα φυτά της πατηνιώτικης φύσης, που η φαντασία
και η γευσιγνωσία των κατοίκων τα συνδίασε εκπληκτικά στο βάθος του χρόνου  και έφτιαξε υπέροχα προϊόντα και εδέσματα.

Τυριά:
Η μυζήθρα (ξηρή μυζήθρα που τρίβουν στα μακαρόνια) και το Καλαθωτό, ένα  σκληρό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα. Μοναδικά επίσης είναι, η Ξυνομυζήθρα το τουλουμοτύρι, μαλακό, κοκκώδες, πικάντικο και πιπεράτο κατσικίσιο τυρί που
ωριμάζει μέσα σε αναποδογυρισμένο δέρμα κατσίκας (τουλούμι). Το τουλουμοτύρι ταιριάζει απόλυτα με τον Ελληνικό καφέ.
Κρασιά:
Παραδοσιακά υπήρχαν αμπέλια στο νησί που παρήγαγαν  το λευκό μοσχάτο κρασί Αλεξάνδρειας, το φωκιανό κρασί, μια  κόκκινη ποικιλία, ελαφρώς γλυκιά που εξάγετο μέχρι και την  Αίγυπτο. Τα πατητήρια για το μούστο βρίσκονταν μέσα στα  σπίτια των γεωργών. Σήμερα παραμένουν μόνο μερικά
αμπέλια για ιδιωτική κατανάλωση και κάποιοι νοσταλγοί  της ακμής ξεκίνησαν την καλλιέργεια αμπελιών και την  παραγωγή κρασιού.
Παραδοσιακά εδέσματα:
Στα σπίτια και στους φούρνους της Πάτμου φτιάχνουν την  πατινιώτικη τυρόπιτα. Παρασκευάζεται με τρία ή περισσότερα διαφορετικά τυριά, όσα τυριά περισσεύουν στο σπίτι, αυγά κ.ά. Η γέμιση της λέγεται μπατούδο και πασπαλίζεται με κανέλα.
Η πατινιώτικη τυρόπιττα αποτελεί μοναδικό σνάκ για τον καφέ, το πρωινό, αλλά και ορεκτικό με τη συνοδεία κρασιού ή μπύρας.
Γλυκά, αρτοσκευάσματα, πεντανόστιμα φαγητά είναι κάποιες από τις  παραδοσιακές γεύσεις της Πάτμου. Το δασόγαλο, ρόφημα από αμύγδαλα
με ανθόνερο. Το κάνουν κυρίως τη Μ. Παρασκευή.
Το σχοινόψωμο από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλλα και αλάτι.  Εξαιρετικά γλυκά είναι τα πουγκιά τηγανητά ή φούρνου καθώς και τα ξεροτήγανα.
Κορυφαίο γλυκό οι σβίγκοι και κορυφαίο ρόφημα το δασόγαλο. Οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι ψημένοι στην κατσαρόλα.

Στο γιορτινό τραπέζι συνηθίζεται κατσικάκι καπαμά, με σάλτσα ντομάτας, χοντρές τηγανητές  πατάτες και ξύλο κανέλας. Στους γάμους και στις γιορτές παραδοσιακά πιάτα αποτελούν το γεμιστό κατσικάκι  και το κατσικάκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια και μπόλικο τριμμένο ντόπιο τυρί.

 

Παρακάτω προτάσεις από ετιατόρια του νησιού μας.  SUGGESTIONS FROM OUR RESTAURANT 

ΑΛΩΝΙ Κατσικάκι ντόπιο γεμιστό με παραδοσιακή συνταγή. Ζωντανή μουσική. Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα

ALONI Local Stuffed Lamb made with a traditional recipe.  Live music traditional entertainement 

ΑΠΟΚΑΛΥΨIΣ  (patmos aktis suites & spa ) Χταπόδι στη σχάρα Μαρμελάδα Yuzu - φάβα Σαντορίνης - γλυκό τοματάκι της Κω.
APOCALYPSIS Grilled Octopus Yuzu marmalade - «fava» from Santorini -tomato spoon sweet from Kos.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Μουσακάς θαλασσινών με ταραμά και τριμμένο αυγοτάραχο Μεσολογγίου.
VAGELIS Moussaka with Seafood which may be accompanied with grated bottarga Messolonghi.

ΒΟΤΡΥΣ Δοκιμάστε Χουνκιάρ Μπεγιεντί. Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας.
VOTRYS Taste Chounkiar Begienti. Veal with mashed eggplant.


ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ Φρέσκα ψάρια γεμιστά με χορταρικά εποχής.
KAVOURAKIA Fresh Stuffed Fish with seasonal vegetables.


ΚΕΛΑΡΙ Ζητήστε πίτσα ή πεϊνιρλί με χειροποίητη παραδοσιακή ζύμη από τον Παντελή.
KELARI Ask for Pizza or Peinirle with handmade traditional dough from Pantelis


ΚΟΥΜΑΝΗΣ ( Γ. ΣΤΟΥΚΑΣ) Πατινιώτικη παραδοσιακή τυρόπιτα.
KOUMANIS (G. STOUKAS) Traditional Cheese Pie of Patmos.


KTHMA ΠΕΤΡΑ Κατσικάκι ντόπιο ψητό στον ξυλόφουρνο.
ΚΤΙΜΑ PETRA Local Roast Goat in the oven.


ΛΑΜΠΗ Ψάρι φρέσκο στα κάρβουνα. Συνοδεύεται από φρέσκα λαχανικά κομμένα από τον κήπο.
LAMPI Fresh Fish on the grill, accompanied by freshly cut vegetables from the restaurant's garden.


ΝΕΤΙΑ Κοτόπουλο ψητό σχάρας με ντόπιες φρέσκιες πατάτες.
NETIA Grilled Chicken with local fresh potatoes.


ΟΚΛΑΚΑ Καρπάτσο με χταπόδι από την Πάτμο, γαρνιρισμένο με λεμόνι, πορτοκάλι και ρόδι.
OKLACA Carpaccio with an octopus from Patmos, garnished with lemon, orange and pomegranate.


ΟΣΤΡΙΑ Χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα και μύδια σαγανάκι.
OSTRIA Grilled Octopus and deep fried Mussels on cheese (saganaki).

OSTRIA
ΠΑΝΤΕΛΗΣ Κακαβιά από φρέσκα ψάρια της περιοχής μας με την παραδοσιακή συνταγή της μαμάς Θεολογίας.
PANTELIS Kakavia Mum Theologia's traditional fish soup recipe made of fresh fish from our region.

 

ΠΛΕΥΣΙΣ Ταλιατέλες θαλασσινών με φρέσκια τομάτα, σκορδόλαδο και Νιώτικο τυρί .
PLEFSIS Seafood Tagliatelle with fresh tomato, olive oil, garlic and «kefalotyri» cheese from Ios.


ΠΛΕΙΑΔΕΣ Φιλέτο τόνου γλασαρισμένο με λιαστές τομάτες.
PLEIADES Tuna fillet glazed with sundried tomatoes.

PLEIADES


SOUVLAKI/ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ Παραδοσιακό Ελληνικό Σουβλάκι.
SOUVLAKI/PAME PLATEIA Greek Traditional Souvlaki.


ΤΑΡΣΑΝΑΣ Φωλιές. Κανταΐφι με σπανάκι, φέτα και sauce τυριών.
TARSANAS Spinach Kantaifi: Kantaifi with spinach, feta cheese and cheese sauce.


ΤΖΙΒΑΕΡΙ Γεμιστό κοκκινιστό καλαμάρι στην κατσαρόλα. Παραδοσιακή συνταγή της Πάτμου της κυρίας Ειρήνης.
TZIVAERI Braised Stuffed Squid cooked in the pot with a traditional recipe of Patmos made by Mrs Irene.

TZIVAERI


ΤΣΙΠΟΥΡΑΔΙΚΟ Ψαρομεζέδες και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα.
TSIPOURADIKO Fresh fish and ouzo appetizers on charcoal.tsipouradiko


ΦΛΟΙΣΒΟΣ Ρεβυθάδα.Ρεβύθια στο πήλινο, με φρέσκο λεμόνι και δενδρολίβανο.
FLISVOS Revithada: Chickpeas cooked in clay dishes with fresh lemon and rosemary.


ΦΕΓΓΑΡΟΣ Πατηνιώτικη παραδοσιακή τυρόπιτα .
FEGGAROS Traditional Cheece Pie of Patmos.

 

ΓΙΑΜΑΣ Πιάτο vegeterian. Ρυζότο λαχανικών με σως ξυδοβούτυρου. Παρασκευάζεται εκείνη τη στιγμή.                                                            YIAMAS Vegetable rizotto served with a vinegar and butter sauce which prepared at the time  of order. 

yiamas 1

 

 

In English

Patmos is an exceptional gastronomic destination besides the fact of being a religious destination for millions of people from around the world.
Patmos is well known for its fabulous cheese and for its nonfat goat meat.
It is also famous for its locally produced wine, honey, herbs, and plants.  The imagination and the gourmet knowledge of the residents have been combined  perfectly during the passage of time and have created wonderful products and dishes.
Cheeses:
Mizithrais dried cheese that is grated over pasta and Kalathoto  is hard cheese made of goats milk. Xinomizithra' and 'Touloumotiri
are also unique cheeses.Touloumotiri is combined very well with Greek coffee. Xinomizithra is soft grainy and spicy cheese. Touloumotiriis similar to feta  cheese and it is matured in inverted goat skin, which is called touloumi.
Wines:
Vineyards were traditionally cultivated on the  Island and produced white Muscatel wine  of Alexandria and the Fokiano which
was a red mild sweet variety of wine that  was even exported to Egypt.
The wine press for the grape must was located inside the farmers' houses. Nowadays,  there are only a few remaining vineyards for private
consumption. There are also some who had  great nostalgia for the prosperity of wine which once  had in the past and started cultivating vines and producing wine.
Traditional dishes:
The traditional cheese pie of Patmos is made at the  local bakeries and at homes. It is produced with three or more different types of cheese or you can even use some  left over cheese at home and add eggs.
The filling is called Batoutho and it is sprinkled with cinnamon.
The cheese pie of Patmos is a unique snack for breakfast and it can be  served with a cup of coffee. It can even be served as an appetizer with wine or beer.
Sweets: Pastries and delicious food are some of the traditional flavours of Patmos.

Dasogalo is a beverage made of blanched almond flour with traditional bread of Patmos and blossom water and it is drunk on Good Friday.  Schinopsomo is traditional bread made with a kind of seed that grows on bushes on the island and it is added with sugar, cinnamon and salt. Pougi is an exceptional pastry either fried or baked, stuffed with almonds, walnuts, honey and cinnamon. Xerotigano is fried homemade pastry with honey syrup and cinnamon.
The best pastry is Svingi which are fried puffs served with honey and cinnamon  and the best beverage is the Dasogalo .
Kolokithoanthi are zucchini blossoms stuffed with rice and cooked in a casserole. It is common to serve goat stew, flavoured with cinnamon sticks and fried thick potatoes at festive dinners.
For weddings and festive celebrations the traditional dishes are  Stuffed Goat and goat stew with pasta and lots of graded local cheese.