patmosweb330

elin330

aegeanlab

ΙΝ ΚΑΙ OUT

Απαγορεύεται η κριτική σε δημοτικούς συμβούλους !

DIMARXIO ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΑΝΟΥ

Αυτό στην ουσία ακούστηκε στο προτελευταίο Δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας από το δήμαρχο κάλυψη στις όποιες κριτικές δέχονται δημοτικοί σύμβουλοι κάνοντας κριτική στην κριτική που τους ασκείται στην άσκηση των καθηκόντων τους. Το μόνο που δεν ακούστηκε είναι ότι πρέπει να τιμωρούνται διά προστίμου οι παραβάτες και δια ροπάλου να τους επιβάλλεται και αυτή ακόμη η θανατική ποινή!!!


Και απορεί κάποιος για το γεγονός πως την έχουν δει ορισμένοι και για το πως πρέπει να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια μιας κατά τα άλλα ευνομούμενης πολιτείας. Δηλαδή πιστεύουν ότι μπορούν να δρουν ανεξέλγκτα, κατά το δοκούν, παραβιάζοντας κανόνες και όταν γίνουν αντιληπτοί να πετάνε στο τραπέζι και μια παραίτηση από τον τομέα που ανέλαβαν να υπηρετήσουν, γνωρίζοντες ότι θα τους ασκηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε η κριτκή των πεπραγμένων τους, αντί να καθίσουν και να αγωνιστούν;
Και επειδή μπορεί να υπάρχει λάθος εκτίμηση για το τι είναι κριτική αναφέρομε, τα εξής: ΚΡΙΤΙΚΗ είναι η ικανότητα του ανθρώπου να σχηματίζει σωστή γνώμη ή να διακρίνει την ορθότητα κάποιας πράξης μετά από κριτικό έλεγχο. Η εποικοδομητική κριτική δεν είναι σωστό να ταυτίζεται με τη θετική κριτική τουτέστιν το «λιβάνισμα» κι αυτό γιατί και η αρνητική κριτική μπορεί να είναι επωφελής αρκεί να οδηγεί σε γόνιμο προβληματισμό , εντοπισμό λαθών, αυτοβελτίωση και λειτουργεί ως συντελεστής προόδου. Αλλά και η θετική κριτική δεν είναι πάντα ωφέλιμη. Όταν εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς, όταν παρεμβαίνει η κολακεία και παίρνει τη μορφή εύκολων επαίνων , τότε βλάπτει γιατί επιφέρει κομπασμό, ενισχύει την υπερφίαλη συμπεριφορά και οδηγεί σε υπερεκτίμηση των ικανοτήτων και λανθασμένη αξιολόγηση των συνθηκών.
Δυστυχώς το μεγαλύτερο κακό που μπορείς να κάνεις σε έναν έλληνα είναι να του ασκήσεις κριτική ιδιαίτερα όταν αυτός πολιτεύεται. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός του δεν έχει αναπτύξει αντισώματα στην κριτική ακόμη και εάν είναι εποικοδομητική, ακόμα και αν προέρχεται από κάποιον που λόγω θέσης και γνώσεων έχει αναμφίβολα το δικαίωμα ή και την υποχρέωση να διατυπώσει την εξειδικευμένη γνώμη του. Όλα αυτά δεν έχουν καμμία σημασία. Αυτό που μετράει είναι τα πληγωμένα αισθήματα και η αδικία που έχει υποστεί ο κρινόμενος (πολιτικός ). Αν δεν ντρεπόταν, θα ξέσπαγε σε κλάματα (παραλίγο να το ζήσουμε στο Δ.Σ. ) θα χτύπαγε τα πόδια του στο πάτωμα, όπως ήταν στο νηπιαγωγείο. Ως ενήλικας όμως έχει άλλους , περισσότερους τρόπους να αντιδράσει στην κριτική: θυμώνει, αρνείται ν΄αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη , στρέφεται κατ’ αυτών που τον κρίνουν, απειλεί και εν τέλει καταφεύγει σε θεωρείες συνωμοσίας.
Τα θετικά αποτελέσματα για τον κρινόμενο προερχόμενα από δυσμενή κριτική είναι: τον κάνουν να κατανοήσειτις αδυναμίες που τον οδήγησαν σε λάθη και ατέλειες και να εντείνει τις προσπάθειες του ,ώστε να τις απαλείψει, διορθώνει τα λάθη του, συμπληρώνει τις ελλείψεις του και κατά συνέπεια το έργο του γίνεται άρτιο, οι κρίσεις του καθώς απηχούν σε ένα άλλο τρόπο σκέψης και αντίληψης των πραγμάτων, είναι πολύ σημαντική εμπειρία αν αξιοποιηθεί σωστά, μαθαίνει να είναι διαλλακτικός και μετριόφρων, να αναζητά και να μη φοβάται να αναζητά την αλήθεια , γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του , αναθεωρεί ιδέες, επαναπροσδιορίζει τους στόχους του , καθορίζει τη στάση του, διαμορφώνει ήθος και βελτιώνεται. Αρνητικά αποτελέσματα από ευμενή κριτική: καλλιεργείται η αυταρέσκεια που μπορεί ν ακαταλήξει σε αλαζονεία, αν δεν είναι αντικειμενική, συντελεί ώστε να σχηματίσει μία ψεύτικη εικόνα γι ατον εαυτό του ο κρινόμενος που νομίζει ότι διαθέτει ανύπαρκτα προτερήματα.
Ειδικά η κριτική γι ανα υπηρετήσει το στόχο της , και να αποβεί ωφέλιμη επιβάλλει να έιναι γόνιμη και εποικοδομητική σε πολιτικό επίπεδο αφού με αυτήν η πολιτική εξουσία περιορίζει τις παρατυπίες , τα λάθη, τις παραλείψεις , όταν ο λαός μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο της εξουσίας και στηλίτευση των αυθαιρεσιών, ο πολίτης που ασκεί κριτική διεκδικεί τα δικαιώματα του: διαμορφώνοντας πολιτική συνείδηση, η ύπαρξη πολυφωνίας και διαλόγου ως προυπόθεση για την άσκηση κριτικής λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Εν τέλει αυτοί που δέχονται την κριτική πρέπει να έχουν πνευματική ανεκτικότητα και απαλλαγή από εγωισμό και αλαζονεία αλλά και διάθεση ανάληψης ευθύνης και πρωτοβουλίας για αυτοβελτίωση της εικόνας τους, όπως και υπομονή και αγωνιστική διάθεση.
Καλό λοιπόν θα είναι αντί να βλέπομε φαντάσματα να κοιτάζομε να κάνομε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας και να μη δίνομε αφορμές ούτε να αφήνομε σκιές για σχόλια τα οποία εκλαμβάνονται ως αρνητική κριτική όταν αναδεικνύονται.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ως πολιτικά πρόσωπα που είναι, θα πρέπει να γνωρίζουν είτε το θέλουν είτε όχι, πως οι αποφάσεις τους θα τίθενται «εν αναμφιβόλω» και θα τους ασκείται κριτική. Στο χέρι τους είναι να καταστήσουν την τρωθείσα με ευθύνη των ιδίων αξιοπιστία του λειτουργήματος τους και να επιζητούν αυτή την κριτική, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά, κριτική την οποία μέχρι τώρα «μετά βδελυγμίας» αποκηρύσσουν.
Ίσως τους κάνει καλύτερους και ποιος ξέρει , μπορεί και να τους επιφέρει τα πολιτικά οφέλη τα οποία οραματίζονται.
Άλλως ας καθίσουν «στ’ αυγά τους που λέει ο λαός. Και ποιος ξέρει μπορεί να βγουν άλλα άτομα στην πολιτική κονίστρα που και ικανότερα θα είναι και δεν θ αφοβούνται την κριτική, ούτε θ ατην αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι!!!!

Αναζήτηση

like us on facebook

Πρωτοσέλιδα


Google translate

enfrdeitptrues

PATMOS RADIO 91

Δείτε επίσης

patmosnewsbanner01

dimotikos

Μέλος του

aegeanmedia

editorial2ed

banner2019

rent KATERINA WEB

H MAGEIA WEB 2s

rent KATERINA WEB

keridis-sima

patmosmonastery

Έντυπα

1111

Copyright Warning

copyscape-banner-white-160x56
Protected by Copyscape

Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση άρθρου ή περιεχομένου είναι ευπρόσδεκτη εάν συνοδεύεται με το hyperlink www.patmostimes.gr